Nosauc vitamīnus, kas vajadzīgi organismam tieši pavasarī

Veselība 26.aprīlis 2021
 
Pixabay
Lelde Veinberga
 
Veselības portāls "healthline" atklājis, kādas minerālvielas un vitamīni var noderēt tavam organismam tieši tagad, stiprinot veselību un uzņemot ziemas laikā zaudētās vielas.

Veselīga dzīvesveida izvēle, lietojot barojošu pārtiku, kā arī pietiekami daudz miega un fiziskās aktivitātes, ir vissvarīgākie imūnsistēmas stiprināšanas veidi. Turklāt pētījumi ir parādījuši, ka papildus uzņemot noteiktus vitamīnus, minerālvielas un citas vietas, iespējams uzlabot imūnreakciju un potenciāli aizsargāt organismu pret slimībām. Tomēr ņemiet vērā, ka daži papildinājumi var mijiedarboties ar recepšu vai bezrecepšu medikamentiem, kurus lietojat. Daži no tiem var nebūt piemēroti cilvēkiem ar noteiktām veselības problēmām. Pirms jebkuru papildu vielu uzņemšanas noteikti konsultējieties ar ārstu.

1.

D vitamīns

D vitamīns ir taukos šķīstoša barības viela, kas ir būtiska jūsu imūnsistēmas veselībai un darbībai. D vitamīns pastiprina monocītu un makrofāgu - baltās asins šūnas, kas ir svarīgas jūsu imūnās aizsardzības daļas. Mazina iekaisumu, veicinot imūno reakciju. Daudziem cilvēkiem trūkst šī svarīgā vitamīna, kas var negatīvi ietekmēt imūno darbību.

Zems D vitamīna līmenis ir saistīts ar paaugstinātu augšējo elpceļu infekciju risku, tostarp gripu un alerģisku astmu.

Daži pētījumi liecina, ka papildus D vitamīna uzņemsana var uzlabot imūnreakciju. Pētījumi atzīmē, ka papildus D vitamīns var uzlabot reakciju uz pretvīrusu terapiju cilvēkiem ar noteiktām infekcijām, ieskaitot C hepatītu un HIV.

D vitamīns ir ļoti pētīts saistībā ar Covid-19, jo tas ietekmē imūnsistēmu. Pētījumi ir parādījuši, ka D vitamīns var paātrināt dziedināšanu un apturēt iekaisumu elpošanas sistēmā.

2.

Cinks

Cinks ir minerāls, kas domātas imūnsistēmas uzlabošanai, jo būtisks tās darbībai. Cinks ir nepieciešams imūno šūnu attīstībai un komunikācijai, un tam ir svarīga loma reakcijā pret iekaisumu. Cinks arī īpaši aizsargā audu barjeras organismā un palīdz novērst svešu patogēnu iekļūšanu. Šīs uzturvielas trūkums būtiski ietekmē imūnsistēmas spēju pienācīgi darboties, kā rezultātā palielinās infekcijas un slimību, tostarp pneimonijas, risks.

Saskaņā ar pētījumu datiem ir konstatēts, ka 16% no visām dziļo elpceļu infekcijām visā pasaulē ir saistītas ar cinka deficītu. Cinka deficīts visā pasaulē ietekmē apmēram 2 miljardus cilvēku, un tas ir ļoti izplatīts gados vecākiem cilvēkiem.

Daudzi pētījumi atklāj, ka papildus cinka uzņemšana var aizsargāt pret elpceļu infekcijām, piemēram, saaukstēšanos. Turklāt papildus cinks var būt izdevīgs tiem, kas jau ir slimi. 2019. gada pētījumā, kurā piedalījās 64 hospitalizēti bērni ar akūtām apakšējo elpceļu infekcijām, lietojot 30 mg cinka dienā, infekcijas kopējais ilgums un hospitalizācijas ilgums vidēji samazinājās par 2 dienām, salīdzinot ar placebo grupu. Pārmērīgas devas var traucēt vara absorbciju, kas var palielināt infekcijas risku.

3.

C vitamīns

C vitamīns, iespējams, ir vispopulārākais papildinājums, kas tiek lietots, lai aizsargātu organismu pret infekcijām. Šis vitamīns atbalsta dažādu imūno šūnu darbību un uzlabo to spēju aizsargāties pret infekcijām. C vitamīns ir nepieciešams arī šūnu nāvei, kas palīdz uzturēt imūnsistēmu veselīgu, iztīrot vecās šūnas un aizstājot tās ar jaunām.

C vitamīns darbojas arī kā spēcīgs antioksidants, aizsargājot pret oksidatīvā stresa izraisītiem bojājumiem, kas rodas, uzkrājoties reaktīvām molekulām, kas pazīstamas kā brīvie radikāļi. Oksidatīvais stress var negatīvi ietekmēt imūno veselību un ir saistīts ar daudzām slimībām.

Ir pierādīts, ka papildus uzņemts C vitamīns samazina augšējo elpceļu infekciju, ieskaitot saaukstēšanos, tās ilgumu un smagumu. Vairāki pētījumi, kuros piedalījās 11 306 cilvēki, parādīja, ka regulāra papildus C vitamīna uzņemšana, vidējā devā 1-2 grami dienā, saaukstēšanās ilgumu samazināja par 8% pieaugušajiem un 14% bērniem. Interesanti, ka pētījumupārskats arī parādīja, ka regulāra C vitamīna piedevu lietošana līdz pat 50% samazināja saaukstēšanās gadījumus cilvēkiem ar paaugstinātu fizisko stresu, ieskaitot maratona skrējējus un karavīrus. Turklāt ir pierādīts, ka intravenozas C vitamīna lielas devas terapija ievērojami uzlabo simptomus cilvēkiem ar smagām infekcijām, ieskaitot sepsi un akūtu elpošanas distresa sindromu, ko izraisa vīrusu infekcijas. Kopumā šie rezultāti apstiprina, ka C vitamīna piedevas var būtiski ietekmēt imūno veselību, īpaši tiem, kas uzturā nesaņem pietiekami daudz vitamīna.

4.

Plūškoks

Melno plūškoku jau sen lieto infekciju ārstēšanā. Plūškoka ekstrakts pierādījis spēcīgu antibakteriālu un pretvīrusu potenciālu pret baktēriju patogēniem, kas ir atbildīgi par augšējo elpceļu infekcijām, un gripas vīrusa celmiem. Turklāt ir pierādīts, ka tas uzlabo imūnsistēmas reakciju un var palīdzēt saīsināt saaukstēšanās ilgumu un smagumu, kā arī mazināt simptomus, kas saistīti ar vīrusu infekcijām.

Lai gan ir zināms, ka plūškoks var palīdzēt mazināt noteiktu infekciju un gripas vīrusa simptomus, mums arī jāapzinās riski. Daži ziņo, ka plūškoka ogas var izraisīt pārmērīgu citokīnu ražošanu, kas potenciāli var sabojāt veselīgas šūnas.

Neapstrādātas plūškoka ogas ir jāvāra, lai izvairītos no sliktas dūšas, vemšanas vai cianīda toksicitātes riska.

5.

Tragantzirņi

Tragantzirņi ir augs, ko parasti lieto ķīniešu tradicionālajā medicīnā. Pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka to ekstrakts var ievērojami uzlabot ar imūnsistēmu saistītās reakcijas.

6.

Selēns

Selēns ir minerāls, kas ir būtisks imūnsistēmas veselībai. Pētījumi ar dzīvniekiem parāda, ka selēna piedevas var uzlabot pretvīrusu aizsardzību pret gripas celmiem.

7.

Ķiploki

Ķiplokiem ir spēcīgas pretiekaisuma un pretvīrusu īpašības. Ir pierādīts, ka tas uzlabo imūnsistēmas veselību, stimulējot aizsargājošos balto asins šūnas.

8.

Androgrape

Šim augam ir pretvīrusu iedarbība pret elpošanas ceļu slimību izraisošiem vīrusiem.

9.

Lakrica

Lakrica satur daudzas vielas, ieskaitot glicirizīnu, kas var palīdzēt aizsargāties pret vīrusu infekcijām. Saskaņā veiktajiem pētījumiem, glicirizīnam ir pretvīrusu aktivitāte pret smagu akūtu ar elpošanas sindromu saistītu koronavīrusu.

10.

Pelargonium sidoides (Umckaloabo)

Daži cilvēku pētījumi atbalsta šī auga ekstrakta izmantošanu, lai palīdzētu mazināt akūtu vīrusu elpceļu infekciju simptomus, ieskaitot saaukstēšanos un bronhītu.

11.

B kompleksa vitamīni

B grupas vitamīni, ieskaitot B12 un B6, ir svarīgi veselīgai imūnreakcijai. Tomēr daudziem pieaugušajiem to trūkst, kas var negatīvi ietekmēt imūnsistēmas veselību.

12.

Kurkumīns

Kurkumīns ir galvenais kurkuma aktīvais savienojums. Tam ir spēcīgas pretiekaisuma īpašības, un pētījumi ar dzīvniekiem liecina, ka tas var palīdzēt uzlabot imūnsistēmas darbību.

13.

Ehinaceja

Ehinaceja ir margrietiņu dzimtas augs. Ir pierādīts, ka noteiktas sugas uzlabo imūno veselību un tām var būt pretvīrusu iedarbība pret vairākiem elpošanas ceļu vīrusiem, tostarp elpošanas sincitiālo vīrusu un rinovīrusiem.

14.

Propoliss

Propoliss ir sveķiem līdzīgs materiāls, ko medus bites ražo izmantošanai par hermētiķi stropos. Lai gan tam ir iespaidīga imunitāti uzlabojoša iedarbība un tam var būt arī pretvīrusu īpašības, ir vajadzīgi vairāk cilvēku pētījumi.

Avots: healthline.com

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija