5 veidi, kā veselīga dzīvesveida paradumi var kaitēt veselībai

Veselība 24.maijs 2022
 
pexels.com
Izrādās, ka atsevišķi veselīga dzīvesveida paradumi, ja tie netiek ievēroti pareizi, var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai. Uzziniet, kuri tie ir!

pexels.com

1. Pārlieku liels ūdens patēriņš

Ūdens ir ļoti labs un to iesaka dzert ik dienu, lai veicinātu labu veselību. Tomēr pārmērīgs ūdens patēriņš var atstāt negatīvu iespaidu gan uz pašsajūtu, gan veselību. Dienas laikā, pārlieku daudz dzerot ūdeni, var rasties hiponatriēmija. Hiponatriēmija saistās ar zemu nātrija koncentrāciju asinīs. Ja pārlieku daudz lietojat ūdeni, var rasties ūdens intoksikācija ķermenī, kas negatīvi ietekmē arī organismā esošo elektrolītu daudzumu. Lietojot pārmērīgi daudz ūdens, var rasties smadzeņu pietūkums, kas ir bīstams veselībai.

pexels.com

2. Pārmērīgs fizisko aktivitāšu daudzums

Ja ik dienu sportojat līdz pašiem spēku izsīkumiem, tas negatīvi var ietekmēt jūsu veselību. Katru dienu aizvadot šādus treniņus, ķermenis nespēj atpūsties, atjaunoties. Tādējādi tam tiek nodarīts pārlieku liels stress, kā rezultātā varat iegūt dažādas nopietnas traumas.

pexels.com

3. Neveselīgas attiecības ar ēdienu

Neveselīga apsēstība ar veselīgu uzturu var izraisīt nopietnus ēšanas traucējumus. Šādus ēšanas traucējumus, kuriem ir raksturīga apsēstība ar veselīgas un "tīras" pārtikas lietošanu, sauc par ortoreksiju. Cilvēki, kuriem ir šādi ēšanas traucējumi, ikdienā bieži ēd tikai neapstrādātu un ekoloģisku pārtiku, izslēdzot no uztura atsevišķas pārtikas grupas. Šie cilvēki vēlas uzņemt tikai pašu "veselīgāko" pārtiku, kā rezultātā rodas neveselīgas attiecības ar ēdienu, vai netiek uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas, minerālvielas.

pexels.com

4. Uztura bagātinātāji

Mūsdienās cilvēki arvien vairāk mēdz aizrauties ar dažādu uztura bagātinātāju lietošanu. Dažādi vitamīni, minerālvielas, probiotikas vai citi uztura bagātinātāji ik dienu tiek lietoti daudzās mājsaimniecībās. Vieni uztura bagātinātāji var veselībai sniegt daudz laba, citi - ne tik laba. Svarīgi ir šādus uztura bagātinātājus lietot atbilstoši receptei vai ārsta norādījumiem. Tomēr pats galvenais, pirms uztura bagātinātāju lietošanas, ir konsultēties ar ārstu. Svarīgi ir neiegādāties šādus uztura bagātinātājus, piemēram, interneta vietnēs, kurās nav drošas pārliecības par to izcelsmi. Eksperimentējot ar dažādiem nepārbaudītiem uztura bagātinātājiem, var nodarīt kaitējumu veselībai.

pexels.com

5. Intervāla gavēšana jeb fastings

Intervāla gavēšana var būt lieliska metode, kā ierobežot sevi dienas laikā un kontrolēt savu svaru. Jo dienas laikā sev atļaujat ēst konkrētu stundu skaitu. Šādu gavēšanas metodi bieži vien cilvēki mēdz piekopt, ja vēlas zaudēt liekos kilogramus. Tomēr eksperti izceļ, ne visiem cilvēkiem vajadzētu ievērot fastingu. Tiem cilvēkiem, kuriem ir diabēts, pirms ievērot fastingu obligāti ir jākonsultējas ar ārstu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija