Farmaceits atklāj, kurš no 4 termometru veidiem temperatūru mēra visprecīzāk

Veselība 12.februāris 2021
 
pexels.com
Ķermeņa temperatūras paaugstināšanās ir rādītājs tam, ka visticamāk organismā iekļuvusi infekcija, ar ko tas uzsācis cīņu. Kādēļ svarīgi to zināt? Kādu termometru turēt mājās? Atbildes uz jautājumiem sniedz farmaceits Vadims Brižaņs.

"Cilvēka ķermeņa temperatūra var atšķirties atkarībā no vecuma un svārstīties diennakts laikā aptuveni viena grāda robežās, tātad - no 35.5 grādiem pēc Celsija skalas līdz 36.6 grādiem. Ja ķermeņa temperatūra paaugstinās virs 37 grādiem, iespējams, organismā iekļuvusi infekcija," skaidro farmaceits Vadims Brižaņs.

1. Ar ko visprecīzāk izmērīt ķermeņa temperatūru?

Kādam mājās varbūt joprojām ir saglabājies gluži lietojams stikla termometrs ar dzīvsudraba stabiņu. Tomēr jāņem vēra, ka šāds termometrs ir savu laiku nokalpojis un tā pildījums mūsdienās atzīts par bīstamu. Farmaceits atgādina, ka atbilstoši Eiropas Savienības regulai dzīvsudraba termometru tirdzniecība ir aizliegta.

"Ja mājās joprojām ir dzīvsudraba termometrs, turklāt tas ir bojāts, noteikti nevajadzētu to glabāt vai izmest atkritumu urnā, bet gan aiznest uz aptieku, kurā utilizācijai pieņem gan nederīgas zāles, gan termometrus. Un tad jautāt farmaceitam pēc jauna - droša un precīza termometra. Izvēle ir gana plaša, jo aptieku piedāvājumā ir gan klasiskie stikla termometri, gan digitālie un pat infrasarkano staru termometri."

pexels.com

2. Iecienītā klasika - stikla termometrs

Stikla termometru, ko pārdod Latvijas aptiekās, mērījumu skala vairs nav pildīta ar dzīvsudrabu. Stabiņā ir vai nu kāds cits metāla sakausējums, vai spirts.

"Ieliekot termometru padusē, līdz rezultāta nolasīšanai jānogaida piecas līdz desmit minūtes. Ar šo termometru temperatūru var mērīt arī perorāli vai rektāli. Termometrs ir diezgan precīzs un atkārtota mērīšana parasti nav nepieciešama. Tomēr, ja tas ir turēts mazāk par noteikto laiku, tad gan rādījums nebūs pareizs," teic Vadims Brižaņs.

Tomēr stikla termometriem, kas pildīti ar spirtu, ir kāds neliels trūkums - kad pēc izmērīšanas termometrs jānokrata, tas ir diezgan grūti izdarāms. Tiesa, nu jau šādi termometri ir aprīkoti ar speciālu plastmasas uzgali, aiz kā turot un kratot, termometra stabiņu ir viegli atgriezt izejas pozīcijā. Termometram gan ir vēl kāda neērtība - mērījumu skala ir smalka, tās spirta pildījums - gaišs un cilvēkam ar vājāku redzi ne tik labi saskatāms, kā savulaik dzīvsudraba stabiņš.

pexels.com

3. Digitālais termometrs - nopīkst un rezultāts ir!

Digitālajiem termometriem ir plastmasas korpuss un neliels digitāls ekrāns, kurā parādās mērījuma rezultāts. Termometra gals var būt stingrs vai lokans. Lokanais veidots ar domu, ka tā tas ir piemērotāks temperatūras mērīšanai bērnam. Mērījumu var veikt gan, ieliekot termometra galu padusē, gan arī mērot perorāli vai rektāli.

"Par rezultāta nolasīšanu pavēsta īss signāls. Tomēr, lai gan instrukcijās rakstīts, ka mērīt nepieciešams tikai vienu minūti, ar to nebūs diezgan. Lai iegūtu precīzu rezultātu, digitālais termometrs jāpatur padusē aptuveni piecas minūtes, neskatoties uz to, ka signāls jau ir atskanējis," iesaka farmaceits un piebilst, ka šādu termometru darba kārtība uztur baterijas.

"Problēmu var sagādāt tas, ka ir grūti saprast, kad tieši bateriju jauda samazinās - tas notiek pamazām. Ja tā, tad gan mērījums var būt neprecīzs. Digitālais termometrs ir arī ļoti jutīgs. Mērījumu var ietekmēt, piemēram, stress, ko izjūt cilvēka organisms, ka arī ikviena, pat neliela kustība temperatūras mērīšanas laikā."

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija