7 pārtikas produkti, kuri kaitē aknu veselībai

Veselība 13.jūlijs 2021
 
pexels.com
Aknas ir viens no vissvarīgākajiem orgāniem. Tās veic dažādas funkcijas, lai ķermenis spētu darboties pareizi, sākot no ēdiena, alkohola un zāļu pārstrādes, līdz pat organisma attīrīšanai no "atkritumiem".

"Hopkins Medicine" pētnieki atzīst, ka aknas nemitīgi visa mūža garumā rada žulti un palīdz izvadīt no ķermeņa liekos "atkritumus". Kopumā aknas ķermenī veic aptuveni 500 dažādas funkcijas. Tāpēc ir svarīgi palīdzēt tām darboties pareizi. Izlasi un uzzini no kuriem produktiem būtu nepieciešams atteikties, lai veicinātu pareizu un labu aknu darbību!

pexels.com

1. Gāzētie dzērieni

Eksperti atzīst, ka viena no būtiskākajām lietām, no kurām vajadzētu izvairīties, lai veicinātu labu aknu darbību ir gāzētie, saldinātie dzērieni. Cukurotie dzērieni var izraisīt aknu bojājumus. "Healtline" eksperti min, ka šādi dzērieni satur augstu cukura daudzumu, mākslīgās ķīmiskās vielas, aromatizētājus, kas var veicināt aknu bojājumus.

pexels.com

2. Čipsi

Ne tikai cukuroti dzērieni kaitē aknu veselībai, bet arī pārtikas produkti, kuri satur augstu sāls daudzumu, piemēram čipsi. "The American Liver Foundation" atzīst, ka čipsi ir viena no viskaitīgākajām uzkodu izvēlēm. Eksperti uzsver, ka ikdienā vajadzētu izvairīties no pārstrādātiem, ceptiem ēdieniem.

Šādu neveselīgu uzkodu vietā speciālisti iesaka izvēlēties, piemēram, dažādus sagrieztus dārzeņu, gurķus, papriku, burkānus un citus. Šāda uzkoda radīs ne tikai sāta sajūtu, bet palīdzēs aknām veiksmīgāk darboties, jo netiks uzņemts papildus liekais sāls daudzums.

pexels.com

3. Alkohols

Gandrīz ikkatrs ir dzirdējis par to, ka alkohola lietošana ietekmē aknu darbību. Lai arī alkoholu nevar pieskaitīt uzkodām, tomēr šādi dzērieni kaitē aknu veselībai. Aknas palīdz pārstrādāt uzņemto alkoholu. Ja īsā laika posmā tiek patērēts ļoti daudz alkohols, aknām to ir grūti pārtsrādāt. Nav obligāti jāizslēdz šādu dzērienu lietošana, tomēr tie ir jābauda mēreni.

"The American Liver Foundation" iesaka vienas dienas ietvaros sievietēm lietot ne vairāk kā glāzi alkoholiskā dzēriena, bet vīriešiem maksimums divas, lai tas nekaitētu aknām.

Būtiski, lietojot alkoholu, ir atcerēties to nebaudīt kopā ar gāzētiem dzērieniem!

pexels.com

4. Krekeri

Sāļie vai saldie krekeri nav labākā uzkodu izvēle, domājot par aknu veselību. Šādi krekeri satur ļoti daudz rafinētos ogļhidrātus, cukuru, fruktozes, kukurūzas sīrupus, kas var kaitēt aknām. Tāpēc izvairieties no šādu uzkodu izvēles!

pexels.com

5. Sālīta gaļa

Lietojot uzturā pārlieku daudz sarkano gaļu vai sālītu gaļu, piemēram, prošuto, tas var radīt nevēlamu ietekmi uz aknu darbību. "The American Liver Foundation" atzīst, ka arī pārlieku liela, piemēram, salami vai šķiņķa baudīšana, var ietekmēt nelabvēlīgi aknas. Tomēr eksperti uzsver, no šādiem produktiem nav jāatsakās pa visam, taču ir nepieciešams ievērot mērenību to lietošanā. Speciālisti iesaka izvēlēties šadu produktu alternatīvas, kas būs daudz veselīgākas, piemēram, vistas vai tītara gaļu.

pixabay.com

6. Konservēti augļi

2013. gadā tika veikts pētījums, kurā pierādījās, ka pārlieku liels augļu patēriņš var radīt organismā par daudz fruktozi, kas aknām būs grūti pārstrādājama. Tādējādi va rasties aknu problēmas. Speciālisti iesaka labāk uzturā lietot svaigus augļus, nevis tādus, kuri ir nopērkami veikalā un atrodas konservu bundžā. Šādi augļi ir bagāti ar saharīna sīrupiem un cukuru.

pexels.com

7. Cepti ēdieni

Cepti ēdieni organismam var nodarīt lielu kaitējumu. Šādi ēdieni lielākoties skar aknu veselību. "The American Liver Foundation" norāda, lai veicinātu labu aknu veselību, ir nepieciešams izvairīties no ceptiem ēdieniem, kā arī būtiski ir atteikties no ātrās ēdināšanas piedāvātajām maltītēm.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija