5 lietas, kas notiek ar tavu ķermeni, ēdot īsi pirms gulētiešanas

Veselība 8.marts 2021
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Reti, kuram nav bijis tā, ka īsi pirms došanās gulēt prātā "iešaujas" doma, ka varbūt varētu kaut ko apēst. Šāda vēlme kaut ko apēst var saistīties ne tikai ar parastu vēlmi panašķēties, bet arī ar to, ka vakariņu vai visas dienas laikā esat ļoti maz ēduši. Tomēr pastāv vairāki būtiski faktori, kas var notikt ar tavu ķermeni, ja ēdīsi maltītes vai našķosies īsi pirms gulētiešana!

pixabay.com

1. Dedzināšana pakrūtē jeb grēmas

Bagātīgas maltītes notiesāšana īsi pirms gulētiešanas var izraisīt kuņģa, zarnu trakta problēmas. Tādas problēmas īpaši aktuālas būs cilvēkiem, kuriem ir gastroezofageālā refluksa slimība. Reflukss ir nekontrolēta kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas satura atgriešanās barības vadā. Ja refluksa saturs ir virs normas robežas un tas notiek bieži, tas liecina par gastroezofageālā refluksa slimību. Galvenie šīs slimības simptomi ir grēmas jeb dedzinoša sajūta.

Ēdot vēlu vakarā, var rasties skābes reflukss vai grēmas, jo, guļot ar pilnu vēderu, kuņģa skābe var viegli nokļūt barības vadā. Tādējādi apsveriet iespēju ēst vakariņas vismaz trīs stundas pirms gulētiešanas, lai novērstu grēmas.

pexels.com

2. Bezmiegs

Ja jūs kādreiz esat aizgājis gulēt ar pilnu vēderu, tad zināt, ka tādos brīžos ir grūtāk iemigt. Vēdērs ir pilns, rodas spiedoša sajūta un domas par to, ka nevajadzēja tomēr ēst. Šādas problēmas var rasties, ja īsi pirms gulētiešanas esat baudījis smagu vai pikantu ēdienu.

Tomēr, ja jums ir jānotiesā maltīte īsi pirms gulētiešanas, tad labāk izvēlēties mazāk pikantus ēdienus un nelielu porciju.

pexels.com

3. Labs miegs

No otras puses, ja jūs visu dienu neēdat pietiekami daudz, vai pēc smaga vakara treniņa dodaties gulēt izsalcis, jūs, visticamāk, nevarēsiet aizmigt vai miegs nebūs pietiekami ciešs.

Tā vietā, lai gulētu ar rūcošu vēderu, vislabāk ir apēst kaut ko vieglu. Vēlams kaut ko tādu, kas satur vienādu ogļhidrātu un olbaltumvielu vai tauku līdzsvaru. Piemēram, grauzdiņš ar zemesriekstu sviestu un sagrieztu banānu būs lieliska uzkoda, ko apēst tieši pirms gulētiešanas.

Viss ir atkarīgs no situācijas. Ja jūs jūtaties tiešām izsalcis, tad labāk notiesājiet kaut ko, lai varētu vieglāk aizmigt. Tomēr, ja jūs esat paēdis un vienkārši kārojas kāda uzkoda, tad labāk izvairieties no tā, jo tas var veicināt pārēšanos un miega problēmas!

pexels.com

4. Vielmaiņa

Daži eksperti uzskata, ka ēšana vēlu vakarā var palēlināt vielmaiņu. Tomēr Paula Šofelena un Klasa Vesterterpa pētījumā pierādījās tas, ka naktī mūsu vielmaiņa strādā tikpat aktīvi, cik dienas laikā. Tādējādi tas nozīmē to, ka guļot mēs dedzinām kalorijas.

Tomēr vēla nakts ēšana un lēna vielmaiņa var tikt saistīta ar to, ka biežāk vakaros pirms gulētiešanas izvēlamies notiesāt kādu uzkodu, kas ir kalorijām bagāta. Tādējādi, ēdot kalorijām bagātus ēdienus īsi pirms gulētiešanas, ķermeņa svars var pieaugt.

pexels.com

5. Svars

2004. gadā veiktais pētījums par graudaugu ēšanu īsi pirms gulētiešanas pierādīja to, ka šāds ēšanas ritms var dažiem cilvēkiem palīdzēt zaudēt svaru.

Pētījuma gaitā pieaugšajiem lika 90 minūtes pirms gulētiešanas notiesāt brokastu pārslas ar pienu. Pēc četrām nedēļām tika konstatēts tas, ka tās personas, kuras ēda šādu uzkodu neilgi pirms gulētiešanas, dienā aptuveni, vidēji notiesāja par 400 kalorijām mazāk. Pēc mēneša pierādījās tas, ka šīs personas bija zaudējušas gandrīz kilogramu.

Pētījums rosināja cilvēkiem ēst nelielu uzkodu pirms miega, kas varētu palīdzēt nakts ēdājiem aizmigt un novērst pārēšanos nakts vidū.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija