Tēja vai kafija? Nosauc 3 faktus par šo dzērienu atšķirīgo ietekmi uz veselību

Veselība 2.jūnijs 2021
 
pexels.com
Baiba Puriņa
 
Nebūs melots, ja teiksim, ka tēja un kafija ir divi populārākie dzērieni pasaulē. Turklāt abiem piemīt daudz vērtīgu īpašību. "Insider" kopā ar uztura speciālisti Samantu Kasetiju nosaukuši faktus, kas šos dzērienus atšķir.

pexels.com

1. Kafija sniedz ātrāku mundrumu

Kafijā un tējā ir kofeīns, kas palīdz atmosties un justies enerģiskiem. Taču kafijā tā ir vairāk. Tā kā kafijā ir vairāk kofeīna, tā sniedz lielāku enerģiju.

Vienā kafijas tasē, saskaņā ar profesoru, uztura zinātnes pētnieku Kristoferu Gardneru, ir no 80 līdz 100 miligramiem kofeīna, savukārt tējas tasē - 30 līdz 50 miligrami kofeīna. Turklāt zāļu tējas, piemēram, pirparmētru vai kumelīšu, vispār nesatur kofeīnu.

Taču jāatceras, ka cilvēkiem kofeīna tolerance atšķiras, tāpēc ir svarīgi novērot kā ķermenis uz to reaģē un to lietot atbilstoši tam. Kamēr pētījumi parāda, ka kofeīnam ir nozīme 2. tipa diabēta riska, kardiovaskulāro slimību, neirodeģeneratīvo slimību un vairāku veida vēžu riska mazināšanā, tas var būt arī par cēloni sliktai dūšai, caurejai, bezmiegam, paātrinātai sirdsdarbībai un ārkārtējos gadījumos var izraisīt epilepsijas lēkmes.

pexels.com

2. Tēja sniedz ilgstošu enerģiju

Tēja, atšķirībā no kafijas, sniedz ilgstošāku enerģiju. Tas ir tāpēc, ka tējā ir L-teanīns, kas metabolizē kofeīnu ilgāku laiku. Nelielā 2008. gadā veiktā pētījumā secināts, ka dalībniekiem, kuri uzņēma kofeīnu kopā ar L-teanīnu, labāk veicās uzmanības testos nekā tiem, kuri lietoja tikai kofeīnu.

Gan zaļajā tējā, gan melnajā tējā ir L-teanīns, taču zaļajā tējā tā ir par aptuveni 6,65 miligramiem vairāk. Melnajā tējā ir 5,13 miligrami L-teanīna.

pexels.com

3. Kafijā ir vairāk antioksidantu

Gan tējā, gan kafijā ir antioksidanti. "Kafijā ir vairāk antioksidantu nekā tējas izstrādājumos," norāda Kalifornijas Universitātes Deivisa Medicinās skolas neiroloģijas klīniskā profesora asistents Metjū Čovs.

2013. gadā veiktā pētījumā secināts, ka kafijā ir vairāk antioksidantu nekā tējā, karstajā šokolādē un sarkanajā vīnā.

Uzņemot antioksidantus ar tēju vai kafiju, iespējams potenciāli novērst oksidatīvo noārdīšanos - ķīmisku reakciju, kas var izraisīt šūnu bojājumus, norāda Gardners.

Kopsavilkums

Čovs norāda, ka nav izteikta līdera starp kafiju un tēju, ja runājam par veselību. Būtībā ir jāskatās, kādu efektu no dzēriena vēlies panākt. Ja tas ir ātrs mundrums, tad jāizvēlas kafija, kurā ir vairāk kofeīna. Ja pret to esi jutīgs, labāk izvēlēties tēju, kas nodrošinās ilgstošāku enerģiju.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija