8 ieteikumi, kā izvairīties no rudens depresijas

Veselība 21.septembris 2022
 
unsplash.com
Iestājoties rudenim, laiks aiz loga paliek arvien drēgnāks un drūmāks. Pēc spilgtās un krāšņās vasaras nomācošais rudens bieži vien atspoguļojas arī mūsu garastāvokļos. Mēs kļūstam apātiski, piedzīvojam garastāvokļa svārstības un spēku izsīkumu. Rudens depresija nav nekas jauns, bet kā no tās izvairīties? Eksperti sniedz astoņus ieteikumus, ko darīt, lai izvairītos no sezonālās depresijas

unsplash.com

1. Ievērojiet noteiktu dienas režīmu

Noteikts dienas ritms jeb celšanās katru dienu vienā un tajā pašā laikā (arī gulētiešana) var šķist visai kaitinoša ideja. Jo kurš gan brīvdienās vēlas agri celties? Tomēr eksperti norāda, ka šādas paraduma ieviešana laika gaitā var atstāt pozitīvu iespaidu uz pašsajūtu. Regulārs, vienāds dienas ritms palīdzēs kļūt produktīvākiem.

unsplash.com

2. Pavadiet laiku svaigā gaisā

Eksperti iesaka katru dienu pāris stundas pavadīt svaigā gaisā. Ieteicams doties nelielā pastaigā dienas pirmajā pusē jeb no paša rīta. Ķermenim un prātam būs vieglāk adaptēties un saprast, ka ir sākusies jauna diena. Ja neizdodas no rīta doties pastaigā, pavadiet kādu laiciņu pie loga klusumā un mierā, ļaujot ķermenim lēnām pamosties un aprast ar rīta gaismu.

unsplash.com

3. Esiet aktīvi

Vai tās būtu fiziskas aktivitātes, piemēram, vingrošana, vai vienkārša došanās pastaigā ar tuvajiem cilvēkiem, grāmatu lasīšana, ēst gatavošana u.c, jums nepieciešams izrauties no mājas un ofisa vides. Tāpēc katru dienu svarīgi ir darīt ko tādu, kas jums liek justies labi.

unsplash.com

4. Plānojiet ēdienreizes

Svarīgi ir ne tikai ievērot noteiktu dienas ritmu jeb celties noteiktā laikā, bet arī vienā un tajā pašā laikā ievērot ēdienreizes. Eksperti atzīst, ka šāda rutīna palīdzēs vieglāk adaptēties drūmajam laikam. Jūs zināsiet, kas cikos ir jādara, tāpēc nebūs laika ļauties skumjām, jo jūsu diena būs saplānota.

unsplash.com

5. Komunicējiet ar ģimenei un draugiem

Socializēšanās ir ļoti svarīga. Tā palīdz vieglāk aizgaiņāt raizes un sliktu garastāvokli. Sarunās ar mīļajiem cilvēkiem varēsiet vieglāk pārdzīvot dažādus pārdzīvojumus. Dalīta bēda ir "pusbēda".

unsplash.com

6. Izvairieties no pusdienu miedziņa

Eksperti atzīst, ka snaušana jeb pusdienas miedziņš dienas gaišajās stundās var negatīvi ietekmēt atlikušo dienas daļu. Pārlieku ilga gulēšana veicinās koncentrēšanās grūtības, kā arī vakarā jums būs grūti iemigt. Tomēr ja izjūtat bezspēku, tad ieteicams pagulēt vien 30 minūtes, taču ne minūti ilgāk, lai negatīvi neietekmētu produktivitāti.

pexcels.com

7. Izvairieties vakaros no "zilās gaismas"

Kas ir zilā gaisma? Tā ir dažādu tehnoloģiju/iekārtu (TV, datora, planšetes, telefona) ekrānu izdalītā gaisma. Šī gaisma var negatīvi ietekmēt miegu jeb to aizgaiņāt, tāpēc jums var būt grūtības iemigt. Labs miegs = labs garastāvoklis. Tāpēc vakaros izvairieties no tehnoloģiju lietošanas.

pexels.com

8. Sekojiet līdzi savam dabiskajam ritmam

Tas nozīmē to, ja esat nakts "pūce" (nespējat aiziet gulēt laicīgi, no rīta patīk ilgāk pagulēt), tad nav ieteicams ar varu censties mainīt šo jūsu dabisko diennakts ritmu. Labāk ejiet gulēt stundiņu vēlāk un no rīta nedaudz ilgāk paguliet, ja tas jums liek justies labāk.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija