6 pārtikas produkti labai redzei

Veselība 26.janvāris 2022
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Noskaidrojiet, kurus pārtikas produktus nepieciešams ēst, lai uzturēt labu redzi!

pexels.com

1. Burkāni

Burkāni ir bagāti gan ar A vitamīnu, gan beta karotīnu. Viens no pašiem svarīgākajiem vitamīniem, labai redzei, ir A vitamīns. Šis vitamīns ir proteīna rodopsīna svarīga sastāvdaļa. Rodopsīns palīdz acs tīklenei absorbēt gaismu. A vitamīna deficīts organismā var radīt nopietnu acu bojājumu - kseroftalmiju. Tāpēc ieteicams ikdienā ēst burkānus, ja vēlaties parūpēties par savām acīm!

pexels.com

2. Zivis

Daudzas zivis ir bagātas ar omega-3 taukskābēm. Tieši taukainās zivis ir lielisks šo taukskābju avots. Šīs taukskābes ir ne tikai nepieciešamas labai sirds veselībai, bet arī redzei. Omega-3 taukskābes var palīdzēt novērst sausu acu sindromu. Eksperti izceļ, ka uzturā vajadzētu iekļaut tādas treknās zivis kā, piemēram, tunci, lasi, foreli, makreles, sardīnes, anšovus, siļķes.

pexels.com

3. Rieksti

Rieksti līdzīgi kā zivis ir bagāti ar omega-3 taukskābem. Tajos ir ne tikai vērtīgās omega-3 taukskābes, bet arī E vitamīns. Šis vitamīns ir ļoti noderīgs acīm. Uzturā lietojot produktus ar augstu E vitamīnu saturu, samazinās risks iegūt dažādas ar novecošanos saistītas redzes problēmas, piemēram, kataraktu. Eksperti iesaka ikdienā ēst valriekstus, Brazīlijas riekstus, Indijas riekstus, zemesriekstus.

pexels.com

4. Citrusaugļi

Kā zināms, tad citrusaugļi ir bagāti ar C vitamīnu. Izrādās, ka C vitamīns līdzīgi kā E vitamīns, var pozitīvi ietekmēt redzi. Arī C vitamīns palīdzēs cīnīties ar redzes problēmām, kas visbiežāk rodas novecojot. Ar C vitamīnu visbagātākie ir citroni, apelsīni un greifrūti.

pexels.com

5. Olas

Olas ir lielisks luteīna un zeaksantīna avots. Gan luteīns, gan zeaksantīns ir dabiskie kartenoīdi. Šie kartenoīdi ir ļoti nozīmīgi mūsu acīm. Tie palīdz aizsargāt acis no gaismas viļņiem, piemēram, saules gaismas. Cilvēkiem, kuri ikdienā lietot luteīna un zeaksantīna saturošus pārtikas produktus, lēnāk attīstās dažādas ar novecošanos saistītās acu slimības. Olas ir arī labs C un E vitamīna, kā arī cinka avots.

pexels.com

6. Saldie kartupeļi

Saldie kartupeļi tāpat kā burkāni satur organismam vērtīgos vitamīnus un uzturvielas. Arī saldie kartupeļi ir bagāti ar beta karotīnu. Šis dārzenis ir arī labs E vitamīna avots. Tieši tāpēc saldos kartupeļus ieteicams lietot uzturā, lai veicinātu labu redzi.


Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?1

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija