Ārste nosauc 4 svarīgas lietas, kas būtu jāzina par cukura ietekmi uz veselību

Veselība 29.novembris 2020
 

2 / 4

pexels.com

2. Sešas tējkarotes lielam, divas - mazam

Ja runājam tieši par uzturam pievienoto cukuru, optimālais apjoms pieaugušajiem ir 25 grami dienā jeb ne vairāk kā 6 tējkarotes, bērniem no 4 gadu vecuma - 19 gramu jeb ne vairāk kā divas tējkarotes cukura dienā. Kopumā dzīvības procesu nodrošināšanai pieaugušam cilvēkam ar nelielu fizisko aktivitāti nepieciešams aptuveni 150 g glikozes, kuru var atrast gandrīz visos produktos. Piemēram, 90 gramus smags kartupelis ir divu tējkarošu cukura vērts. Ja esat saldummīlis vai cilvēks ar cukura diabētu, alternatīva cukuram ir dabiskie vai mākslīgie saldinātāji, kas atvieglo glikozes līmeņa kontroli asinīs. Šī produktu grupa ir diezgan plaši pētīta un pilnīgi noteikti nav kaitīga, ja ievērojam pieļaujamās devas. Ir gan viena problēma - ražotāji neuzrāda pievienotā saldinātāja daudzumu savos produktos, jo nav šāda likumiskā regulējuma. Šī ir ļoti plaša tēma, bet īsumā: viss jālieto ar mēru, arī saldinātāji. Protams, dabiski produkti vienmēr būs labāki par mākslīgajiem, tāpēc mēģiniet ievērot veselīgas cukura lietošanas normas.

Noderēja?

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Par optimālo apjomu bērniem viss pareizi, bet 6 tējkarotes pieaugušajiem būs krietni vairāk kā 25 grami. Ja pieņemam ka tējkarote ir 8-10 grami cukura.

29.novembris 2020 Atbildēt

19g cukura- 2 tējkarotes; 25g cukura - 6 tējkarotes??? Kaut kas te nav pareizi, ne? Un neticami šķiet, ka 90g kartupelis ir pielīdzināms 2 tējk. cukura...

30.novembris 2020 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija