5 pazīmes, kas var liecināt par vitamīnu deficītu organismā

Veselība 3.decembris 2021
 
pexels.com
Pazīmes par vitamīnu daficītu var sajaukt ar citiem simptomim un cilvēks var nenojaust, ka viņam patiesībā pietrūkst vērtīgo vitamīnu. Uzzini, kam jāpievērš uzmanība, lai laikus pamanītu, ka ciet no vitamīnu deficīta.

Ja cilvēks neēd sabalansētu pārtiku, viņam draud vitamīnu deficīts. Kamēr vieniem simptomi par to var būt nemanāmi, citiem tie var būt ļoti izteikti. Šie ir klasiskie simptomi, ka sliecina par vitamīnu trūkumu.

pexels.com

1. Trauksmes sajūta

PVO lēš, ka 300 miljoniem cilvēku visā pasaulē ir trauksme, kuras pazīmes ir trauksmes sajūta, bailes, paātrināta sirdsdarbība, pastiprināta svīšana, miega traucējumi. Ar šo stāvokli saistīts dāžadu vitamīnu trūkums.

B kompleksu vitamīnu trūkums palielina truaksmes stāvokli. B6 vitamīns ir iesaistīts seratonīna un dopamīna ražošanā, kam ir nomierinoša iedarbība uz prātu un ķermeni. B3 vitamīns ir iesaistīts triptofāna pārvēršanā serotonīnā, kas iesaistīts trauksmes un depresijas mazināšanā.

pexels.com

2. Problēmas ar redzi naktī

Ja pamanāt probēmas ar redzamību naktī vai dažādas intensitātes apgaismojumu, iespējams, iestājies nakts aklums. Tam iemesls var būt A vitamīna trūkums, kurš piedalās redzes funkcijās un dabojas elektrisko impulsu nosūtīšanā uz tīkleni.

A vitamīns ir atrodams dzīvnieku un zivju produktos. Visvairāk tas ir liellopu aknās un mencu aknu eļļā. Augu pārtika satur karotinoīdus, kas organismā pārvēršas par A vitamīnu. Tie ir burkāni, sarkanā un dzeltenā paprika.

pexels.com

3. Smaga asiņošana

Par C vitamīna trūkumu par liecināt smaga asiņošana, zobu bojājumi, matu izkrišana, sāpes locītavās un muskuļos, nelieli zilumi un nogurums. C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, ir būtisks imūnajai sistēmai un veicina dzelzs uzsūkšanos. Šis vitamīns ir iesaistīts kalogēna sintēzē.

C vitamīna deficīts parasti ir saistīts ar šī vitamīna trūkumu uzturā. C vitamīns lielā koncentrācijā ir citrusaugļos, brokoļos un jāņogās.

pexels.com

4. Nogurums

Lai gan nogurumam ir daudz cēloņu, viens no tiem var būt vitamīnu trūkums.

E vitamīns ir svarīgs antioksidants, pretiekaisuma līdzeklis un tas ir būtisks imūnsistēmai. Zems E vitamīna līmenis palielina vispārējo un muskuļu nogurumu. Šo vitamīnu satur rieksti, sēklas un zaļo lapu dārzeņi.

B vitamīni palīdz pārveidot pārtiku enerģijā, tāpēc cilvēkiem ar hronisku noguruma sindromu ir svarīgi lietot B vitamīnu. D vitamīna deficīts ir vēl viens no galvenajiem hroniskā noguruma sindroma cēloņiem.

pexels.com

5. Trausli nagi un mati

B7 vitamīns ir būtisks enerģijas ražošanai, nagiem un matiem nepieciešamo olbaltumvielu veidošanai. Šī vitamīna trūkuma pazīmes ir izsitumi uz sejas, trausli mati, nejūtīgums/tirpšana, samazināta ērstgriba. Ar šo vitamīnu bagātas ir olas, spināti un aknas.

Galvenais nagu un matu mikroelements ir dzelzs, kura samazināšanās izraisa trauslus nagu veidošanos un matu izkrišanu. Pārtikas produkti ar dzelzi ir austeres, liellopu aknas, pākšaugi, āboli un bietes.

Avots

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija