8 simptomi, kas var liecināt par veselības problēmām

Veselība 29.jūlijs 2021
 
pexels.com
Nereti cilvēki pievērš uzmanību tikai lielām veselības pārmaiņām vai simptomiem. Dažbrīd ne tik acīmredzami ķermeņa signāli par tuvojošajām veselības problēmām var tikt palaisti garām. Ķermenis bieži vien laicīgi jau signalizē par to, ka kaut kas nav kārtībā. Mediķi ir apkopojuši astoņus ķermeņa signalizējošus simptomus, kurus vajadzētu ņemt vērā.

pexels.com

1. Pēkšņs nogurums

Ārste Mišela C. Rīda atzīst, ka sievietem ir īpaši jāpievērš uzmanība pēkšņam nogrumam. Šāds simptoms var liecināt par nopietnas veselības problēmas rašanos - sirdstrieku. Ārste min, ka visbiežāk cilvēki uzskata, ka pirmais sirdslēkmes priekšvēstnesis ir sirds sāpes. Tomēr tas ir maldinoši. Pēkšņs nogurums var liecināt par sirds problēmām.

"Bieži vien sievietēm nav sāpes krūšu rajonā, svīšana, reibonis vai slikta dūša. Sirdlēkme var sākties kā nogurumus vai noguruma sajūta," min ārste.

pexels.com

2. Neveiklas rokas

Ārsts Thanu Džejs no Jorkvilas sporta medicīnas klīnikas skaidroja, ka ja pakāpeniski rodas problēmas ar smalkām darbībām, piemēram, rakstīšanu vai krekla aizpogāšanu, tas var būt priekšvēstnesis agrīnai dzemdes kakla mielopātijai jeb muguras smadzeņu traumai.

Svarīgi ir pievērst uzmanību tam, ja neveiklība veicot dažādus darbus ir ilgstoša. Tādējādi būtu nepieciešams apmeklēt ārstu, jo nākamie simptomi, kas var liecināt par muguras smadzeņu traumu ir, piemēram, stīvas kājas, grūtības staigāt, maņu zudumus.

pexels.com

3. Aizsmakums

Balss aizsmakšana ir bieži izplatīta problēma. Bieži vien tai netiek pievērsta īpaša uzmanība un cilvēki mēdz ar to samierināties. Tomēr ārsts, laringologs Maiks Lerners aicina pievērst lielāku uzmanību balss aizsmakšanai.

"Aizsmakums, ko sauc par disfoniju, biež tiek norādīts kā viekārši laringīts, tomēr tas var liecināt par ko nopietnāku."

Ārsts komentē, ka tie cilvēki, kuri "aktīvi" un skaļi izmanto savas balss saites, piemēram, dziedot, kliedzot, var viegli satraumēt balss saites un radīt traumu balsenē. Tādējādi var rasties, piemēram, balss saišu izaugumi - polipi vai mezgliņi. Tāpēc ja jums bieži vien aizsmok balss, nepieciešams doties pie ārsta un veikt pārbaudes.

pexels.com

4. Nemiers, aizkaitinājums vai apjukums

Pēkšņs nemiers, aizkaitināmība vai apjukms var būt saistīts ar zemu cukura līmeni asinīs. Ja cukura līmenis asinīs ir visai zems, tas var ietekmēt smadzeņu darbību, tādējādi apgrūtinot kustības un saziņu, atzīst veselības darbiniece Džoselija Nadua. Tomēr ja apjukums, nemiers un aizkaitinājums ir bieži manāms ikdienā, tad ir nepieciešams vērsties pie ārsta. Savukārt ja tas ir reti sastopams, tad vispirms ieteicams ir uzņemt saldu pārtiku, lai palielinātu cukura līmeni asinīs.

pexels.com

5. Līdzsvara zaudēšana

Ārsts, neiroķirugs Maikls F. Stiefels brīdina, ka pasaulē ik pēc četrām minūtēm kāda persona mirst no insulta. Tādējādi ir ļoti būtiski zināt, kādi ir insulta pirmie simptomi, kurus ir viegli pamanīt, tādējādi palīdzot novērst nelaimi.

Viens no pirmajiem instulta simptomiem ir līdzsvara zaudēšana. Ja cilvēks pēkšņi vairs nespēj noturēt līdzsvaru ir nepieciešams zvanīt mediķiem. Otrs simptoms ir redzes problēmas. Par insultu vēl var liecināt arī pēkšņs sejas nejūtīgums, roku vājums un neskaidra runa.

pexels.com

6. Elpas trūkums

Pēkšņs elpas trūkums var norādīt uz nopietnām veselības problēmām. Svarīgi ir pievērst uzmanību tieši, kad rodas elpas trūkums. Ja tas notiek pēc fiziskām aktivitātēm, tad tas nav nekas neparasts. Tomēr ja tas notiek nejauši un pēkšņi, tas var būt priekšvēstnesis sirds problēmām - sirdslēkmei vai sirds mazspējai. Ārsti uzsver, ja pēkšņi rodas trauksmes vai panikas sajūta, elpas trūkums, sirdsklauves vai reibonis, nekavējoties ir jāzvana mediķiem.

Pēkšņs elpas trūkums var norādīt arī uz plašu problēmām.

pexels.com

7. Zilumi

Iegūstot kādu traumu bieži vien rodas zilumi, tas nav nekas neparsts. Tomēr ja pamanāt, ka pēdējā laikā arvien parādas jauni zilumi, kas nav saistīti ar traumu iegūšanu un nav izksaidrojams to cēlonis, tas var liecināt par ko nopietnu. Ārsts Magneš Sundarams atzīst, ka bieža neizskaidrojamu zilumu rašanās var būt priekšvēstnesis nopietnām veselības problēmam, tāpēc ir nepieciešams apmeklēt ģimenes ārstu.

pexels.com

8. Sausa āda un lūpas

Ja jūsu lūpas un āda ir ļoti sausas, tad, visticamākais, jūs lietojat par maz šķidrumu. "Kad jūs esat dehidrēts, jūsu ķermenis strādā pie tā, lai iegūtu ūdeni no dažādām ķermeņa vietām, piemēram, lūpām un ādas, lai mitrinātu šūnas," norāda Otavas Ādas klīnikas direktors, ārsts Alēns Mišons.

Lai novērstu sausas ādas rašanos, nepieciešams dzert ūdeni. Ja ikdienā lietojat kafiju, tad ik pēc vienas kafijas tases nepieciešams izdzert glāzi ūdens.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija