5 lietas, kas notiek ar veselību, ēdot cukīni

Veselība 22.jūlijs 2021
 
pexels.com
Ir īstais laiks, lai uzturā lietotu cukīni. Šis dārzenis ir bagāts ar daudz organismam vērtīgajiem vitamīniem, piemēram, A, B un C grupas vitamīniem, un citām minerālvielām. Izlasiet un noskaidrojiet, ko labu veselībai var sniegt cukīni, ja iekļausiet to ikdienas ēdienkartē!

pexels.com

1. Teicama figūra

Cukīni satur veselībai vērtīgo karotinoīdu. Tas ir viens no visizplatītākajiem dabas pigmentiem. Cukīni ir ļoti labs karotinoīdu, tostarp luteīna, beta-karotīna un zeaksantīna, avots. Šis pigments visbiežāk atrodas tādos augļos un dārzeņos, kuri ir dzeltenā, sarkanā vai oranžā nokrāsa.

Tiem cilvēkiem, kuriem ir vēlme zaudēt lieko ķermeņa svaru, karotinoīda uzņemšana ar uzturu ir īpaši svarīga. Žurnāla "Nutrition&Diabetes" 2012. gadā veiktajā pētījumā pierādījās tas, ka tiem cilvēkiem, kuri ēd ar karitinoīdu bagātu pārtiku, ir lielāka iespēja atbrīvoties no liekajiem kilogramiem nekā tām personām, kuru uzturs satur ļoti maz šī pigmenta. Būtiski, ka šis dārzenis satur arī ļoti maz kaloriju, tāpēc tas ir figūrai draudzīgs!

pixabay.com

2. Laba sirds veselība

Cukīni iekļaušana ikdienas ēdienakartē var uzlabot sirds veselību. 2018. gadā "Circulation Research" veica trīs gadus ilgu pētījumu, kurā piedalījās 29 103 vīrieši. Trīs gadu laikā atklājās tas, ka tiem vīriešiem, kuri ikdienā uzņēma pārtiku, kura bija bagāta ar beta-karotīnu, kas atrodas arī šajā dārzenī, samazinājās sirds slimību veidošanās risks. Šiem vīriešiem bija labāka sirds veselība un samazinājās insulta, un citu nelabvēlīgo sirds slimību risks.

pixabay.com

3. Stipra imunitāte

C vitamīnu var uzņemt ne tikai ar citrusaugļiem. Izrādās, ka C vitamīnu var iegūt no visdažādākajiem pārtikas produktiem, arī cukīni. Šis dārzenis satur ļoti daudz šo vērtīgo, imunitātes veicinošo vitamīnu. Aptuveni viens vidēji liels cukīni satur 57,8 miligramus C vitamīna, kas ir vairāk nekā 60% no ieteicamā vitamīna daudzuma dienā vīriešiem un 75% no ieteicamā daudzuma sievietēm.

C vitamīnam ir ļoti būtiska loma organismā, lai veicinātu stipru imūnsistēmu. Pētījumi ir pierādījuši, ka, ja tiek uzņemts pietiekami daudz C vitamīns, samazinās iespēja saslimt, saaukstēties. Kā arī C vitamīns saaukstēšanā gadījumā palīdz vieglāk atveseļoties.

pixabay.com

4. Laba gremošanas sistēmas darbība

Cilvēkiem, kuru gremošanas traktam ir grūti pārstrādāt pārtiku un bieži vien ir jūtama smaguma sajūta pat tad, kad nav apēsts nemaz tik daudz, ieteicams iekļaut maltītēs cukīni. Šis dārzenis ir bagāts ar šķiedrvielām, tādējādi gremošanas traktam būs vieglāk sagremot pārtiku.

Viens vidēji liels cukīni satur aptveni divus gramus jeb 8% no dienā ieteicamā šķiedrvielu daudzuma.

pexels.com

5. Samazina vēža šūnu rašanās risku

Speciālisti iesaka ikdienas ēdienkartē iekļaut cukīni, jo šim dārzenim piemīt vairākas labas veselības veicinošas īpašības. 2017. gadā žurnāls "Nutrients" veica pētījumu par cukīni ietekmi uz veselību un vēža šūnu riska mazināšanos. Pētījumā atklājās, ka cukīnī esošās barības vielas var palīdzēt samazināt vēža šunu veidošanos. Tāpēc speciālisti iesaka ikvienam regulāri ēdienreizēs baudīt šo dārzeni.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija