5 veselības problēmas, par kurām var liecināt mati

Veselība 20.septembris 2021
 
pexels.com
Ārsti brīdina, ka jābūt uzmanīgiem pret signāliem, kurus dod mati par veselības stāvokli, raksta "The Sun".

pexels.com

1. Vitamīnu deficīts un problēmas ar vairogdziedzeri

Eksperti saka, ka B grupas vitamīnu trūkums var izraisīt galvas ādas sausumu. Iemels ir nesabalansēts uzturs. Tomēr tas nenozīmē, ka tūlīt jāskrien uz aptieku pēc uztura bagātinātājiem. Labāk esot pielāgot savu uzturu. Ja mati paliek plānāki vai sāk izkrist, vēlams pārbaudīt vairogdziedzeri.

pexels.com

2. Sēnīte

Ja ir blaugznas, tas, visticimāk, ir saistīts ar "Malassezia furfur" sēnīti, kas dzīvo cilvēku galvas ādā. Tās attīstībā ir vainojama pārmērīga tauku dziedzeru aktivitāte, kas rada labvēlīgu vidi mikroorganismiem. Problēmu var atrisināt, izmantojot speciālus šampūnus, kas cīnās ar sebuma pārprodukciju un normalizē mikrofloru.

pexels.com

3. Stress

Matu izkrišana vai to apjoma zudums var būt pārmērīga stresa pazīme. Tiek norādīts, ka stresa dēļ mati ievirzās "sasmalcināšanās fāzē", novirzoties no augšanas cikla. Jāatceras, ka matu augšanas cikls ir aptuveni 10 mēneši.

pexels.com

4. Nepareizs uzturs

Ja niez galvas āda vai tā kļūst plēkšņaina, jāpārskata uzturs. Visu problēmu risinājums ir ogļhidrātu, veselīgo tauku, olbaltumvielu, šķiedrvielu un mikroelementu līdzsvars ēdienkartē. Uzturs, kas bagāts svaigiem dārzeņiem, gaļu un augļiem, padarīs matus biezus un stiprus. Ieteicams izvairīties no pārstrādātiem pārtikas produktiem un ātrajām uzkodām.

pexels.com

5. Hormonālie traucējumi

Ja niez galvas āda, iespējams, pie vainas ir hormonu līdzsvara trucējumi. Tos var izraisīt arī stress. Šajā gadījumā adrenalīna, norepinefrīna un kortizola izdalīšanās padarīs ādu jutīgāku un kairinātu.

Avots: The Sun

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija