5 iemesli, kāpēc visu laiku kārojas kaut kas salds

Veselība 12.janvāris 2022
 
unsplash.com
Pārmērīgs cukura patēriņš var izraisīt vairākas veselības problēmas. Saldumus ieteicams ēst ar mēru. Ja jums ļoti garšo saldumi un nespējat no tiem atteikties, noskaidrojiet, kas pie tā varētu būt vainojams!

unsplash.com

1. Ieradums

Izrādās, ka nemitīga kāre pēc saldumiem var būt saistīta ar ieraduma spēku. Ja regulāri pēc maltītes notiesāšanas apēdat kaut ko saldu, tad laika gaitā jūsu organisms vienmēr pēc pusdienām, vakariņām "prasīs" cukuru. Apēdot cukurotu ēdienu, smadzenēs izdalās hormons dopamīns, kas uzlabo pašsajūtu un liek mums justies labi. Līdz ar to var rasties atkarība!

Ieteikums: aizvietojiet cukurotus našķus ar veselīgākām alternatīvām, piemēram, rūgto šokolādi (70%).

unsplash.com

2. Esat izsalcis

Vēl viens iemesls, kāpēc jums ļoti kārojas saldumi, var būt saistīts ar grelīnu - izsalkuma jeb "bada" hormonu. Pie tā var būt vainojams nesabalansēts vai nepietiekams uzturs. Līdz ar to ķermenis izdala daudz grelīna, kā rezultātā jums kārojas saldumi vai citi neveselīgi našķi.

Ieteikums: veiciet izmaiņas savā ēdienkartē. Ēdiet veselīgas, sabalansētas maltītes.

unsplash.com

3. Slikts garastāvoklis

Bieži vien pēc smagas darba dienas vēlamies sevi iepriecināt. Daudzi cilvēki uzreiz ķeras pie saldumiem, lai meklētu īslaicīgu mierinājumu un laimi. Ja sevi atpazināt, tad tas iespējams varētu būt saistīts ar zemu serotonīna līmeni organismā. Serotonīns jeb laimes hormons palīdz regulēt mūsu garastāvokli. Tieši tāpēc brīžos, kad esam nomākti, izjūtam stresu, ķeramies pie saldumiem. Ir pierādīts tas, ka zems serotonīna līmenis smadzenēs izraisa tieksmi pēc cukura.

Ieteikums: atrodiet veselīgāku veidu, kā iepriecināt sevi un uzlabot garastāvokli, pārvarēt stresu.

unsplash.com

4. Slikts miegs

Izrādās, ka kāre pēc saldumiem var būt saistīta ar miega trūkumu. Ja regulāri ciešat no slikta miega, bezmiega, tas var veicināt tieksmi pēc cukura. Speciālisti izceļ, ka miega trūkums tiešā veidā ir saistīts ar pārēšanos un pārmērīgu neveselīgas pārtikas patēriņu. Mēģiniet iet laicīgi gulēt un pavadīt miegā astoņas stundas, lai samazinātu iespēju, ka dienas laikā pārēdīsieties saldumus.

Ieteikums: sakārtojiet savu miega režīmu. Nenodarbojaties ar fiziskām aktivitātēm aptuveni divas līdz trīs stundas pirms gulētiešanas. Dienas laikā nesnaudiet ilgāk par 20 minūtēm. Centieties katru dienu celties, iet gulēt vienā un tajā pašā laikā.

unsplash.com

5. Minerālvielu trūkums organismā

Ja izjūtat reiboni brīžos, kad izvairaties no saldumiem, vai jums ir nepārvarama tieksme pēc cukura, sazinieties ar ārstu. Tas var norādīt par nopietnākām problēmām, kā tikai ieradumu, miega trūkumu, sliktu garastāvokli. Tas var būt saistīts ar atsevišķām veselības problēmam vai konkrētu minerālvielu deficītu organismā. Piemēram, ja jūsu ķermenis nesaņem pietiekami daudz magnija, jūs bieži varat justies noguris, tāpēc ēdat saldumus, lai paaugstinātu enerģijas līmeni.

Ieteikums: konsultējieties ar ārstu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Kad ilgstoši nelieto alkoholu.

12.janvāris 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija