6 pazīmes, kas liecina par laktozes nepanesamību

Veselība 20.marts 2023
 
unsplash.com
Kas ir laktozes nepanesamība? Laktozes nepanesamība rodas tad, kad tievajā zarā netiek saražots pietiekami daudz enzīmu (laktāzes), kas sagremo piena cukuru (laktozi). Ja organisms nesaražo pietiekami daudz šī enzīma un jūs lietojat produktus, kuri satur laktozi, varat izjust vairākus nepatīkamus simptomus. 

pexels.com

1. Gāzes

Viena no visizplatītākajām problēmām cilvēkiem, kuriem ir laktozes nepanesamība, ir gāzu veidošanās. Ja kādu laiku (aptuveni pusstundu vai līdz pat divām stundām) pēc piena produktu lietošanas, jums veidojas gāzes, tas var liecināt par to, ka jums ir šada problēma.

pexels.com

2. Vēdera uzpūšanās

Līdzīgi kā gāzu veidošanās, arī vēdera uzpūšanās ir viens no laktozes nepanesamības simptomiem. Ja jums veidojas gāzes pēc piena produktu lietošanas, tad visticamākais arī jūsu vēders ir uzpūties vai uzpūtīsies. Vēdera uzpūšanās veidojas, ja gremošanas sistēmā uzkrājas gāze.

pexels.com

3. Šķidra vēdera izeja

Arī šķidra vēdera izeja jeb caureja ir visai populārs simptoms cilvēkiem ar laktozes nepanesamību. Pēc piena produktu notiesāšanas, cilvēkiem ar laktozes nepanesamību var nākties ļoti bieži apmeklēt tualeti.

pexels.com

4. Vēdera krampji

Ja jums pēc šādu produktu notiesāšanas, kuri satur laktozi, neveidojas izteikta caureja, bet ir vēdera krampji, tas arī liecina par to, ka organisms nepanes šādu pārtiku.

pexels.com

5. Slikta dūša

Papildus visiem iepriekš nosauktajiem simptomiem, cilvēkiem ar laktozes nepanesamību, pēc piena produktu ēšanas, var rasties arī slikta dūša.

unsplash.com

6. Vēdera burkšķēšana

Šis ir viens no visnekaitīgākajiem simptomiem. Vēdera burkšķēšana jeb rūkšana rodas tad, kad organisms cenšas sagremot uzņemto pārtiku, laktozi. Ja jūs nepanesat laktozi, tad ēdot šadus produktus, vēderam cenšoties to sagremot, zarnās veidojas papildus gāze. Tāpēc vēders var kļūt skaļāks nekā ierasti.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija