6 lietas, kas notiek ar veselību, ēdot burkānus

Veselība 31.marts 2021
 
pexels.com
Anete Ošleja
 
Kas notiek ar ķermeni brīdi, kad ēdam burkānus? Izrādās, ka burkāns ir viens no vērtīgākajiem sakņaugiem. Burkāni ir bagāti ar antioksidantiem, vitamīniem un pat šķiedrvielām. Tādējādi tā lietošana uzturā dažādos veidos veicina labu veselību. Tāpēc izlasi šos sešus iemeslus, kāpēc ir vērtīgi ikdienā ēst burkānus un ko labu tie sniedz tavai veselībai.

pexels.com

1. Labai redzei

Ja būtu jānosauc viena barības viela jeb vitamīns, kas ir sastopams burkānos un ir saistīts ar labas redzes veicināšanu, tad noteikti tiks izcelts A vitamīns. Gadu gaitā par burkāniem arvien tiek runāts par to, ka tajos esošais A vitamīns palīdz redzei. Vai ēdot šos dārzeņus patiešām ir iespējams uzlabot redzi?

"Lai gan tā ir taisnība, ka A vitamīns palīdz veicināt labu redzi, taču svarīgi ir atzīmēt to, ka ieguvums no šī vitamīna būs tieši tiem cilvēkiem, kuriem ir specifisks nakts aklums jeb nespēja redzēt tumsā," atzīst grāmatu autore, profesore, dietaloģe Lorēna Manakere.

Lai arī burkānu ēšana ne visiem piešķirs "ērgļa redzi", tomēr burkānos esošās barības vielas kopumā palīdz acu veselībai.

pexels.com

2. Svara zaudēšanai

Burkāni ir svara zaudēšanai draudzīgs produkts, jo tas satur ļoti maz kaloriju. Brīdi, kad jūtat izsalkumu, dažādas sāļas vai saldas uzkodas aizvietojiet ar burkāniem. Tādējādi jutīsiet sāta sajūtu un būsiet uzņēmis mazāk kalorijas.

"Normāla izmēra burkāns satur 1,7 gramus šķiedrvielu, kas veidot no 5% līdz 7,6% dienā ieteicamā šķiedrvielu daudzuma. Burkānos esošais augstais šķiedrvielu daudzums veicinās labu zarunu veselību un sāta sajūtu, tādējādi samazinot apetīti," uzver healthadvise.org. redaktors Edijs Reeds.

pexels.com

3. Veselīgai ādai

Vai vēlaties saglabāt jauneklīgu mirdzumu ādai? Tad jums noteikti ir ikdienas uzturā jālieto burkāni.

Lai arī pētnieki vēl strādā pie tā, lai pierādītu, kā burkānos esošais karotinoīds var palīdzēt pasargāt ādu no saules bojājumiem, daži pētījumi apstiprina šo faktu. Karotinoīdi ir galvenie pigmenti, kas nosaka burkānu krāsu un ir svarīgi ar savu provitamīnu un antioksidantu aktivitāti. Salīdzinot ar citiem dārzeņiem, burkānos ir visaugstākais β-karotīna saturs.

"Burkāni ir dabisks karotinoīdu avots, un tādējādi tas var palīdzēt aizsargāt ādu no saules bojājumiem. Turklāt burkāni satur C vitamīnu, kas var palīdzēt atbalstīt kolagēna veidošanos," atzīst dietaloģe Lorēna Manakere.

pexels.com

4. Stipriem kauliem

"Tradicionāli burkāni nav pazīstami ar savām īpašībām, kas palīdz veicināt kaulu stiprību. Tomēr tajos esošās uzturvielas veicina kaulu stiprību," uzsver profesore Trista Besta.

Kaulu stiprībai palīdz burkānos esošais kalcijs un K vitamīns. Vienā glāze burkānu ir 40 miligrami kalcija, tie ir 4% no dienā ieteicamās kalcijas devas. Savukārt glāzē burkānu ir 15,8 mikrogrami K vitamīna, kas ir 17,5% no dienā ieteicamās devas sievietēm un 13,2% no dienā ieteicamās devas vīriešiem.

Lai pārliecinātos, ka ķermenis absorbē pēc iespējas vairāk K vitamīna, ēdiet burkānus ar jebkura veida veselīgiem taukiem.

"Taukos šķīstošo vitamīnu - piemēram, A un K vitamīnu - lietošana kopā ar labajiem taukiem var palīdzēt organismam absorbēt barības vielas," saka dietaloģe Manakera.

"Tātad nedaudz olīveļļas vai avokado eļļas pievienošana uz dažiem grauzdētiem burkāniem var būt gudra izvēle vispārējās veselības uzlabošanā."

pexels.com

5. Cukura līmeņa asinīs stabilizēšanai

Burkāni ir vieni no saldākajiem dārzeņiem, tomēr attiecībā uz cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, tiem ir maza ietekme.

Burkāni satur dabiskos cukurus, tāpēc tiem ir saldena garša. Tomēr tiem ir zems glikēmiskais indekss, jo tie satur salīdzinoši maz cukura un kaloriju, taču ir šķiedrvielām bagāti. Līdz ar to ir maz ticams, ka tiem cilvēkiem, kuriem ir cukura diabēts, šis dārzenis veicinās cukura līmeņa pieaugumu.

pexels.com

6. Oranža āda

Vai ēdot pastiprināti burkānus āda var kļūt oranža? Tas izklausās mazliet smieklīgi, taču tā patiešām var notikt.

Burkānos esošo beta karotīna pigmentu plūšanai cauri asinsritei, tie var iekļūt arī jūsu ādā, ja šis dārzenis tiek lietots lielos daudzumos. Apelsīna nokrāsas āda biežāk ir redzama tiem cilvēkiem, kuriem ir gaišāka sejas āda. Tomēr sākotnēji oranžais pigments parādās tādās ķermeņa vietās, kurās ir visbiezākā āda - plaukstās, elkoņos un pēdās.

Tomēr par laimi, šāda ādas iekrāsošanās ir ļoti reti sastopama un tā nerada draudus veselībai.

"Tas nav nekas kaitīgs un izzudīs, kad jūs pārtrauksiet ēst lielos daudzumos burkānus," saka grāmatu autore, profesore Liza Janga.

Avots

Noderēja?

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

pagaidiet, autori, Pāris dienas atpakaļ bija raksts, kur bija info, ka burkānus nedrīkstot ēst vairāk par 2gb dienā. Nevajadzētu tik traki jaukt galvu cilvēkiem - beigās nav skaidrs- tad ēst, vai neēst.

31.marts 2021 Atbildēt

Kādam noliktavā turku vai spaņu , ar nitrātiem pilni burkāni bojājas

31.marts 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija