6 pārtikas produkti, kas veicina matu izkrišanu

Veselība 30.septembris 2021
 
pexels.com
Mainoties gadalaikiem, bieži vien nākas saskarties ar matu izkrišanu. Pie tā var būt vainojama ne tikai krasa laika apstākļu maiņa, vitamīnu trūkums, stress, bet arī apēstā pārtika. Eksperti ir izceluši sešus produktus, kas, iespējams, var veicināt matu izkrišanu!

pexels.com

1. Cukurs

Bieži tiek uzsvērts, ka pārlieku liels cukura patēriņš var nelabevēlīgi ietekmēt veselību. Izrādās, ka ēdot ļoti cukurotus ēdienus, tas var atstāt iespaidu arī uz matu veselību. Pētījumi pierādā, ka insulīna rezistence, kas var izraisīt diabētu un aptaukošanos, var veicināt arī matu izkrišanu vai pat plikpaurību. Viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina insulīna rezistenci, ir ikdienā patērētais uzturs, kas satur augstu cukura, cietes un rafinēto ogļhidrātu daudzumu.

pexels.com

2. Alkohols

Mati galvenokārt sastāv no proteīna - keratīna. Šīs proteīns matiem piešķir veselīgu izskatu, struktūru, spīdumu. Izrādas, ka alkohols var negatīvi ietekmēt olbaltumvielu sintēzi organismā, kas var veicināt matu novājināšanos un neveselīgu izskatu. Liels alkohola patēriņš var izraisīt matu izkrišanu.

pexels.com

3. Diētiskie dzērieni

Diētiskie, gāzētie dzērieni ir bagāti ar mākslīgajiem saldinātājiem. Visbiežāk šie dzērieni satur mākslīgo nesaharīdu saldinātāju aspartāmu, kas negatīvi var ietekmēt matu folikulas, līdz ar to veicināt matu izkrišanu. Ja jūs pēdējā laikā novērojat strauju matu veselības pasliktināšanos, izkrišanu, ieteicams pilnībā atteikties no gāzētiem, diētiskiem dzērieniem.

pexels.com

4. Olu baltumi

Olas ir veselīgs produkts, tās veselībai var sniegt daudz laba. Ēdot termiski apstrādātas olas, nav iespējams kaitēt veselībai. Taču neapstrādāti, jēlu olu baltumu patērēšana var izraisīt biotīna deficītu organismā. Tas ir vitamīns, kas palīdz ražot keratīnu. Tādējādi jēli olu baltumi var veicināt matu izkrišanu.

pexels.com

5. Zivis

Zivis ir veselīgas. Tās ir ieteicams lietot uzturā, jo satur vērtīgās olbaltumvielas un treknās zivis organismam nepieciešamās Omega-3 taukskābes. Tomēr zivīs esošais dzīvsudrabs var izraisīt pēkšņu matu izkrišanu. Pateicoties klimata pārmaiņām zivis satur arvien vairāk metildzīvsudrabu. Tādas zivis, kā zobenzivis, makreles, dažādas tunczivis ir ļoti bagātas ar dzīvsudrabu. Nav nepieciešams atteikties no zivju ēšanas, taču tas ir jāēd ar mēru.

pexels.com

6. Neveselīga pārtika

Neveselīga pārtika bieži vien ir bagāta ar monopiesātinātajiem taukiem, kas ne tikai var veicināt sirds un asinsvadu slimību veidošanos, aptaukošanos, bet arī pasliktināt matu veselību. Pārtikas produkti, kuri ir piesātināti ar neveselīgajiem taukiem var arī ietekmēt matu izskatu. Tie var kļūt taukaināki.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Smagie metāli zivīs no klimata pārmaiņām nevis no piesārņojuma!

30.septembris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija