7 produkti, kas organismā izraisa hronisku iekaisumu

Veselība 13.aprīlis 2021
 
pexels.com
Iekaisuma procesi organismā rodas kā atbilde uz traucēkļiem tā normālai darbībai. Ja dažas slimības, vīrusa infekcijas vai ievainojumus ir grūti novērst, tad, kas attiecas uz uzturu, to vienmēr ir iespējams pielāgot, izslēdzot produktus, kas izraisa iekaisumu. "Econet" nosaucis produktus, kuri rada hronisku iekaisumu organismā.

pexels.com

1. Cukurs un saldinātāji

Mediķi un citi speciālisti uzskata cukuru par vienu no galvenajiem cilvēces "ienaidniekiem". Cilvēki to patērē milzīgos daudzumos, jo tas ir pievienots lielākajai daļai rūpnieciski sagatavoto ēdienu. Cukurs un populāri saldinātāji, piemēram, kukurūzas vai kļavu sīrups satur vairāk nekā pusi fruktozes.

Daudzi pētījumi ir apstiprinājuši, ka fruktoze veicina iekaisumu šūnu struktūrās, kas veido endotēliju. Fruktoze arī bloķē skābju darbu, kuras kavē iekaisuma procesus. Īpaši daudz fruktozes ir brokastu pārslās, piena šokolādē, saldajās limonādēs un konditorejas izstrādājumos.

Jāatzīmē, ka fruktozes klātbūtne augļos un ogās nedod šādu efektu. Gluži pretēji - tā ķermenim ir labvēlīga. Taču rafinētajam cukuram un tā mākslīgajiem analogiem lielos dauduzmos ir destruktīva ietekme uz visām organisma sistēmām un orgāniem.

pexels.com

2. Labība ar glutēnu

Speciālistu viedokļi par graudaugu ar lipekli lietošanu krasi atšķiras. Kamēr vieni uzskata, ka graudaugu sēklās esošais lipeklis izraisa iekaisuma procesu organismā cilvēkiem, kuri ir jūtīgāki pret šo komponentu, citi šo apgalvojumu noliedz.

Tomēr vairākums ir vienisprātis, ka atteikšanās no rudziem, miežiem un kviešiem patiešām atvieglo pacientu ar locītavu iekaisumu, gremošanas trakta un dermatoloģiskām slimībām stāvokli.

pexels.com

3. Gatavie gaļas produkti

Rūpnieciski pārstrādāta gaļa ir piesātināta ar glikācijas galaproduktiem - vielām, kas provocē iekaisuma procesus resnajā zarnā. Tādēļ pārstrādāti gaļas produkti var veicināt ļaundabīgu jaunveidojumu risku zarnās.

Šāda veida produktos ietilpst kūpinājumi, desas, šķiņķis, bekons.

pexels.com

4. Augu eļļas

Daudz rafinētu augu eļļu veidi tiek pakļauti rūpnieciskai pārstrādei, kā rezultātā tās zaudē savu veselīgo omega-3 un omega-6 taukskābju balansu, kas palielina iekaisuma risku.

Eļļa tiek iegūta, spiežot sasmalcinātas augu sēklas vai augļus ar aukstās spiešanas metodi, kad sasmalcinātā izejviela tiek presēta +60⁰ C (līdz +90⁰ C) temperatūrā, vai arī ar karstās spiešanas metodi, kad sasmalcinātā izejviela tiek presēta +100⁰ C un augstākā temperatūrā. Ieteicams izmantot tās augu eļļas, kuru izgatavošanā izmantota aukstā presēšana.

pexels.com

5. Transtauki

Tie tiek veidoti, izmantojot ūdeņradi, ko pievieno nepiesātinātiem augu taukiem, kas padara tos citus. Tie izraisa C reaktīvā proteīna palēlināšanos, kas viecina iekaisuma procesu, samazina "labā" holesterīna, kas aizsargā sirdi un asinsvadus, saturu. Pārtika ar šādiem taukiem kaitē sirdij un izraisa iekaisumu organismā.

Transtauki atrodas kartupeļos frī un citos ātro uzkodu restorānu produktos, kuri ir cepti. Tie atrodami arī popkornā, konditorejas izstrādājumos, margarīnā un citos produktos.

pexels.com

6. Pārstrādāti ogļhidrāti

Šiem produktiem ir augsts glikēmiskais indekss, kas nozīmē, ka tie ļoti strauji palielina cukura līmeni asinīs. Tas, savukārt, atbalsta zarnu mikroorganismu augšanu, kas palielina toksīnu koncentrāciju. Dabiskā imunitāte izraisa iekaisuma reakcijas, lai nomāktu to aktivitātes.
Pārstrādāti ogļhidrāti atrodami visos pārtikas produktos, kas satur cukuru vai baltos miltus, piemēram, konfektēs un baltmaizē.

pexels.com

7. Alkohols

Viens no biežas alohola lietošanas kaitīgajiem faktoriem ir zarnu sieniņu retināšana, kā rezultātā baktēriju izcelsmes toksīni iekļūst organismā. Tie nonāk asinīs un tiek pārvadāti pa visu ķermeni, izraisot daudzus tā orgānu un sistēmu iekaisumus.

Ja alkohola lietošana ir bieža, iekaisuma procesi kļūst hroniski, izraisot ķermeņa aizsargfunkciju izsīkšanu un vairākas hroniskas slimības.

Avots: Econet

Noderēja?

Komentāri 3

Komentē 3

 
Anonīms
 

Vai kāds vsp zin, ka dzīvot ir kaitīgi?

13.aprīlis 2021 Atbildēt

un e- vielas visas ir tikai un vienīgi veselīgas.....beidzien vienreiz gvelzt muļķibas veselības lielie speciālisti....

13.aprīlis 2021 Atbildēt

šie autori nebeidz pārsteigt, pārpublicējot un tulkojot apšaubāmas izvelsmes avotus. Bravo! Es tikai brīnos kā ir atļauts internetā rakstīt da -jebko, un atbildību neviens ne par ko jau nenes.

15.aprīlis 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija