4 vienkārši triki, kā saglabāt jaunību

Veselība 1.jūnijs 2021
 
pexels.com
Vienkāršas dzīvesveida pārmaiņas var radīt lielu efektu uz izskatu un pašsajūtu. Izlasi un noskaidro, kā astoņās nedēļās justies un izskatīties jaunākam par saviem gadiem, tas ir pavisam vienkārši!

Pētnieki ir atklājuši, ka astoņu nedēļu laikā, piekopjot pavisam vienkāršus paradumus, ir iespējams palēlināt bioloģisko novecošanos. Klīniskajā pētījumā piedalījas 43 vīrieši, vecumā no 50 līdz 72 gadiem. Pētnieki grupu sadalīja divās daļās. Viena grupa astoņas nedēļas ieturēja diētu, vingroja, ievēroja konkrētu miega režīmu un atpūtu. Savukārt otra grupa nemainīja savus ikdienas paradumus. Pēc astoņām nedēļām, veicot analīzes, pierādījās, ka tā vīriešu grupa, kura mainīja ikdienas paradumus, samazināja savu bioloģisko vecumu par 3,23 gadiem.

pexels.com

1. Diēta

Vīrieši, kuri ievēroja astoņu nedēļu programmu, uzturā, galvenokārt, lietoja augu valsts produktus un pārtiku, kura satur daudz vērtīgo barības vielu, piemēram, folātus, beitainu, C vitamīnu, A vitamīnu, kurkumīnu, epigallokatehīna gallātu, kvercetīnu un luteolīnu. Uzturā bija atļauts lietot arī aknas un olas. Pētījuma dalībniekiem ikdienas maltītēs bija jāierobežo ogļhidrātu daudzums.

Kā arī pētījuma laikā tās dalībnieki ievēroja intermitējošo badošanos jeb intervāla ēšanu. Tās laikā nepieciešams katru atteikties no ēdiena konkrētas stundas diennaktī, piemēram, 8:16, 16 stundas diennaktī nav atļauts ēst, bet astoņas stundas var. Piemēram, ēst var sākt 10:00 no rīta un pēdējā maltīte jāietur 18:00. Šo badošanās metodi mēdz dēvēt arī par fastingu.

pexels.com

2. Fiziskas aktivitātes

Lai samazinātu bioloģisko vecumu, nepieciešams vismaz 30 minūtes dienā nodarboties ar fiziskām aktivitātēm. Visefektīvāk būtu, ja ar fiziskām aktivitātēm nodarbotis vismaz piecas dienas nedēļā.

"Sportošana sniedz labumu visam ķermenim un veselībai. Ir pierādīts, ka fiziskas aktivitātes var pagarināt vidējo dzīves ilgumu," atzīst pētnieki.

pexels.com

3. Relaksācija

Lai samazinātu stresu un relaksētos, pētnieki iesaka divas reizes dienā veikt elpošanas vingrinājumus.

Pētījumos ir pierādījies, ka dienas 60 dienu laikā, ik dienu 20 minūtes veicot elpošanas vingrinājums, ir iespējams samazināt savu bioloģisko vecumu. Ķermenis vingrojumu laikā atslābinās, samazinās trauksmes sajūta un stresa līmenis. Līdz ar to ķermenim relaksējoties, tas spēj labāk un ātrāk atjaunoties.

pexels.com

4. Miegs

Par vislielāko prioritāti, lai samazinātu bioloģisko vecumu, pētnieki izvirzīja miegu. Nepieciešams kvalitatīvs miegs, lai ķermenis un prāts spētu atjaunoties. Pētnieki atzina, ka visoptimālākais miega ilgums ir septiņas stundas. Tomēr ieteicams ik dienu gulēt septiņas līdz deviņas stundas.

Savukārt slikta miega kvalitāte, miega traucējumi ir saistīts ar svara pieauguma, sirds un asinsvadu slimību, un demences risku.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija