4 iemesli, kāpēc naktī pēkšņi pamostamies un nevaram aizmigt

Veselība 26.novembris 2021
 
unsplash.com
Kas ir vainojams pie tā, ka pamostaties nakts vidū un vairs nevarat aizmigt? Miega speciālisti izceļ četrus iemeslus.

Pie šādas problēmas var būt vainojams gan dzīveveids, gan atsevišķas veselības problēmas. "Journal of Psychosomatic Research" ir veicis pētījumu, kurā piedalījās 740 personas. Tajā atklājās, ka aptuveni 31,2% cilvēku vecumā no 15 gadiem mostas naktī vairākas reizes.

pexcels.com

1. Alkohola lietošana pirms gulētiešanas

Lai arī alkohols var likt jums justies miegainam, pastāv liela iespēja, ka nakts vidū pamodīsieties un vairs nevarēsiet aizmigt. Alkohola lietošana īsi pirms gulētiešanas var aizkavēt miega rašanos, kā arī nakts otrajā pusē veicināt trauslu miegu.

pexels.com

2. Miega apnoja

Miega apnoja bieži vien ir saistīta ar trauslu miegu, kā rezultātā nakts vidū bieži pamostaties. Miega apnoja var radīt ne tikai nogurumu dienas laikā, bet arī nopietnas veselības problēmas. Ja nakts laikā pamostaties un jūtat, ka trūkst elpa, vai arī miega laikā skaļi krācat un/vai jums ir elpošanas traucējumi, nepieciešams konsultēties ar ārstu. Miega apnojas radītā krākšana ietekmē ne tikai apkārtējos, bet arī pašu krācēju.

pexels.com

3. Sāpes

Ja jūs ikdienā ciešat no hroniskām vai akūtām sāpēm, tās var kalpot par iemeslu, kāpēc jums ir traucēts miegs. Pie vainas var būt arī neērts gultas matracis, kas var radīt nepatīkamas sajūtas. Jebkuras fiziskas sāpes var izraisīt miega traucējumus.

unsplash.com

4. Šķidruma uzņemšana īsi pirms naktsmiera

Dienas laikā ir ļoti svarīgi dzert pietiekami daudz šķirduma, lai ķermenis nepiedzīvotu dehidrāciju. Tomēr šķidrumu lietošana īsi pirms gulētiešanas var ietekmēt miega kvalitāti. Viens no visbiežākajiem iemesliem, kāpēc nakts vidū pamostamies, ir vēlme doties uz tualeti. Ja regulāri mostaties nakts vidū, lai apmeklētu tualeti, izvarieties no dzērienu lietošanas īsi pirms gulētiešanas.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?2

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija