7 izplatītākie mīti par pienu, kas nav patiesi

Veselība 5.maijs 2022
 
pexels.com
Vai govs piens ir kaitīgs veselībai? Atspēkojam septiņus populārākos mītus par pienu un tā ietekmi uz veselību!

pexels.com

1. Mīts: cilvēkiem nevajadzētu dzert govs pienu

Ja vien jums nav laktozes nepanesamība, tad jūs droši uzturā varat lietot govs pienu. Laktoze ir cukurs, kas dabiski sastopams pienā. Dažiem cilvēkiem ir laktozes nepanesamība, kas nozīmē to, ka organisms nespēj vai tam ir grūti sagremot šo cukuru, kā rezultātā lietojot piena produktus rodas diskomforts.

pexels.com

2. Mīts: govs piens liek pieņemties svarā

Svara pieaugums ir saistīts ar jūsu uzturu un dzīvesveidu. Maz ticams, ka svara pieaugumu var izraisīt atsevišķs produkts vai dzēriens. Piens pats par sevi nav produkts ar augstu tauku saturu. Lielākoties cilvēki lieto pienu, kuram ir 2% tauku saturs. Tātād, piena dzeršanai ir neitrāla ietekme uz svara pieaugumu.

pexels.com

3. Mīts: govs piens var veicināt aknes veidošanos

Dažiem cilvēkiem govs piens tik tiešām var veicināt sejas problēmu rašanos. Tomēr pētījumos nav pierādīta tieša saistība ar piena lietošanu un aknes, pūtīšu veidošanos.

pexels.com

4. Mīts: govs piens ir bagāts ar hormoniem

Pastāv mīts, ka govs piens ir bagāts ar hormoniem, tāpēc tas ir kaitīgs cilvēku veselībai. Taču tā nav. Piens satur nelielu daudzumu steroīdu hormonu, piemēram, estrogēnu. Taču tā daudzums pienā ir tik neliels, ka tas nekādi neietekmē cilvēka veselību.

pexels.com

5. Mīts: govs piens satur antibiotikas

Daži cilvēki apgalvo, ka govs piens satur antibiotikas un, ka dzerot šādu pienu, mēs uzņemam nevajadzīgu antibiotiku daudzumu. Eksperti apgalvo, ka tā nav patiesība. Antibiotikas tiek lietotas ļoti slimu govju ārstēšanā. Brīdī, kad govis tiek ārstētas, šāds piens netiek laists tirdzniecībā.

pexels.com

6. Mīts: augu piens ir labāks veselībai nekā govs piens

Arvien populārāki kļūs dažādi augu izcelsmes pieni. Bet vai tie veselībai ir daudz labāki par govs pienu? Eksperts, profesors Fils Gārnsvorts apgalvo, ka govs pienā esošās olbaltumvielas ir daudz kvalitatīvākas nekā augu pienos esošās. Govs pienā esošās olbaltumvielas organismam ir vieglāk pārstrādāt. Kā arī govs piens satur virkni cilvēka veselībai būtisku uzturvielu, piemēram, kalciju, fosforu, B12 un B2 vitamīnus, jodu.

pexels.com

7. Mīts: govs piens satur ļoti daudz cukura

Pastāv mīts, ka pateicoties tam, ka piens satur ļoti daudz cukura, tas var veicināt 2. tipa cukura diabētu. Lai gan piens satur nelielu daudzumu cukura (laktozes), tas neietekmē risku iegūt cukura diabētu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Govs piens nav domāts cilvēkam un, kur nu pieaugušam. Tas domāts teliņiem. Toties govs pienā ir antibiotikas , bet dabīgās līdzīgi kā siekalās un citur organismā. Visaktīvākās tās ir divu stundu laikā pēc izslaukšanas, tad piena bioloģiskā vērtība mnazinās. Tā tas ir ieriktēts dabā. Pats piens tīrā veidā ir vērtīgi lietot līdz divu stundu laikam pēc slaukšanas. Toties piena izstrādājumi gan ir vērtīgi un domāti ne teliņiem, bet cilvēkiem : jogurti, kefīri, dieri un biezpiens arī krējums, bet ar normu. Runājot par antibiotikām, tad ķiploki, olas un daudz, kas cits ar ir kaitīgi? Tur ar ir antibiotikas. Piena kvalitāte tiek kontrolēta un pamatīgi, tā, ka dzerat un ēdat pienu un tā produktus uz veselību!

7.maijs 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija