Nosauc 3 iemeslus, kāpēc var apjomīgi izkrist mati

Veselība 22.maijs 2022
 
pexels.com
Veselīgi mati ir ne tikai skaisti, tie liecina arī par labiem visa organisma veselības rādītājiem. Tiesa, pat veseli mati izkrīt un vietā aug jauni. Taču pārāk apjomīga matu izkrišana gan ir pamats raizēm, turklāt šī problēma var skart gan sievietes, gan vīriešus.

Nesen skandālu raisījušais kautiņš uz „Oskaru” pasniegšanas skatuves kā skaļš notikums vienlaikus aktualizēja jautājumu par slimību, kuras rezultātā cilvēks zaudē matus - alopēciju. Ja matu izkrišana ir patiešām ievērojama un tam grūti rast loģisku izskaidrojumu, noteikti vajadzētu vērsties pie speciālista, lai saprastu, kādēļ tā notiek un ko darīt lietas labā,” sakafarmaceite Linda Fevraļeva.

„Matu daudzums uz galvas ir atkarīgs no vairākiem faktoriem - iedzimtības, dzīvesveida, slimībām, uzņemtajām uzturvielām, ikdienā lietotajiem medikamentiem. Svarīgi ir arī matu kopšanas paradumi un atbilstošu matu kopšanas līdzekļu izvēle. Ir normāli, ja ikdienā izkrīt 20 līdz 100 matu, par to nevajadzētu uztraukties. Taču, ja matu izkrišana ir patiešām ievērojama un tam grūti rast loģisku izskaidrojumu, noteikti vajadzētu vērsties pie speciālista, lai saprastu, kādēļ tā notiek un ko darīt lietas labā,” saka farmaceite Linda Fevraļeva un uzsver, ka matu izkrišana nesākas tāpat vien - ir jāmeklē iemesls, kāpēc matu apjoms strauji samazinās. Statistika liecina, ka, piemēram, minētā alopēcija dzīves laikā skar 1,7% cilvēku - tas nozīmē, ka uz vienu miljonu iedzīvotāju tie ir 17 000 cilvēki. Arī šī slimība skar jebkuras vecuma grupas pacientus, ieskaitot bērnus un pusaudžus. Kādi mēdz būt iemesli, kas var veicināt matu izkrišanu!

pexels.com

1. Nepilnvērtīgs uzturs

Ja mati sāk izkrist krietni vairāk nekā ir normāli, vispirms ir vērts pārskatīt savu ēdienkarti un to pilnveidot vai, iespējams, domāt arī par kāda uztura bagātinātāja papildu lietošanu, lai nodrošinātu organismu ar iztrūkstošajiem vitamīniem un minerālvielām matu veselībai svarīgā keratīna sekmīgai sintezēšanai.

„Uztura bagātinātājam vajadzētu saturēt A, C, D vitamīnu, B grupas vitamīnus, cinku, silīciju, magniju, dzelzi, varu, selēnu, kolagēnu. Piemēram, selēna un cinka savienojums ir populārs arī daudzos imūnsistēmas normālas darbības nodrošināšanai paredzētos uztura bagātinātājos, kas var palīdzēt aizsargāt organismu no oksidatīvā stresa un līdz ar to arī saglabāt matu veselību. Kas ir oksidatīvais stress? Mainoties videi, organismā rodas stress, piemēram, izejot no mājām aukstā ziemas dienā vai pretēji - karstā saulē, mati (ja tie nav aizsegti) tiek pakļauti stresam, kā rezultātā var kļūt trausli,” skaidro farmaceite.

pexels.com

2. Lietotie medikamenti

Matu izkrišana var būt saistīta arī ar dažu medikamentu lietošanu.

“Medikamenti, pēc kuru lietošanas var rasties šāda problēma, ir ķīmijterapijas, pretvēža preparāti, dažādi antidepresanti, iekšķīgi lietojamas tabletes sēnīšu novēršanai un daudzas citas zāles. Gadījumā, ja viena no medikamenta blakusparādībām ir matu izkrišana, noteikti nepieciešams līdzteku šim medikamentam uzņemt vitamīnus, kas var mazināt problēmu,” skaidro Linda Fevraļeva.

pexels.com

3. Pārslimots Covid-19

Pārslimots Covid-19 pašlaik ir diezgan izplatīts matu izkrišanas cēlonis. Tādā gadījumā, līdzteku uztura paradumu pārskatīšanai un pilnvērtīgas ēdienkartes ieviešanai, ieteicams lietot imūnsistēmas normālu darbību stimulējošus uztura bagātinātājus.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija