8 absurdākās diētas, kuras kategoriski neiesaka ievērot

Veselība 17.jūnijs 2022
 
pexels.com
Gadu gaitā popularitāti ir iemantojušas dažādas diētas, kuras sola strauju svara zudumu. Dažas no šīm diētam var šķis visai šokējošas. Dietologi izceļ astoņas absurdas un vecmodīgas diētas, kuras nekādā gadījumā nevajadzētu ievērot.

unsplash.com

1. Cigarešu diēta

Fitnesa eksperte Natālija Komova izceļ, ka viena no visu laiku pārsteidzošākajām un šokējošākajām diētām, kuru nevajadzētu ievērot, ir cigarešu diēta. Šī diēta bija populāra 20. gadsmita 20. gados. Ievērojot šādu diētu, ik reiz, kad tika justs izsalkums, bija jāsmēķē. Tika uzskatīts, ka šādā veidā ir iespējams samazināt dienā uzņemto kaloriju daudzumu.

Eksperte brīdina, lai arī šādi, iespējams, var samazināt uzņemto kaloriju daudzumu, taču tas ir ļoti neveselīgs veids, kā zaudēt svaru.

unsplash.com

2. Apburtās princeses diēta

Sešdesmitajos gados Apburtā princese bija ne tikai populārs pasaku tēls, bet arī kaitīgas diētas nosaukums. Lai vecinātu svara zudumu, ik reiz, kad cilvēks izjuta izsalkumu, viņam bija jādodas gulēt.

Eksperte brīdina, ka šāda tipa diēta veicina mazkustīgu dzīvesveidu un būtisku uzturvielu trūkumu organismā.

unsplash.com

3. Lenteņa diēta

Viena no pārsteidzošākajām diētām varētu būt lenteņa diēta. Ievērojot šo diētu, cilvēki varēja ēst visu, ko vien sirds kāro. Lai zaudētu svaru, cilvēkiem bija labprātīgi vēdera dobumā jāaudzē parazīttārps - lentenis. Pateicoties speciālai tabletei, kuras sastāvā bija lenteņa oliņa, cilvēks uzņēma organismā šo parazīttārpu. Diētas laikā lentenis apēd lielāko daļu uzņemtās pārtikas. Tāpēc neskatoties uz to, ko cilvēks ēda, viņš notievēja. Šāda tipa diēta bija ļoti populāra 1900. gada sākumā.

Ekspere brīdina, ka šāda diēta ne tikai var vecināt gremošanas trakta problēmas, bet arī pastāv lielāks risks iegūt demenci, krampjus, smadzeņu un muskuļu bojājumus.

unsplash.com

4. Kāpostu zupas diēta

Uztura speciāliste Sāra Četfilda skaidro, ka diētas pamatā ir ļauts ēst tikai kāpostu zupu ar pavisam nelielu citu piedevu daudzumu, piemēram, augļu vai gaļas. Tomēr pats būtiskākais ir tas, ka visas diētas laikā netiek ēsts principā nekas cits kā tikai kāpostu zupa. Tā kā zupa satur zemu kaloriju daudzumu, ēdot to trīs reizes dienā var zaudēt svaru. Tomēr lielākā daļa zaudētā svara ir saistīta ar ūdens un muskuļu masas zudumu.

Eksperte brīdina, lai arī kāposti ir veselīgs šķiedrvielu un antioksidantu avots, vienveidīgs uzturs nav labs veselībai.

unsplash.com

5. Diēta ar zemu tauku saturu

Deviņdesmitajos gados lielu popularitāti ieguva diētas ar zemu tauku saturu. Uztura speciāliste Četfilda min, ka mūsdienās ir pierādīts, ka zema tauku satura diētas nesniedz ievērojamas priekšrocības svara zaudēšanā. Eksperte min, ka patiesība, lai veselīgi zaudētu svaru, organismam ir nepieciešami mononepiesātinātie un polinepiesātinātie tauki. Tos var uzņemt, piemēram, ar riekstiem, sēklām, dažādām eļļām, treknajām zivīm.

Eksperte brīdina, ka vārdu salikums "ar zemu tauku saturu" ne vienmēr nozīmē veselīgs.

unsplash.com

6. Skārsdeilas diēta

Skārsdeilas diēta savu popularitāti ieguva 1970. gadā. Diēta paredz to, ka katru dienu ir ļauts uzņemt precīzi 1000 kalorijas, neatkarīgi no tā, cik aktīvi esat vai kāda ir jūsu ķermeņa uzbūve. Lai zaudētu svaru ir nepieciešams kaloriju deficīts, tomēr uztura speciāliste Estere Avanta norāda, ka šī ir pārāk drastiska diēta.

Eksperte brīdina, ka diētas laikā cilvēkus nomoka ļoti liels izsalkums, tāpēc pastāv iespēja, ka tiklīdz diēta noslēgsies, zaudētais svars noteikti atgriezīsies.

unsplash.com

7. Atkinsa diēta

Atkinsa diēta bija ļoti populāra 70. gados. Uztura speciāliste Blēra Persina skaidro, ka šajā diētā no ēdienkartes ir jāizslēdz ogļhidrāti. Diētas laikā ir jāizvairās no cieti saturošiem dārzeņiem, tropiskiem augļiem, maizes, makaroniem, saldumiem u.c. Persina uzver,ka ogļhidrātus nav nepieciešams pilnībā izslēgt no uztura, ja vēlaties zaudēt svaru. Graudaugi, pākšaugi, augļi un dārzeņi nodrošina organismu ar vērtīgajām šķiedrvielām, kuras ir labvēlīgas sirds veselībai, zarnu veselībai un svara kontrolei.

Eksperte brīdina, ka ēdot tikai olbaltumvielām un taukiem bagātus produktus, pastāv risks, ka tiek uzņemts pārmērīgi daudz piesātināto tauku, kas var veicināt aptaukošanās, sirds slimību un diabēta risku.

unsplash.com

8. Citronu diēta jeb citronu attīrīšanās kūre

Šī citronu diēta savu popularitāti ieguva 20. gadsimta 40. gados. Arī mūsdienās arvien populārākas kļūst dažādas attīrīšanās kūres, tomēr tas nenozīmē to, ka šādi zaudēt svaru ir veselīgi. Diēta paredz, ka šajā laikā netiek uzturā lietots ēdiens. Citronu diētu var dēvēt arī par limonādes diētu, jo tās laikā vairākas reizes dienā ir jādzer īpaša limonāde. Uztura speciāliste Valērija Orsoni skaidro, ka šī limonāde tiek gatavota no citronu sulas, kļavu sīrupa, kajēnas pipariem un ūdens. Šādu diētu ieteica ieturēt četras līdz 14 dienas.

Ekspere brīdina, ka diētas laikā var ātri zaudēt svaru, jo ķermenis pāriet bada režīmā. Tomēr diētas laikā būtiski samazināsies muskuļu masa un organisms neuzņems vērtīgās uzturvielas, tādējādi ķermenis tiks novājināts.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija