4 produkti, kas palielina cukura diabēta risku

Veselība 14.janvāris 2022
 
pexels.com
Noskaidrojiet, kuri dzērienu veidi un pārtikas produkti palielina risku iegūt 2. tipa cukura diabētu.

Kā vēsta Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapa, tad 1.tipa cukura diabētam nav ieteicamās profilakses, lai to novērstu. Savukārt 2.tipa cukura diabētu ir iespējams novērst, uzturot normālu ķermeņa svaru, nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm un lietojot piemērotu uzturu.

pexels.com

1. Alkohols

Biežs un liels alkohola patēriņš var palielināt risku iegūt 2. tipa cukura diabētu. Tas ir pateicoties tam, ka alkohols negatīvi ietekmē aizkuņģa dziedzeri. Brīdi, kad aizkuņģa dziedzeris ir iekaisis, tā spēja ražot nepieciešamo insulīna daudzumu pazeminās, tāpēc palielinās risks iegūt diabētu.

pexels.com

2. Saldināti dzērieni

Saskaņā ar Amerikas Sirds asociācijas datiem vīriešiem un sievietēm dienas laikā vajadzētu uzņemt ne vairāk kā 36 gramus un 25 gramus cukura. Bieži lietojot dažādus saldinātus dzērienus, tiek uzņemts ļoti liels cukura daudzums. Vairāk nekā dienā nepieciešams. Tādējādi asinīs strauji var paaugstināties cukura līmenis. Līdz ar to, pateicoties augstajam cukura daudzumam, saldinātos dzērienus nepieciešams lietot ar mēru.

pexels.com

3. Rafinēti ogļhidrāti

Izrādās, ka produkti, kuri satur rafinētos ogļhidrātus, piemēram, baltmaize, makaroni, kūkas, baltie rīsi u.c., var nelabvēlīgi ietekmēt veselību un palielināt risku iegūt 2. tipa cukura diabētu. Šiem produktiem ir augsts glikēmiskais indekss, kas nozīmē to, ka tie vecina ātru cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs un insulīna reakciju aizkuņģa dziedzerī. Tas nenozīmē to, ka šos produktus nav ieteicams lietot uzturā, tie ir jāēd normas robežās!

pexels.com

4. Saldējums ar augstu tauku saturu

Eksperti iesaka, ka saldējumu, kuram ir augsts tauku saturs, nevajadzētu ēst katru dienu. Šādi saldējumi ir bagāti ne tikai ar piesātinātajiem taukiem, bet arī cukuru. Gan piesātinātie tauki, gan cukurs negatīvi ietekmē veselību un palielina risku iegūt cukura diabētu, sirds un asinsvadu slimības.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija