11 maz zināmi fakti par limonāžu ietekmi uz veselību

Veselība 26.maijs 2022
 
pexels.com
Gāzētie, saldinātie dzērieni jeb limonādes var šķist ļoti kārdinošas. Tomēr eksperti izceļ, ka šie dzērieni nepavisam nav veselīgi. Regulāri, ilgstoši tos lietojot, var rasties dažādas veselības problēmas.

unsplash.com

1. Neveicina sāta sajūtu

Kad esat izsalcis vai izslāpis, malks vēsa dzēriena var samazināt izsalkumu. Tomēr šādas īpašības nepiemīt gāzētajiem, saldinātajiem dzērieniem. Vislabāk sāta sajūtu veicinās ūdens vai bezcukura dzērieni. Limonādes satur ļoti daudz cukura un tas nekādi nepalīdzēs pret izsalkumu.

unsplash.com

2. Nesatur vērtīgās uzturvielas

Gāzētie, saldinātie dzērieni uzturvērtību ziņā ir pielīdzināmi nullei. Tajos nav ne šķiedrvielu, ne vitamīnu, ne minerālvielu. Galvenokārt, tie satur tikai lieku daudzumu cukura un kaloriju.

unsplash.com

3. Atkarību veicinošs dzēriens

Līdzīgi kā alkohols un cigaretes, arī cukurs var izraisīt atkarību. Jo biežāk dzersiet gāzētus, saldinātus dzērienus, jo biežāk organisms tos vēlēsies. Ķermenis un smadzenes būs pieradušas pie lielā cukura patēriņa, tāpēc arvien biežāk jums šādi dzērieni kārosies. Tā kļūs par atkarību!

unsplash.com

4. Veicina svara pieaugumu

Cilvēki, kuri ikdienā dzer limonādes, dienas laikā uzņem par 17% vairāk kaloriju nekā tie, kuri tos nelietot. Līdz ar to regulāri un daudz patērējot šādus dzērienus, varat pieņemties svarā.

unsplash.com

5. Veicina aknu aptaukošanos

Mūsu aknām ir smagi jāstrādā, lai pārstrādātu fruktozi. Ar limonādēm mēs organismam sniedzam pārlieku daudz fruktozes. Brīžos, kad fruktoze ir par daudz, var veidoties taukainā hepatoze jeb aknu aptaukošanās.

unsplash.com

6. Palielinās tauku daudzums vidukļa zonā

Liels cukura patēriņš (kas noteikti ir, kad dzerat šādus dzērienus) palielina vidukļa zonā esošo tauku daudzumu. Tādējādi var veidoties arī bīstamie tauki jeb tauki, kuri uzkrājas ap orgāniem. Tas ir īpaši bīstami, jo palielinās iespēja iegūt diabētu vai sirds slimības.

unsplash.com

7. Limonādes var izraisīt leptīna rezistenci

Leptīns ir hormons, kura uzdevums ir regulēt uzņemamā uztura daudzumu. Leptīns izdalās tieši ēšanas laikā, paziņojot smadzenēm, ka esat paēdis un sāk stimulēt vielmaiņas procesus, kas savukārt noved pie tauku dedzināšanas. Ja ar uzturu uzņemat pārlieku daudz fruktozes, tā var izraisīt leptīna rezistenci. Tas nozīmē to, ka šis hormons vairs nespēj tik labi veikt savu darbu un nerodas sāta sajūta. Tas var novest pie aptaukošanās un lēnas vielmaiņas.

unsplash.com

8. Limonādes var veicināt otrā tipa cukura diabētu

Pārmērīgs cukurotu dzērienu patēriņš var veicināt insulīna rezisenci un izraisīt otrā tipa cukura diabētu.

unsplash.com

9. Palielinās sirds slimību risks

Limonādes ar augstu cukura daudzumu laika gaitā var veicināt arī sirds slimības. 20 gadus ilgā pētījumā atklājās, ka 40 000 tā dalībniekiem, kuri katru dienu izdzēra vienu glāzi limonādes, par 20% palielinājās risks piedzīvot sirdslēkmi nekā tiem, kuri šādus dzērienus ikdienā nelieto.

unsplash.com

10. Kaitē zobiem

Limonādēs esošais cukurs, ogļskābā gāze un fosforskābe izraisa zobu bojāšanos. Kā arī veicina slikto baktēriju veidošanos mutē. Regulāri dzerot limonādes negatīvi tiek ietekmēta arī zobu emalja. Līdz ar to jūsu zobi var kļūs dzelteni.

unsplash.com

11. Palielinās podagras risks

Ilgstoši dzerot limonādes, podagras risks sievietēm palielinās par 75%, bet vīriešiem - 50%. Cukurotajos dzērienos esošā fruktoze palielina iekaisumu risku un urīnskābes daudzumu organismā.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija