5 svara zaudēšanas paradumi, kas veicina novecošanos

Veselība 4.jūlijs 2022
 
unsplash.com
Mūsdienās pastāv daudz un dažādi svara zaudešanas padomi. Vieni ir efektīvi, bet citi tajā pašā ļoti kaitīgi. Šoreiz apkopojām piecus svara zaudēšanas padomus/paradumus, kuri var veicināt svara zudumu un tajā pašā laikā arī novecošanos!

unsplash.com

1. Kaloriju skaitīšana

Dietologi norāda, ka kaloriju skaitīšana nav pats labākais veids, kā zaudēt svaru. Svarīgi ir katru dienu ieturēt sabalansētas maltītes, nevis skaitīt patērētās kalorijas. "Viens no kaitīgākajiem paradumiem, ko es redzu uztura jomā, ir tas, ka cilvēki skaita kalorijas," norāda dietoloģe Vitnija Stjuarte. Viņa atzīmē, ka šādā veidā, stingri pieturoties pie noteikta kalorija daudzuma, dienas laikā var netikt uzņemtas visas nepieciešamās uzturvielas. Eksperte izceļ, ka dienas laikā uzņemot visas organismam nepieciešamās uzturvielas, mēs ne tikai varam veicināt svara zudumu, bet arī ilgmūžību.

unsplash.com

2. Nepietiekams olbaltumvielu daudzums

Lai gan uzņemtajam kaloriju daudzumam ir būtiska nozīme, tomēr, ja dienas laikā neuzņemsiet pietiekamu olbaltumvielu daudzumu, jūs varat piedzīvot neveiksmi. Nepietiekams olbaltumvielu daudzums negatīvi ietekmē arī novecošanās procesu. Dietoloģe Lorēna Harisa-Pincusa atzīme, ka, lai zaudētu svaru, svarīgi ir patērēt lielu daudzumu olbaltumvielu. Eksperte iesaka vienā ēdienreizē notiesāt vismaz 25-30 gramus olbaltumvielu.

unsplash.com

3. Ēdienreižu aizvietotāji

Ēdienreižu aizstājēji var kaitēt ne tikai svara zaudēšanas procesam, bet arī vispārējai veselībai. Dažādi kokteiļi, batoniņi var būt noderīgi brīžos, kad nav iespējams ieturēt maltīti. Tos var izmantot kā uzkodu, taču regulāri ar tiem aizstājot ēdienreizes jūs kaitējat savai veselībai. Liela daļa no šiem produktiem satur daudz cukura. Regulāra šādas pārtikas ēšana var veicināt dažādu hronisku slimību veidošanās risku un paātrināt novecošanās procesus.

unsplash.com

4. Ogļhidrātu izslēgšana no uztura

Tādas diētas kā, piemēra, Atkinsa diēta un Keto diēta, ir radījušas iespaidu, ka ogļhidrāti ir tievētāju ienaidnieks. Tomēr dietologi norāda, ka tā nav taisnība. Lai arī izvairīšanās no cukura un rafinētajiem ogļhidrātiem veicina svara zudumu, tomēr izslēdzot no uztura pilnībā visus ogļihdrātus, piemēram, arī cieti saturošus dārzeņus, graudaugus, jums var lēnām kristies svars, bet tajā pašā laikā var tikt veicināta priekšlaicīga novecošanās. Šie pārtikas produkti ir arī ļoti labs šķiedrvielu avots. Ja ikdienā patērejat daudz šķiedrvielu, tās veicina sāta sajūtu, kā rezultātā arī svara zudumu.

unsplash.com

5. Diēta ar zemu tauku saturu

Lai zaudētu svaru, jums nav jāizvairās no taukiem. Patiesībā jūsu ķermenim ir nepieciešami veselīgie tauki, lai izdzīvotu. Lai arī tauki (1 grams tauku = 9 kalorijas) satur vairāk kaloriju nekā, piemēram, ogļhidrāti vai olbaltumvielas (1 grams ogļhidrātu/olbaltumvielu = 4 kalorijas), tie ir būtiski svarīgi mūsu vispārējai veselībai un labsajūtai. Veselīgie tauki veicina labu sirds veselību, smadzeņu darbību.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija