8 vienkārši padomi, kā rudenī nesaslimt

Veselība 22.septembris 2021
 
pexels.com
Aukstajā laikā ātri vien ir iespējams saaukstēties un saslimt. Kā panākt to, lai šī gada rudens un ziema tiek aizvadīta bez sliktas pašsajūtas un saaukstēšanās? Izlasiet šos astoņus padomus, kā stiprināt savu veselību, lai nesaslimtu!

pexels.com

1. Zaļie dārzeņi

Zaļas krāsas dārzeņi, lapu salāti satur ļoti daudz vitamīnus, kas palīdz stiprināt imūnsistēmu.

Krustziešu dārzeņu ēšana palīdz stiprināt atsevišķu šūnu virsmu olbaltumvielas, kuras ir nepieciešamas efektīvai imūnsistēmas darbībai. Krustziešu dārzeņi ir, piemēram, rukolas, brokoļi, Briseles kāposti, kāposti, ziedkāposti, Ķīnas kāposti, rāceņi, redīsi, kolrābji, kāļi u.c.

pexels.com

2. D vitamīns

D vitamīnam ir ļoti liela nozīme labas veselības vecināšanā. Tam ir ļoti spēcīga ietekme uz dažādām ķermeņa sistēmām, piemēram, kaulu, zobu un locītavu veselību, sirdi, diabētu. Ja organismā ir D vitamīna deficīts, tas var veicināt arī vāju imūnsistēmu. Tāpēc būtiski ir ikdienā uzņemt pietiekami daudz šī vitamīna ar pārtiku un, ja ir nepieciešams, tad arī ar uztura bagātinātājiem.

Lielisks D vitamīna avots ir olu dzeltenumi, sēnes, lasis, tuncis, liellopu aknas. Savukārt ja jums ir nepieciešams D vitamīnu uzņemt ar uztura bagātinātājiem, ieteicams izvēlēties D3 vitamīnu, jo tas labāk paaugstinās vitamīna līmeni asinīs.

pexels.com

3. Fiziskas aktivitātes

Fiziskas aktivitātes palīdz ne tikai iegūt vēlamās aprises, bet arī veicina labu veselību. Regulāras fiziskās aktivitātes, piemēram, garas pastaigas trīs reizes nedēļā var uzlabot jūsu veselības stāvokli un stiprināt imūnsistēmu.

Saskaņā ar "Neurologic" pētījumu regulāra fiziskā slodze palīdz novērts iekaisumu un hronisku slimību veidošanos, samazina stresu un ar stresu saistīto hormonu izdalīšanos, paātrina balto asins šūnu (imūnsistēmas šūnas) cirkulāciju, kas palīdz organismam cīnīties ar saaukstēšanos.

pexels.com

4. Labs miegs

Labs un pietiekami ilgs miegs palīdz ne tikai ķermenim atjaunoties pēc dienas aktivitātēm, bet var būt par labu pamatu stiprai imūnsistēmai. Veltot miegam astoņas stundas diennaktī palielinās organisma izturība pret dažādiem vīrusiem.

Tika veikts pētījums, kurā noskaidrojās, ka tie pieaugušie, kuri miegam velta septiņas vai mazāk stundas, viņiem par 3% pieauga risks saaukstēties. Šādu fenomenu var skaidrot ar to, ka miega laikā izdalās citokīns. Citokīni ir mazmolekulāras olbaltumvielas, kas palīdz organismam cīnīties ar infekcijām.

pexels.com

5. "Nē" alkoholam!

Pētījumi liecina, ka alkohola lietošana var negatīvi ietekmēt ķermeņa dendritiskās šūnas, kas ir svarīgas imūnsistēmas sastāvdaļas. Laika gaitā palielinoties alkohola patēriņam, palielinās ķermeņa uzņēmība pret dažādām baktēriju un infekciju slimībām.

pexels.com

6. Zaļā tēja

Zaļā tēja ilgstoši ir saistīta ar labu veselību. Tas ir pateicoties tam, ka tā satur augstu antioksidantu līmeni. Pētījums liecina, ka dienas laikā izderot vairākas tases zaļās tējas, tiek stiprināta ne tikai imunitāte, bet arī ir iespējams pazemināt asinsspiedienu un samazināt sirds un asinsvadu slimību risku.

pexels.com

7. Krāsains ēdiens

Ārsti uzver, ka ikdienā ir nepieciešams uzturā lietot augļus un dārzeņus, tie sniegs organismam veselīgos vitamīnus. Maltītei pievienojot klāt dažādu krāsu un veidu dārzeņus, būs iespējams uzņemt dažādas organismam vērtīgās barībasvielas un C vitamīnu. Šis vitamīns būtiski var ietekmēt imunitāti. Lai arī nav pierādīts tas, ka C vitamīns var tiešā veidā samazināt slimības smagumu vai ilgumu, 2006. gadā "European Journal of Clinical Nutritions" publiskoti dati liecina, ka C vitamīns var palīdzēt samazināt saaukstēšanas risku.

pexels.com

8. Higiēna

Lai saglabātu labu veselību, svarīgi ir izvairīties no mikrobiem. Lai izvairītos no mikrobiem ir nepieciešams ievērot labu higiēnas praksi. Kā praktizēt labu higiēnu, lai nesaslimtu? Nepieciešams katru dienu iet dušā, pirms ēšanas vai ēdiena gatavošanas mazgāt rokas vismaz 20 sekundes (mazgāt arī nagus), klepojot vai šķaudot liekt mutei priekšā roku vai salveti, dezinficēt rokas, dezinficēt koplietojamās virsmas (datora tastatūru, tālruņus, durvju rokturus, tālvadības pultis u.c.).

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija