5 iemesli liekajam svaram, kas nav saistīti ar pārmērīgu ēšanu

Veselība 27.septembris 2021
 
pexels.com
Eksperti identificējuši piecus galvenos liekā svara pieauguma iemeslus, kas nav saistīti ar pārmērīgu ēšanu.

pexels.com

1. Mazkustīgs dzīvesveids

Nav noslēpums, ka mazkustīgam dzīvesveidam ir nozīmīga loma aptaukošanās gadījumā. Neiesaistoties fiziskās aktivitātēs ķermenis uzkrāj taukus, pat ar veselīgiem ēšanas paradumiem. Īpaši svarīgi, lai cilvēki, kuriem ikdienā ir sēdošs darbs, arī darba laikā izkustētos.

pexels.com

2. Hormonu trūkums

Samazinoties leptīna hormona līmenim organismā, tiek traucēti tā mehānismi tauku nogulsnēšanās kontrolei - laika gaitā tas pakāpeniski palielina svaru. Šī hormaona samazināšanos bieži novēro cilvēkiem, kuriem ir regulārs miega trūkums.

pexels.com

3. Stress un nemiers

Daudzi pētnieki uzskata, ka pārmērīga trauksme un pastāvīgs stress, kas mūsdienās raksturīgs daudziem, iespējams, ir galvenais aptaukošanās iemesls. Šie faktori ir pamatā ēšanas traucējiumi, ar kuriem saistīti neveselīgi ēšanas paradumi un svara problēmas.

pexels.com

4. Policistisko olnīcu sndroms

Šis traucējums ir viens no biežākajiem sieviešu aptaukošanaš iemesliem. Aptuveni 40 līdz 80% sieviešu liekais svars veidojas no šī sindroma. Tas saistīts ar to, ka policistisko olnīcu sindroms ietekmē vielmaiņu ātrumu, provocējot vielmaiņas traucējumus, kas palielina tauku masas un diabēta risku.

pexels.com

5. Pārstrādāta pārtika

Ja cilvēka uzturs pārsvarā sastāv no jau gataviem produktiem, tostarp pusfabrikātiem un ātrās ēdināšanas uzkodām, tas, visticamāk, veicinās liekā svara rašanos. Šādos produktoos ir daudz mākslīgo tauku un vienkāŗso ogļhidrātu, kuru asimilācija aktivizē procesus, kas saistīti ar tauku nogulsnēšanos organismā.

Avots: MedikForum

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija