8 interesanti fakti par sīpolu ietekmi uz veselību

Veselība 10.maijs 2022
 
pexels.com
Sīpols var nebūt ikviena mīļākais dārzenis, taču tam piemīt daudz vērtīgu īpašību, kas var atstāt pozitīvu ietekmi uz veselību. Sīpoli satur daudz šķiedrvielu un antioksidantu. Tie ir arī bagāti ar B un C vitamīniem, dzelzi, kāliju, fosforu, kalciju un mangānu. Kā arī tas ir labs mazkaloriju dārzenis, aptuveni 100 grami sīpola satur 45 kalorijas.

unsplash.com

1. Palīdz mazināt kukaiņu kodumu radītās sāpes

Brīdī, kad jūs sadzeļ bite un rodās sāpes/pietūkums, atceraties par sīpoliem. Šis dārzenis spēj mazināt sāpes. Vietā, kur jūs ir sadzēlusi bite, uzlieciet sagrieztu sīpolu. Tādējādi mazināsies sāpes un nevajadzēs lietot pretsāpju medikamentus.

unsplash.com

2. Pazemina sliktā holesterīna līmeni

Sīpoli (īpaši sarkanie) var palīdzēt samazināt sliktā holesterīna līmeni. Pētījumi liecina, ka katru dienu apēdot pusi termiski neapstrādāta sīpola, labā holesterīna līmenis var paaugstināties par teju 30%.

unsplash.com

3. Cīņā pret saaukstēšanos

Sīpoli satur imunitātei vērtīgo C vitamīnu. Tieši tāpēc šis dārzenis var palīdzēt cīņā ar pirmajiem saaukstēšanās simptomiem. Ja jūs nomoka sāpes kaklā, ieteicams apēst termiski neapstrādātu sīpolu.

unsplash.com

4. Palīdz kontrolēt cukura līmeni asinīs

Sīpoli satur alilpropildisulfīdu (sīpolu eļļu). Šī eļļa darbojas līdzīgi kā insulīns un palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs.

pexels.com

5. Pret ādas nepilnībām

Sīpols var lieti noderēt, ja jums uz ādas ir parādījušies tumši plankumi. Nepieciešams vienādā daudzumā sajaukt kopā sīpolu sulu ar ābolu sidra etiķi. Šīs līdzeklis var palīdzēt atbrīvoties no tumšajiem plankumiem uz ādas, ja to lieto divas reizes dienā. Gan sīpoli, gan sidra etiķis palīdz līdzsvarot ādas pH līmeni.

pexels.com

6. Izcils P vitamīna avots

Sīpolos atrodas vērtīgais antioksidants kvercetīns. Kvercetīns jeb P vitamīns ir flavonoīds, tam piemīt spēcīgas pretiekaisuma un imunitāti stiprinošas spējas. Tas atrodams dažādos pārtikas produktos, piemēram, augļos, dārzeņos, šokolādē, kaņepēs, sarkanvīnā, olīveļļā. Pētījumos pierādīts, ka P vitamīns jeb kvercetīns palīdz cīņā ar bronhītu, siena drudzi, astmu u.c.

pexels.com

7. Attīra organismu no kaitīgajiem toksīniem

Laikam ejot, organisms arvien vairāk tiem pakļauts dažādiem toksīniem. Tāpēc ieteicams ik pa laikam veikt detoksu jeb organisma attīrīšanu. Labākais veids, kā veikt organisma attīrīšanu, ir lietot tādus produktus, kuri satur metionīnu un cisteīnu (sēru saturošas aminoskābes). Šīs aminoskābes palīdz izvadīt no organisma kaitīgos toksīnus. Sīpoli ir lielisks šo aminoskābju avots!

pexels.com

8. Asam prātam

Gadiem ejot, prāta asums var samazināties. Pētījumi liecina, ka sīpolu lietošana uzturā var palīdzēt, iespējams, uzlabot prāta spējas un saglabāt labu prāta asumu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija