7 ikdienas paradumi, kas palēnina vielmaiņu

Veselība 17.maijs 2021
 
pexels.com
Fiziskas aktivitātes un sabalansēts uzturs nav vienīgais priekšnosacījums, lai varētu veiksmīgi un viegli zaudēt lieko ķermeņa svaru. Būtiska loma svara zaudēšanā ir arī vielmaiņai. Jo labāk darbojas vielmaiņa, jo vieglāk būs zaudēt svaru. Tāpēc izlasi un izskaud no savas ikdienas šos septiņus paradumus, kas būtiski ietekmē vielmaiņas darbību!

pexels.com

1. Kaloriju deficīts

Lai arī liekas, ka vienīgais veids, kā atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, ir dzīvot lielā kaloriju deficītā, tas nenozīmē to, ka dienas laikā ir jāuzņem niecīgs pārtikas daudzums.

"Mēģinot ātri zaudēt svaru, daudzi cilvēki uzskata, ka liels kaloriju deficīts ir labākais risinājums," atzīst uztura speciāliste Liza Moskovitza.

Uztura speciāliste skaidro, ka šāda paraduma piekopšana var radīt pretēju efektu vēlamajam - svars var pieaugt. Dzīvojot lielā kaloriju deficītā organisms neuzņem visas tam nepieciešamās vielas un mikroelementus.

"Brīdī, kad pārtika tiek uzņemta par maz, ķermenis nonāk bada stāvoklī, tādējādi tas sāk izmantot muskuļa masu, kā enerģijas ieguves avotu. Līdz ar to samazināsies gan vielmaiņas, gan lieko kaloriju dedzināšanas ātrums, jo organisms vēlēsies taupīt enerģiju."

pexels.com

2. Vēlu dodies gulēt, agri celies

Sabalansēts uzturs un regulāras fiziskās aktivitātes nespēs vien veicināt labu vielmaiņu, ja ik dienu piedzīvosiet miega trūkumu.

"Miega trūkums var izraisīt vairākas vielmaiņas problēmas," uzsver Losandželosas uztura speciālists Sets Santoro.

Var rasties problēmas ar kaloriju sadedzināšanu, neizsīkstošu apetīti un kortizola jeb steroīdu hormona līmeņa paaugstināšanos, kas veicinās tauku uzkrāšanos organismā.

pexels.com

3. Ūdens bez piedevām

Ūdens organismam ir nepieciešams un eksperti dienas laikā iesaka izdzert vismaz divus litrus šī šķidruma. Daudzi ūdeni izvēlas dzert bez garšas pastiprinātājiem. Tomēr eksperti iesaka ikdienā dzert ūdeni, kuram ir pievienota klāt kāda garšā, piemēram, piparmētru lapiņas. Tādējādi būs iespējams veicināt straujāku vielmaiņas darbību, jo, piemēram, piparmētru lapas satur katehīnu, kas ir antioksidantu grupa, kura palīdz sašķelt taukus, paātrinot vielmaiņu.

pexels.com

4. Pirmais rīta dzēriens - kafija

Daudziem agrie rīti iesākas ar krūzi kafijas, tā palīdz pamosties un justies labāk. Tomēr eksperti neiesaka rītu iesākt ar kafiju. Tikko pēc pamošanās ieteicams izdzert divas glāzes ūdens, tādējādi "iekustinot" vielmaiņu, jo miega laikā vielmaiņas funkcijas palēlinās. Savukārt kafiju dzert vien pēc stundas.

"Maniem klientiem, kuri ievēroja šo principu, vairs nebija manāma vēdera uzpūšanās, palielinājās enerģija un samazinājās apetīte," pauda dietaloģe Liza Jubileja.

pexels.com

5. Neregulārs ēšanas režīms

Nereti daudzi cilvēki dienas laikā nepaēd, aizbildinoties ar to, ka tam nav laika. Tomēr eksperti atzīst, ka nav ieteicams izlaist maltītes. Lai vielmaiņa veiksmīgi darbotos ir nepieciešams izstrādāt ēšanas grafiku. Ja katru dienu vienā un tajā pašā laikā tiek ieturēta maltīte, ķermenis pie tā pieradīs un aktīvāk centīsies sadedzināt uzņemtās kalorijas starp ēdienreizēm.

pexels.com

6. Regulāra alkohola lietošana

Bieži vien cilvēki pēc saspringtas dienas vēlas atslābināties ar glāzi iemīļota alkoholiskā dzēriena. Tomēr tas nebūs labākais variants vielmaiņai. Regulāra alkohola lietošana būtiski var ietekmēt vielmaiņas procesus.

"Kad mēs lietojam alkoholu, ķermenī rodas acetaldehīns jeb ļoti toksiska viela," atzīst uztura speciālists Sets Santoro.

Pēc alkohola lietošanas ķermenis nevis sadedzina liekās kalorijas, bet gan cenšas sevi detoksicēt. Santoro uzsver, ka alkohola lietošana var pasliktināt olbaltumvielu sintēzi organismā un anabolisko hormonu veidošanos. Pētījumos ir pierādījies tas, ka alkohola lietošana var samazināt ķermeņa spēju sadedzināt kalorijas par 73%.

pexels.com

7. Jūras sāls

Vairogdziedzeris ir regulējošais vielmaiņas jeb metabolisma dziederis. Lai nodrošinātu labu dziedzera darbību, nepieciešams ikdienā uzņemt jodu. Ja organismā trūkst šī mikroelementa, tad vairogdziederis nespēj pietiekamā daudzumā izstrādāt hormonus, kas tiešā veidā ietekmē vielmaiņu. Tāpēc ikdienā ir ieteicams lietot uzturā sāli, kurš ir bagātināts ar jodu.

Avots

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

pauda dietaloģe Liza Jubileja.- vismaz būtu pareizi uzrakstījuši. Dietaloģe, ha.

17.maijs 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija