7 lietas, kas var notikt ar organismu, ja nedzer pietiekami daudz ūdens

Veselība 30.maijs 2021
 
pexels.com
Cik daudz ūdens dienā vajadzētu izdzert un kādas sekas var būt tam, ja šķidrums netiek uzņemts pietiekami, skaidro farmaceite Līga Cīrule.

Lai izdzīvotu, mums ik dienas jāuzņem noteikts daudzums šķidruma - vīriešiem aptuveni 2,5-3 litri, savukārt sievietēm - aptuveni 2-2,5 litri.

“Pirmās pazīmes, kas liecina par to, ka organismam trūkst šķidruma, ir slāpes, nogurums, reibonis un tumši dzeltenas krāsas urīns, kam raksturīgs nepatīkams aromāts. Noteikti nevajadzētu gaidīt līdz brīdim, kad šie simptomi parādās - ūdens lietošanu nepieciešams padarīt par pastāvīgu ikdienas rituālu, tādā veidā jau laikus parūpējoties par savu veselību un labsajūtu,” norāda farmaceite Līga Cīrule.

Nepietiekama šķidruma uzņemšana var izraisīt dehidratāciju jeb organisma atūdeņošanos - ķermenis izdala vairāk ūdens nekā uzņem, kā rezultātā tiek traucēta šūnu darbība un būtiski pasliktinās pašsajūta. Ja šķidruma līmenis organismā netiek atjaunots, var veidoties nopietnas komplikācijas.

1. Palēninās vielmaiņa

Ūdens ir nozīmīga asiņu sastāvdaļa un pastāvīgi apgādā ķermeņa šūnas ar barības vielām un skābekli. Nedzerot pietiekami daudz šķidruma, vielmaiņa palēninās, cilvēks jūt pastiprinātu nogurumu un motivācijas trūkumu.

pexels.com

2. Āda kļūst sausa

Lai āda saglabātu mirdzumu, tvirtumu un elastību, tai nepieciešams pietiekami daudz ūdens. Ja tā pietrūkst, āda kļūst sausa un pelēcīga, pastiprināti veidojas pūtītes un parādās izteikts jutīgums. Ādas sausums tāpat var izraisīt priekšlaicīgu ādas novecošanos un grumbu veidošanos.

pexels.com

3. Pazeminās asinsspiediens

Samazinoties šķidruma daudzumam organismā, samazinās arī asins daudzums ķermenī, kā rezultātā var pazemināties asinsspiediens. Hipotensija jeb pazemināts asinsspiediens izraisa sliktu pašsajūtu, nespēku, galvassāpes un reiboni.

4. Attīstās gremošanas traucējumi

Nepietiekams ūdens daudzums, traucē zarnu darbībai un var izraisīt aizcietējumu. Papildu ūdens dzeršana tāpat var palīdzēt mazināt dedzināšanas sajūtu pakrūtē, atšķaidot kuņģa skābi.

pexels.com

5. Parādās locītavu sāpes

Ūdens nodrošina locītavu amortizāciju un absorbē triecienus, nodrošinot tām vienmērīgu un noturīgu kustību.

6. Palielinās nierakmeņu risks

Ūdens ir svarīgs pareizai nieru funkcionēšanai un ļauj izvadīt no organisma sāļus, kas veicina nierakmeņu attīstību.

pexels.com

7. Var attīstīties urīnceļu iekaisums

Ar ūdens palīdzību no organisma tiek izvadītas baktērijas, kas var izraisīt urīnceļu iekaisumu.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija