5 lietas, ko virusologi šajā laikā kategoriski nedarītu

Veselība 23.septembris 2021
 
pexels.com
Sācies rudens periods, kad ārā laiks kļūst arvien drēgnāks un palielinās iespēja saslimt, neskatoties uz to, ka apkārt vēl plosās pandēmija. Portāls "Best life" apkopojis piecas ikdienas lietas, kuras šajā laika periodā nedarītu vīrusologi, lai saglabātu labu veselību.

Pēc visai mierīgas vasaras, atkal strauji palielinās Covid-19 pandēmijas izplatība. "Best life" apkopoja 27 virusologu viedokli par to, ko viņi šajā laikā nedarītu un ieteiktu arī citiem, lai nekaitētu veselībai.

pexels.com

1. Ceļošana

Aptuveni 59% no aptaujātajiem virusologiem atzīst, ka šajā laikā izvairās doties nebūtiskos ceļojums, piemēram, atpūtā uz ārzemēm. Par iemeslu kalpo ne tikai tas, ka ceļojuma laikā ir iespējams inficēties ar Covid-19, bet arī pastāv iespēja par jaunu neparedzētu ierobežojumu ieviešanu, kas var traucēt nokļūt atpakaļ mājās.

pexels.com

2. Iekštelpu svinības, pasākumi

Līdzīgi, kā ar ceļošanu, 59% virusologu šajā laikā iesaka neapmeklēt tādus iekštelpu pasākumus, kā kāzas vai dievkalpojumus. Šādu notikumu apmeklēšana var radīt risku sasirgt ar vīrusu. Eksperti skaidro, ka šādos pasākumos, kur iekštelpās pulcējas liels skaits cilvēku, nav zināms, kurš ir vakcinējies un kurš nav. Tādējādi palielinās iespēja inficēties ar Covid-19. Labāk ir apmeklēt pasākumus svaigā gaisā, par spīti vēsajiem laika apstākļiem.

pexels.com

3. Restorāni

Būtiski ir likt uzsvaru uz maltītes baudīšanu iekštelpās. Tā kā gaisa temperatūra paliek arvien zemāka, ir grūtāk ievērot šādu principu - ēst svaigā gaisā jeb maltītes baudīt terasēs. 67% no aptaujātajiem virusologiem atzīst, ka izvairās doties baudīt ēdienreizes restorānu iekštelpās.

Šis jautājums radīja diskusijas virusologu starpā. Daļa atzina, ka negrasās mainīt paradumus un dosies ieturēt maltītes restorānu iekštelpās. Savukārt citi izcēla to, ka dosies ēst ārpus mājas, ja vien ir iespēja ieturēt pusdienas/vakariņas ārpus restorāna telpām. Citi uzsvēra to, ka atrodoties restorānā, brīdi, kad netiek ne ēsts, ne dzerts, lietos sejas masku, tādējādi rūpējoties par savas veselības drošību.

pexels.com

4. Kino

Lielākā daļa, 81% virusologu, atzina, ka pandēmijas laikā vajadzētu izvairīties no kino apmeklēšanas, jo tā ir nebūtiska izklaide. Šobrīd ieteicams būtu labāk filmas skatīties mājās nevis lieki pulcēties kinoteātrī. Svarīgi ir uz laiku izskaust no savas ikdienas dažādās nebūtiskas izklaides, lai pasargātu sevi, savus tuvos un spētu dzīvot mierīgi. Tomēr atlikušie 19% virusologu atzina, ka labprāt dodas uz kino, bet tā laikā nēsā masku, lai pasargātu savu veselību.

pexels.com

5. Sejas maskas skolās

Skola ir vide, kur ātri var izplatīties Covid-19 vīruss. Tāpēc virusologi uzskata, ka skolās ir obligāti nepieciešams nēsāt sejas un mutes aizsargmasku, tas attiecas arī uz vakcinētiem pusaudžiem, tā uzskata 89% ekspertu. Viens no ekspertiem atzina, ka svarīgi ir pievērst uzmanību arī tam, kāda sejas maska tiek lietota. Auduma sejas maska nepasargās tika labi no vīrusa, kā respirators N95.

"Ja skolā noteiktu, ka visiem skolēniem un darbiniekiem ir jābūt vakcinētiem, es neiebilstu, ja netiku nesātas sejas maskas," atzina Jeilas Universitātes imunoloģe Ellena Foksmane.

Visi virusologi vienprātīgi piekrita, ka nevakcinētiem bērniem skolās obligāti būtu jānēsā sejas maska.

Uz jautājumu, vai viņi būtu gatavi uz skolu sūtīt bez maskas savu bērnu, kurš nav vakcinējies, visi atbildēja nē. "Nē! Kā vecākam un pediatram tā ir biesmīga ideja," šādu viedokli pauda Jūtas Universitātes bērnu infekciju slimību vadītājs Endrjū Pavija.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 3

Komentē 3

 
Anonīms
 

Es nezinu kāpēc, bet teksts "virusologi iesaka..." vai arī "virusologi neiesaka..." man jau uzdzen šermuļus.

23.septembris 2021 Atbildēt

Es arī varētu pamācīt virusologiem:

1)Nevakcinēt slimības uzliesmojuma laikā,

2)Ļoti smalki pārbaudīt cilvēku veselības stāvokli pirms vaxēšanas.

3) nevaxēt publiskās, nepiemērotās vietās, piemēram, veikalos, 4) Pašiem uzlikt uzpurņus uz 8 stundām un katru dienu kā bērniem.

Un tikai IDIOTS var nezināt, ka maskas blīvums un vīrusa imērs ir kā ods pie garāžas vārtiem

23.septembris 2021 Atbildēt

Covidsektantidiņu idiotiski ieteikumi. 👹 Kronis 👑 galvā iznīcina loģisko domāšanu. 👹 Panikadēmija +fufeldēmija +pornodēmija +plāndēmija =Covid traģikomēdija rullē uz velna paraušanu. 👹 👹 👹 😜

23.septembris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija