Kad, kā un cik ilgi jālieto vitamīni?

Veselība 30.novembris 2020
 

2 / 2

Attēlam ir ilustratīva nozīme / pexels.com

2. TAUKOS ŠĶĪSTOŠIE VITAMĪNI

Nozīme organismā

Taukos šķīstošie vitamīni ir A, D, E un K. A vitamīns nodrošina normālu redzes funkciju, baro, stiprina ādu, gļotādu, uzlabo tās elastību, stiprina kaulus, imunitāti. E vitamīns darbojas kā antioksidants, uzlabo ādas un gļotādas stāvokli, kā arī palīdz pasargāt organismu no sirds un asinsvadu slimībām. D vitamīns ir viens no populārākajiem pēdējā laikā, jo rudens/ziemas sezonā cilvēki lielāko dienas daļu pavada telpās, bet pavasarī/vasarā pamatoti cenšas ierobežot laiku, kad sevi pakļaut tiešam saules ultravioletajam starojumam. Jaunākie pētījumi liecina, ka Latvijā 85% iedzīvotāju ir pazemināts D vitamīna līmenis, īpaši ziemas sezonā, turklāt pandēmijas laikā vēlreiz apstiprinājusies D vitamīna nozīme imunitātes stiprināšanā. Tas piedalās daudzos vielmaiņas procesos, kalcija absorbcijā kaulos, samazina dažu hronisku slimību izpausmes (hipertensijas, astmas, Alcheimera slimības gadījumā). Savukārt K vitamīns nodrošina organismā pareizu asins recēšanas procesu, kas ir īpaši svarīgi jaundzimušajiem, pareizu kaulu mineralizāciju, uzlabo kalcija jonu iekļūšanu kaulaudos, var mazināt aterosklerozes risku.

Padomi lietošanai

Šobrīd tik aktuālo taukos šķīstošo D vitamīnu ir ieteicams lietot no rīta. Viens no iemesliem - tas palielina mūsu darba spējas un dod enerģiju, kā arī piedalās kalcija absorbcijā. Savukārt, tā kā vitamīnu rezerves tiek uzglabātas aknās, citus šīs grupas vitamīnus - A, E, K - speciālisti iesaka uzņemt ēdienreizē kopā ar vakara maltīti. Turklāt, lai palīdzētu organismam tos labāk absorbēt, lietot kopā ar produktiem, kas satur piesātinātos taukus vai eļļas (piena, gaļas u. c. produktos). Vēl vakarā iesaka lietot magnija preparātus, jo magnijs uzsūcas kuņģa zarnu traktā, veicina veselīgu miegu un palīdz izvairīties no nakts krampjiem.

Attēlam ir ilustratīva nozīme / pexels.com

Kad lietot multivitamīnus

Multivitamīnus iesaka lietot pēc pusdienām. Pirmkārt - pusdienu maltīte parasti ir apjomīgāka nekā brokastis un, otrkārt, daudziem hronisko slimību pacientiem tieši no rīta jālieto nozīmīgi medikamenti (piemēram, asinsspiediena mazināšanai).

Svarīgi ņemt vērā!

Vitamīnus var pārdozēt. Pirmā un vienkāršākā vitamīnu pārdozēšanas reakcija ir alerģija - pumpas un nieze. Otra blakusparādība varētu būt nepatīkama sajūta kuņģī. Šīs reakcijas var novērst, pārtraucot lietot vitamīnus, dzerot vairāk ūdeni un lietojot kādu antihistamīna preparātu.
Ja vien ārsts nav noteicis citādi, vitamīnus neiesaka lietot bez pārtraukuma - nevajadzētu 5-6 mēnešus dzert vienus un tos pašus vitamīnus. Izņēmums varētu būt vitamīnu komplekss matiem, nagiem un ādai (jo tas jālieto ilgstoši kursa veidā), zivju eļļa un D vitamīns.

Nevajadzētu lietot vairākus vitamīnu kompleksus vienlaikus, bet izvēlēties vienu, kas konkrētajā brīdī ir aktuāls, piemēram, vitamīni grūtniecei sirds veselībai vai nervu sistēmas stiprināšanai.

Ir daži mono vitamīni un minerāli, ko droši var likt klāt kompleksajiem vitamīniem: tas ir C vitamīns, kalcijs, D vitamīns un magnijs (to devas kompleksajos vitamīnos var būt 10 reizes mazākas par dienas devu).

B grupas vitamīnus - ja tie ir komplekso vitamīnu sastāvā, neiesaka uzņemt papildus, jo B grupas vitamīni mēdz izraisīt alerģiju.

Ikvienam medikamentam un arī vitamīniem uz iepakojuma ir derīguma termiņš. Tātad - līdz attiecīgajam datumam ražotājs garantē to atbilstību visām kvalitātes prasībām. Ja minēts tikai gads un mēnesis, tos var lietot līdz norādītā mēneša pēdējam datumam.

Nereti intoksikācijas dēļ grūtnieces no rītiem saskaras ar sliktas dūšas radītām problēmām, tādēļ šajā periodā vitamīnus vislabāk lietot pēcpusdienā. Grūtniecības laikā vitamīnus var lietot arī uz nakti.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija