5 produkti, kas var novājināt imunitāti

Veselība 31.augusts 2021
 
pexels.com
Straujiem soļiem tuvojas rudens un ziemas periods, kas ir laiks, kad būtu jābūt stiprai imunitāte, lai izvairītos no dažādām saslimšanām. Imunitāti var ietekmēt dažādi faktori, kā, piemēram, stress, miega trūkums, kā arī patērētais ēdiens. Uzziniet, kuri produkti var nelabvēlīgi ietekmēt jūsu imunitāti.

pexels.com

1. Alkohols

Eksperte Marija Albuss atzīst, ka pārmērīga alkohola lietošana var negatīvi ietekmēt imunitāti.

"Alkohols var nomākt ķermeņa imūno reakciju uz infekcijām." Viņa atzīst, ka patērējot ikdienā lielu daudzumu alkoholiskos dzērienus, ķermenim ir grūtāk "atpazīt" un reaģēt uz dažādām infekcijas slimībām.

Būtiski faktors ir tas, ka alkohola lietošana var mainīt organisma spēju uzsūkt vērtīgās barības vielas. "Alkohols kavē svarīgu uzturvielu, piemēram, C vitamīna un cinka, uzsūkšanos, kas ir būtiskas vielas, kuras veicina labu imūnsistēmas darbību".

pexels.com

2. Cukurs

Pārlieku liels cukura patēriņš ikdienā var novājināt imunitāti, atzīst eksperte. Viņa min, ka zinātnieku veiktajos pētījumos ir pierādījies tas, ka cukurs var ietekmēt leikocītu jeb balto asins šūnu darbību. Baltās asins šūnas ir imūnsistēmas šūnas, kas aizsargā organismu pret infekcijas slimībām.

Pārlieku liels cukura patēriņš ietekmē šo šūnu darbību, tādējādi aizkavējas organisma spēja efektīvi cīnīties pret dažādām infekcijas slimībām.

pexels.com

3. Sāls

Pārmērīgs sāls patēriņš var nākotnē radīt ilgtermiņa veselības problēmas. Eksperte atzīst, ka pārtikas produktu lietošana, kuru sastāvā ir ļoti daudz sāls, var veicināt iekaisuma veidošanos un palielināt hronisku slimību rašanās risku.

Tiek uzskatīts, ka sāls arī aizkavē dažādas ķermeņas dabiskās reakcijas uz infekciju slimību "apkarošanu", tādējādi tiek ietekmēta imunitātes spēja cīnīties ar dažādām slimībām. Liels sāls patēriņš var ietekmēt zarnu mikrobiomu, kurai ir liela nozīme imūnsistēmas veicināšanā.

Liels nātrija patēriņš ir saistīts arī ar jau esošo autoimūno slimību saasināšanos, piemēram, Krona slimību, čūlaino kolītu, celiakiju un vilkēdi.

pexels.com

4. Uzturā tiek lietots par maz dārzeņu un augļu

Lai veicinātu labu un spēcīgu imunitāti, uzturā nepieciešams lietot dārzeņus un augļus. Eksperts Mats Mazino atzīt, ka šo pārtikas produktu lietošana ir ļoti būtiska, lai izvairītos no dažādām saslimšanām. Tomēr bieži vien cilvēki uzturā lieto par maz šāda veida pārtikas produktus.

"Augļi un dārzeņi satur lielu daudzumu vitamīnu, minerālvielu un antioksidantu. Šie savienojumi ir ļoti būtiski, lai atbalstītu imūnsistēmu un cīnītos pret infekcijām."

Eksperts min, ka augļi un dārzeņi satur daudz šķīstošo šķiedrvielu, kuras palīdz imūnsistēmai labāk darboties.

pexels.com

5. D vitamīna trūkums

Lai organisms labi darbotos un spētu cīnīties pret dažādām infekcijām, nepieciešams uzņemt dažādus vitamīnus. Ne tikai C vitamīns ir būtisks imunitātei, bet ar D vitamīns. Šis vitamīns tiek uzskatīts par vienu no vissvarīgākajām uzturvielām, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu.

"D vitamīnam piemīt pretiekaisuma īpašības, kas uzlabo imūno šūnu darbību," atzīst eksperts Mazino.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 2

Komentē 2

 
Anonīms
 

Un pats galvenais imunitātes grāvējs- COVID 19 VAKCĪNAS

31.augusts 2021 Atbildēt

.............

ARĪ NIKOTĪNS, JUO TAD KAD NAV KUO ĒST, TAD DAŽI PĀRTIEK NUO CIGARETĒM.......

31.augusts 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija