8 lietas, kas jādara, ja nakts vidū nevari aizmigt

Veselība 5.marts 2021
 
pexels.com
Daudzi no mums mēdz pēkšņi pamosties nakts vidū, kad nemanot prātu pārņem ikdienas problēmas, ka neļauj atkal aizmigt. Miega eskperti dalījušies ar 8 padomiem, kas palīdzēs "atslēgties" smadzenēm un iegūt tik ļoti nepieciešamo miegu, raksta CNN.

Attēlam ir ilustratīva nozīme / pexels.com

1. Elpošana

Elpošana ir labākais līdzeklis stresa mazināšani, taču tas jādara pareizi. Uzliec roku uz vēdera, aizver acis un ievelc dziļi elpu caur degunu. Pārliecinies, ka jūti, kā paceļas vēders. Ieelpas laikā aizskaiti līdz seši, lai tā ir lēna, tad ļoti lēnām izelpo caur muti , arī skaitot līdz seši.

Attēlam ir ilustratīva nozīme / pexels.com

2. Atbrīvojies

Ja ķermenis ir saspringts, mēģini pievienot elpošanai muskuļus atbrīvojošus vingrinājumus. Sāc ar kāju īkšķiem. Ieelpo un sasprindzini pirkstu muskuļus uz 10 sekundēm. Strauji atbrīvo tos visus reizē un iedomājies, ka ķermenis elpo ar šo daļu, kamēr izelpo. Tad pievērsies kāju apakšstilbiem, pēc tam augšstilbiem un tā turpini ar visām muskuļu grupām.

pexels.com

3. Pārstāj vainot sevi

Mūsu smadzenēs ir vesels "kanāls", kas kritizē nespēju gulēt un tam patīk spēlēt "vainas un kauna" spēli, norāda miega eksperte, doktore Sintija Akrila. Papildus tam, ka nakts vidū sāk mocīt ikdienas raizes, šis kanāls vēl vaino par to, cik maz miega gūsti ar katru minūti, ko pavadi nomodā.

Speciāliste iesaka jau darba dienas laikā ļaut savām smadzenēm atpūsties. Vismaz pāris reizes dienā paņem piecu minūšu pauzi un ļauj smadzenēm atpūsties no darba.

pexels.com

4. Neskaties pulkstenī

Šādi tikai vairojas vainas apziņa par miega trūkumu. Šādi parasti cenšamies noteikt, cik daudz laika mums palicis, līdz atskanēs modinātājs. Taču tādejādi mēs visu laiku satraucamies, vai pietiks laika izgulēties.

pexels.com

5. Nelieto alkoholu pirms gulētiešanas

Psihiatrs Banu Kolla norāda, ka alkohola lietošana pastiprina trauksmes sajūtu, kas apgrūtina iemigšanu. Speciālists norāda, ka alkohols četru stundu laikā organismā tiek pārveidots par aldehīdu, kas var traucēt miegu un mūs pamodināt nakts vidū.

pexels.com

6. Uzraksti savas raizes

Eksperti iesaka visas savas raizes pirms gulētiešanas uzrakstīt uz papīra. Tas palīdzēs noslēgt dienu un saprast, kas jādara rītdien. Tādejādi nebūs nepieciešams mosties trijos naktī, lai raizētos par dienas notikumiem.

Akrila iesaka uzrakstīt arī to, par ko esi pateicīgs šajā dienā. Tas palīdzēs gūt sajūtu, ka diena ir beigusies un vari mierīgi atpūsties.

pexels.com

7. Izvairies no zilās gaismas un stimulatoriem

Nelieto telefonu, planšeti vai datoru pirms gulētiešanas, brīdina eksperti. Pimais likums labam miegam ir - nekādu datoru, telefonu un planšešu vismaz stundu pirms gulētiešanas. Kā jau iepriekš minēts, ja ir kas rakstāms, raksti to uz papīra, bet ja vēlies kaut ko pirms miega palasīt, izvēlies grāmatu vai žurnālu. Profesors Vsevolods Polotskijs iesaka pat izvēlēties garlaicīgāko grāmatu vai rakstu, lai neradītu lieku stimulāciju, kas var liegt labu naktsmieru.

pexels.com

8. Pēc 20 minūtēm piecelies

Ja nakts vidū nevari aizmigt, neguli un neskaties griestos. Ja pēc 15 vai 20 minūtēm joprojām esi nomodā, aizej uz citu istabu un padari kaut ko mierīgu, kas atkal padarīs miegainu. Taču atceries, ka trauku mazgāšana vai intensīva pastaiga nepalīdzēs. Tā vietā labāk palasīt grāmatu. Vislabāk ir pasākt ko garlaicīgu un, kad jūties atkal miegains, atgriezies gultā. Galvenais ir izvairīties no ilgas būšanas gultā, kurā nevari aizmigt.

Avots

Noderēja?

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Tikpat jancīgi padomi kā šis: ja nevari pamosties - ieknieb sāpīgi kreisās kājas īkšķī!

5.marts 2021 Atbildēt

Dažreiz palīdz sex vai masturbēšana.

7.marts 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija