8 produkti, kurus obligāti jāēd, paliekot vecākiem

Veselība 5.jūlijs 2021
 
PN/Scanpix/Leta
Paliekot vecākiem, mūsu vielmaiņa kļūst lēnāka un daudzas organisma sistēmas sāk strādāt "ziemas režīmā", tāpēc ir būtiski padomāt par savu uzturu. Ja laicīgi neieviesīsim izmaiņas, pēc vairākiem gadiem varam saskarties ar nopietnām veselības problēmām.

pexels.com

1. Pupiņas

Lai mazinātu cukura diabēta risku, pēc iespējas biežāk uzturā jālieto pupiņas. Tajās ir augu šķiedras, kuru deficītu jūtam dažādos vecumos, bet jo īpaši pēc 50 gadu sasniegšanas.

pexels.com

2. Tomāti

Garšīgie tomāti palīdzēs pret grumbām. Tajos ir daudz likopēna - dabīga antioksidanta, kas aizsargās ādu no bojājumiem un priekšlaicīgām krunkām. Tāpat tomāti labvēlīgi ietekmē plaušas un pat atvieglo simptomus slimībām, kas saistītas ar elpošanas orgāniem. Ņemot vērā, ka, kļūstot vecākiem, nereti paaugstinās pneimonijas risks, tomātiem noteikti jābūt ēdienkartē.

pexels.com

3. Bietes

Enerģija, smadzeņu darbība, sirds veselība - šo visu spēj stiprināt un uzlabot bietes. Turklāt bietēs esošās vielas var samazināt arteriālo spiedienu un paplašināt asinsvadus, kas ir īpaši svarīgi, kļūstot vecākiem. Tieši pēc 50 gadu sliekšņa palielinās sirds un asinsvadu slimību risks.

pexels.com

4. Saulespuķu sēklas

Ja vēlaties ilgāk saglabāt jaunību un ādas skaistumu, jāēd saulespuķu sēklas, ko tautā mēdz dēvēt pat "sēmenēm". Saulespuķu sēklās ir daudz E un C vitamīna, kas palīdz organismam cīnīties ar brīvajiem radikāļiem. Sēklas var pievienot salātiem vai ēst tāpat.

pexels.com

5. Pekanrieksti

Šajos riekstos ir daudz nepiesātināto tauku, augu sterīni, kā arī flavonoīdi - tas viss padara šos riekstus par nozīmīgu elementu mūsu sirds veselībai.

pexels.com

6. Sēnes

Sēnēs ir daudz kalcija un D vitamīna, kas ir būtiski kaulu veselībai un stiprumam. Tāpēc, paliekot vecākiem, ieteicams sēnes ēst ne tikai vasarā, bet arī ziemā, kad trūkst šī "saules vitamīna".

PA/Scanpix/Leta

7. Plūmes

Plūmes ir ļoti noderīgas kaulu veselībai. Apēdot piecas, sešas plūmes dienā, tiek stiprināti kauli. Turklāt žāvētas plūmes ir tikpat veselīgas kā svaigas.

pexels.com

8. Olas

Olas ir ieteicams lietot jebkurā vecumā, taču, paliekot vecākiem, regulāra to lietošana uzturā palīdzēs aizsargāt smadzeņu veselību un saglabāt kognitīvās funkcijas lielā vecumā. Tāpat olas baltums ir vērtīgs kauliem.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija