5 lietas, kuras veicina ķermeņa pārkaršanu

Veselība 16.jūlijs 2021
 
pexels.com
Šī vasara īpaši lutina ar karstām un tveicīgām dienām. Šādos laika apstākļos īpaši ir jāpieverš uzmanība savai veselībai, lai karstums nenodarītu pāri. Izlasi un noskaidro, kas veicina ķermeņa pārkaršanu un ko būtu nepieciešams darīt, lai no tā izvairītos!

pexels.com

1. Dehidrācija

Organisma dehidrācija ir viens no pirmajiem karstuma dūriena veicinošajiem faktoriem. Īpaši uzmanīgiem ir jābūt gados vecākiem cilvēkiem. Tāpēc karstajās dienās ir nepieciešams pastiprināti dzert ūdeni, lai palīdzētu ķermenim izturēt apkārt valdošo karstumu.

Eksperti iesaka dienas laikā izdzert vismaz piecas līdz sešas glāzes ūdens. Tomēr dienās, kad termometra stabiņš rāda ļoti augstus grādus, ieteicams izdzert pat lielāku ūdens daudzumu. Savukārt tiem cilvēkiem, kuri dienas laikā nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, ūdens ir jādzer vēl vairāk. Visvieglākais veids, ka dienas laikā izdzert pietiekami daudz ūdeni, ir ņemt to visur līdzi, piemēram, dodoties uz veikalu somiņā ielikt ūdens pudeli. Svarīgi šādos karstos laika apstākļos ir izvairīties no kofeīna un cukura bagātiem dzērieniem, tie var veicināt organisma dehidrāciju.

pexels.com

2. Fiziskas aktivitātes

Brīžos, kad gaisa temperatūra ir ļoti augsta, eksperti iesaka izslēgt dažādas fiziskās aktivitātes tiešos saules staros. Tādējādi ne tikai treniņa slodze, bet arī apkārt valdošais karstums var kaitēt veselībai un pašsajūtai. Ne tikai dehidrācija ir viens no lielākajiem pārkaršanas veicinātājiem, bet arī pārmērīga slodze. Ieteicams nodarboties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām laikā, kad ārā nav pārmērīgi karsts, piemēram, vakaros vai agri no rīta.

pexels.com

3. Alkohols

Alkoholam piemīt diurētiskas jeb urīndzenošas īpašības, kas nozīmē to, ka šādu dzērienu baudīšanas laikā ķermenis atbrīvosies no ļoti daudz šķidruma. Tādējādi pārlieku liela alkohola lietošana karstajās vasaras dienās var veicināt dehidrāciju un iespējamu pārkaršanu. Karstajās dienās baudot alkoholiskos dzērienus, ieteicams paralēli dzert ūdeni. Eksperti iesaka sievietēm karstajās dienas malkot vienu alkoholiskā dzēriena glāzi, savukārt vīriešiem divas.

pexels.com

4. Biezs apģērbs

Biezs vai smags apģērbs var aizturēt siltumu un izraisīt pārkaršanu. Karstajās dienās ieteicams rūpīgi izvērtēt apģērbu, kas tiek vilkts, lai tas būtu viegls un elpojošs. Eksperti saulainajās un tveicīgajās dienās iesaka izvēlēties gaišas krāsas apģērbu, jo tumšas krāsas drēbes "pievilks" karstumu. Kā arī būtiski ir izvēlēties dabīga materiāla apģērbus, piemēram, kokvlinu, linu. Izvairieties šādās dienās vilkt sintētisku apģērbu, piemēram, drēbes, kas ir veidotas no poliestera.

pexels.com

5. Medikamenti

Arī medikamentu lietošana var veicināt pārkāršanu karstajās vasaras dienas. Tas attiecas uz atsevišķiem medikamentiem, tādiem, kuriem piemīt diurētiskas jeb urīndzenošas īpašības, kā arī caurejas līdzekļi. Tādējād no organisma tiks izvadīts papildus šķidrums, kas var veicināt dehidrāciju. Arī medikamenti, kuri ir domāti augstam asinsspiedienam vai dažādām sirds slimībām, vai veicināt organisma atūdeņošanos, palielinot karstuma dūriena risku. Tomēr, ja ārsts ir nozīmējis lietot šādus medikamentus, no tiem nevajadzētu atteikties, bet lietot papildus ūdeni, lai samazinātu sliktas pašsajūtas risku.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija