Pat pret novecošanos! 5 veidi, kā kliņģerīte palīdz veselībai

Veselība 3.septembris 2021
 
pexels.com
Ārstniecības kliņģerītes pretnovecošanās īpašības pazina jau Senajā Ēģiptē. Eiropas tautu medicīnā kliņģerīte pazīstama kā sviedrējošs līdzeklis un palīgs menstruāciju regulēšanā, lietota kā līdzeklis matu augšanai. Tās ziedi, dēvēti par nabaga vīra safrānu, kopš viduslaikiem izmantoti ēdienu krāsas un garšas pilnveidošanai.  Dr. biol. Dailonis Pakalns atklāj, kādas vēl īpašības piemīt kliņģerīšu ziediem, un kā tos varam lietot veselības uzlabošanai.
Kliņģerītes izmantošanas vēsture ir sena un tā turpinās arī mūsdienās, jo kliņģerītes ziedus izmanto gan kulinārijā, gan kosmētikā un medicīnā - pievieno mīklas izstrādājumiem, sviesta un siera iekrāsošanai, izmanto zobu pastās, mazgāšanas līdzekļos, higiēnas precēs. Kliņģerītes ziedi ir izejviela zāļu, komplekso pārtikas tēju un veselību veicinošu palīglīdzekļuražošanā.

pexels.com

1.Spēcinoša dziedniecības procesā

Daudzkomponentu kombinācijās mazina alerģiju, nodrošina organisma vitalitāti, pretiekaisuma darbību, palīdz pārvarēt stresu, ar novecošanu saistītos procesus.

pexels.com

2. Elpceļu veselībai

Mutes dobuma un kakla gļotādas iekaisumus remdējoša darbība, nomierina kņudēšanu kaklā. Elpceļu slimību gadījumā lieto kā pretiekaisuma, antimikrobus un reģenerāciju veicinošus pagatavojumus mutes dobuma un kakla skalošanai.

pexels.com

3. Ādas un gļotādas ārstēšanai

Pateicoties triterpēniem saponīniem, flavonoīdiem un polisaharīdiem, nodrošina antifungālu un antibakteriālu darbību.

4. Zarnu un aknu veselībai

Palielina žults producēšanu, nodrošina normālas aknu funkcijas.

Kliņģerītes preparātiem piemīt arī nomierinoša, spazmolītiska, antivirāla, brūces dziedējoša, fagocitozi un reģenerāciju veicinoša, imūnsistēmu stimulējoša darbība.

pexels.com

5. Ādas slimību terapijai

Kliņģerīte ir viens no ādas slimību kompleksās terapijas līdzekļiem. „Mēness aptiekas” eksperts, Dr. biol. Dailonis Pakalns raksturo sīkāk: „Ārīgi ilglaicīgi to lieto virspusēju brūču, nelielu ādas un mutes dobuma iekaisumu un brūču, apakšstilbu varikozi paplašināto vēnu trofisko čūlu ārstēšanai. Kliņģerītes pagatavojumus lieto ādas apmazgāšanai, kompresēm vai mitriem apliekamiem. Lokāli - ādas un gļotādas iekaisumu: dermatītu un ekzēmu, piodermītu, trofisko čūlu, brūču, nedzīstošu čūlu, izgulējumu, apdegumu, saules apdegumu kopšanai un ārstēšanai, insektu niezošu kodumu apstrādei, jo paātrina epitelizācijas un sarētošanās procesus, brūču granulāciju bez sastrutojuma rašanās. Lokāli lieto arī ateromas, perianālās ekzēmas, proktīta, aknes, sausās dermatozes gadījumā.”

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Sajaucu parastu ķermeņa krēmu ar ziedlapiņām cik tik varēja ielikt un ar to izārstēju pēdu psoriāzi pa vienu ziemu, ar ko cīnījos 4gadus ar ārsta nozīmētiem aknām kaitīgiem medikamentiem, jo veidojās plaisas un paiet nevarēja.

3.septembris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija