5 bīstamas lietas, kas var notikt ar organismu, ja lieto pārāk daudz sāls

Veselība 2.septembris 2021
 
pexels.com
Sāls ne tikai uzlabo ēdiena garšu, bet ir arī nātrija un hlorīda avots, kas nepieciešami organisma darbībai. Taču, ja sāli lieto pārmērīgi, tā kļūst veselībai bīstama.

pexels.com

1. Pietūkums un augsts asinsspiediens

Ja tiek uzņemts pārāk daudz nātrija, nieru sistēmā uzkrājas vairāk ūdens. Tam būs negatīvas sekas, piemēram, pietūkums. Tāpat vairāk šķidruma organismā nozīmē lielāku asins plūsmu caur vēnām un artērijām, kas var sacietēt, izraisot augstu asinsspiedienu.

pexels.com

2. Dehidratācija

Kad ir lietots pārāk daudz sāls uzturā, izjūtam slāpes. Tas ir tāpēc, ka organisms mēģina koriģēt nātrija un ūdens attiecību. Nepietiekami dzerot ūdeni, ķermenis ņems šķidrumu no citām šūnām, izraisot dehidratāciju.

pexels.com

3. Kalcija zudums

Cilvēki, kuri patērē daudz sāls, mēdz biežāk apmeklēt tualeti, jo nierēs uzkrājas šķidrums. Katru reizi, kad urinējat, ķermenis zaudē kalciju - minerālu, kas cita starpā stiprina kaulus un zobus.

pexels.com

4. Kuņģa slimības

Daži pētījumi liecina, ka pārāk daudz sāls var izraisīt čūlas, infekcijas un pat veicināt kuņģa vēža rašanos. Zinātniekiem ir aizdomas, ka nātrijs var sabojāt kuņģa gļotādu.

pexels.com

5. Iespējama kognitīvo spēju pasliktināšanās

Sāls var arī negatīvi ietekmēt kognitīvās funkcijas. Tomēr ir vērts atzīmēt, ka daži no šajā ziņā veiktajiem pētījumiem ir vairāk novērojumi, tāpēc zinātnieki vēl nav nonākuši pie skaidra secinājuma par sāls ietekmi uz kognitīvajām spējām.

Cik daudz sāls dienā ir vēlams uzņemt?

Veselīgam pieaugušajam dienā vēlams uzņemt ne vairāk kā 5 gramus sāls - aptuveni viena tējkarotie. Bērniem šis daudzums atšķiras atkarībā no vecuma:

  • līdz 1 gadam - 1 grams;
  • no 1 līdz 3 gadiem - 2 grami;
  • no 4 līdz 6 gadiem - 3 grami;
  • no 7 gadiem - 5 grami.

pexels.com

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija