8 produkti, kas nepieciešami veselīgām aknām

Veselība 24.novembris 2021
 
pexels.com
Aknas veic daudz svarīgu funkciju mūsu organismā, piemēram, izvada toksīnus, filtrē asinis, ražo žulti, kas palīdz gremošanai un uzglabā vērtīgus vitamīnus.

Šie produkti palīdzēs uzlabot aknu veselību.

pexels.com

1. Auzu pārslas

Ēdot produktus ar augstu šķiedrvielu saturu, iespējams uzlabot aknu darbību. Turklāt jau no paša rīta, ja brokastīs tiek ēstas auzu pārslas. Pētījumi liecinot, ka tās var palīdzēt atbrīvoties arī no liekā svara.

pexels.com

2. Brokoļi

Šis ir viens no veselīgākajiem pārtikas produktiem aknām un aizkuņģa dziedzerim. Ja tvaicēti brokoļi šķiet pārāk maigi, pievienojiet tiem sasmalcinātas mandeles, žāvētas dzērvenes un nedaudz mērces.

pexels.com

3. Biezpiens

Tas satur aminoskābi metionīnu, kas palīdz sadalīt taukus un tādejādi novērst aptaukošanos. Tāpat metionīns ir antioksidants, kas cīnās ar toksīniem un brīvajiem radikāļiem, kuri savukārt palielina vēža risku un paātrina šūnu novecošanās procesu.

pexels.com

4. Mandeles

Rieksti ir labs E vitamīna avots, kas var palīdzēt pret aptaukošanās slimībām. Mandeles ir labas arī sirds veselībai.

pexels.com

5. Ķirbis

Tas ir viens no svarīgākajiem pārtikas produktiem aknu veselībai. Tajā ir daudz vitamīnu, kas uzlabo smagas pārtikas sagremošanu. Ķirbī ir daudz vērtīgu vielu, kas normalizē lipīdu metabolismu, kas palīdz detoksicēt ķermeni.

pexels.com

6. Mellenes

Tās satur barības vielas, ko sauc par polifenoliem - antioksidantus, kas var palīdzēt pret aknu slimībām, kas iet roku rokā ar aptaukošanos un augstu holesterīna līmeni. Ja negaršo mellenes, tad var izvēlēties citus produktus, kas bagāti ar polifenoliem, piemēram, tumšo šokolādi, olīvas vai plūmes.

pexels.com

7. Lasis

Omega-3 taukskābes var palīdzēt samazināt iekaisumu, kas saistīts ar aptaukošanās slimībām. Turklāt omega-3 var paaugstināt kopējo labā holesterīna līmeni asinīs, kā arī pozitīvi ietekmēt ķermeņa svaru. Ieteicams ēst vienu līdz divas zivs porcijas nedēļā.

pexels

8. Kafija

Kafijas cienītāji priecāsies dzirdēt, ka tā palīdz aknām. Pētījumi liecinot, ka, dzerot divas līdz trīs kafijas tases dienā, tā var pasargāt no bojājumiem, ko izraisa pārlieku liela alkohola lietošana vai neveselīgs uzturs. Tiek uzskatīts, ka kafija palīdz mazināt aknu vēža risku.

Vēl pie aknām labvēlīgiem produktiem pieskaitāma olīveļļa, zaļā tēja, ūdens, spināti, garšaugi un garšvielas, kā arī āboli.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Veselam būt

24.novembris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija