7 fakti, kā C vitamīns ietekmē organismu

Veselība 8.decembris 2021
 
pexels.com
C vitamīnu iespējams uzņemt gan ar dažādiem pārtikas produktiem, gan uztura bagātinātājiem. Ko labu, neskaitot imunitātes stirpināšanu, šis vitamīns sniedz ķermenim? Apkopojām septiņus faktus!

pexels.com

1. Palīdz sadziedēt brūces

C vitamīns ir svarīgs elements saistaudiem. Izrādās, ka šis vitamīns var palīdzēt ātrāk sadziedēt brūces.

pexels.com

2. Lielisks antioksidants

C vitamīns ir labs antioksidantu avots. Tas var palīdzēt novērst šūnu bojājumus. Līdz ar to tas ir lielisks palīgs, lai novērstu dažādas veselības problēmas, kas ir saistītas ar oksidatīvo stresu. Oksidatīvais stress var izraisīt oragnisma priekšlaicīgu novecošanos.

pexels.com

3. Kolagēna sintēze

C vitamīns organismam palīdz labāk sintezēt kolagēnu. Tieši tāpēc šis vitamīns bieži vien ir sastopams dažādos ādas kopšanas produktos.

pexels.com

4. Sirds veselībai

C vitamīns var palīdzēt novērst atsevišķas sirds un asinsvadu problēmas. Ir veikts pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 85 000 sieviešu. Pierādījās tas, ka, ja ikdienā C vitamīns tiek uzņemts gan ar pārtiku, gan uztura bagātinātājiem, samazinās konorāro sirds slimību risks. Tikmēr citā pētījumā atklājās, ka šis vitamīns var palīdzēt samazināt insulta risku.

pexels.com

5. Labai redzei

ASV Nacionālais veselības institūts ir izpētījis, ka C vitamīns var būt labs palīgs, lai samazinātu redzes problēmu veidošanos. Tas ir attiecināms, piemēram, uz makulas deģenerāciju un kataraktu, kas visbiežāk sastopama gados vecākiem cilvēkiem.

pexels.com

6. Skrobuts jeb cinga

C vitamīna deficīts organismā var izraisīt skrobutu jeb cingu. Tā ir slimība, ko izraisa ilgstošs askorbīnskābes jeb C vitamīna trūkums. Šai slimībai ir raksturīgi dažādi simptomi, piemēram, nogurums, nespēks, sāpes kaulos un locītavās, smaganu pietūkums, depresija un pat zobu izkrišana. Tāpēc ir svarīgi ikdienā uzņemt šo vitamīnu!

pexels.com

7. Slikta dūša

Lai gan C vitamīnam piemīt daudz pozitīvu īpašību, tas var izraisīt arī nepatīkamas sajūtas. Ja ikdienā uzņemat par daudz šī vitamīna, jums var rasties dažādas kuņģa-zarnu trakta problēmas, piemēram, sāpes, caureja, sliktu dūša un vēdera krampji.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Nevis "skrobuts", bet skorbuts! Žurnālistam vajadzētu gan būt uzmanīgākam rakstot pašam nezināmus nosaukumus!

9.decembris 2021 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija