8 fakti par menopauzi, kas būtu jāzina katrai sievietei

Veselība 23.septembris 2022
 
pexels.com
Menopauze pusmūžā skar katru sievieti. Tas ir bioloģisks process, kad sievietes organismā norit hormonālās izmaiņas. Menopauze izpaužas ar dažādiem simptomiem, bieži vien tie var ilgt vairāku gadu gadumā.

pexels.com

1. Menopauze neparādās pēkšņi

Vairums sieviešu menopauze neparādās pēkšņi un negaidīti. Aptuveni ap 30 vai 40 gadu vecumu sievietes organismā sāk samazināties estrogēna un progesterona līmenis. Tas nozīmē to, ka sākas pārmaiņu process jeb perimenopauze. Tas ir pirms menopauzes periods, kad tiek piedzīvotas hormonālās svārstības. Viens no izplatītākajiem perimenopaizes simptomiem ir neregulāras menstruācijas. Perimenopauzes process var ilgt četrus līdz astoņus gadus.

pexels.com

2. Biežākie menopauzes simptomi

Hormonālās izmaiņas var izraisīt dažādus nepatīkamus simptomus. Katrai sievietei simptomi izpaužas pavisam citādāk. Vienai menopauzes simptomi var sagādāt nelielu diskomfortu, tikmēr citām lielas grūtības. Visbiežākie menopauzes simptomi ir karstuma viļņi, svīšana naktīs, bezmiegs, maksts sausums, garastāvokļa svārstības.

pexels.com

3. Simptomus var ārstēt

Ja menopauzes izraisītie simptomi būtiski ietekmē jūsu ikdienas dzīvi, tos iespējams mazināt. Svarīgi ir konsultēties ar savu ārstu, lai rastu piemērotāko veidu, kā atvieglot diskomfortu. Piemēram, ārsts var ieteikt hormonālo terapiju, antidepresantus, lai mazinātu garastāvokļa svārstības. Lai uzlabotu seksuālo dzīvi, iespējams, lietot krēmus, lai novērstu maksts sausumu. Miega problēmas iespējams risināt gan ar, piemēram, alkohola un kafijas patēriņa samazināšanu, gan ar fizisko slodzi, gan medikamentiem.

pexels.com

4. "Apdraudēta" seksuālā dzīve

Daudzas sievietes satraucas, ka menopauzes būtiski ietekmēs viņu seksuālo dzīvi. Visbiežāk raizes rada domas par to, ka viņas vairs nebūs tik pievilcīgas vai nespēs izbaudīt pilvērtīgu seksuālo dzīvi. Tomēr eksperti norāda, ka pēc menopauzes, seksuālā dzīve ir jāuztver kā piedzīvojums, jo vairs nepastāvēs raizes par negaidītu grūtniecību vai pēkšņu menstruāciju sākšanos. Tomēr ja izjūtat diskomfortu seksa laikā, nepieciešams konsultēties ar ārstu, lai risinātu, piemēram, sausas maksts problēmas.

pexels.com

5. Organisms turpina ražot estrogēnu

Menopauzes laikā organisms piedzīvo hormonālās izmaiņas. Samazinās estrogēna līmenis. Pastāv maldīgs priekšstats, ka šis hormons pavisam "pazūd" no organisma. Tā nav! Estrogēnam ir būtiska loma dažādu ķermeņa funkciju nodrošināšanā. Lai arī menopauzes laikā šī hormona līmenis organismā samazinās, tas pilnībā neizzūd!

pexels.com

6. Menopauze veicina svara pieaugmu

Lielākā daļa sieviešu menopauzes laikā piedzīvo svara izmaiņas. Svars var pieaugt. Svara pieauguma iemesli var būt saistīti ar palielinātu izsalkumu, vielmaiņas izmaiņām, lielāku neveselīgas pārtikas patēriņu, fizisko aktivitāšu trūkumu. Svarīgi ir rūpēties par savu veselību. Tām sievietēm, kurām jau pirms menopauzes bija paaugstināts ķermeņa svars, pastāv lielāks karstuma viļņu risks.

pexels.com

7. Menopauze izraisa stresu

Daudzas sievietes atzīst, ka menopauzes laikā ir kļuvušas aizmāršīgas un viegli aizkatināmas. Šos abus simptomus var radīt stress. Stresu var veicināt dažādi faktori, piemēram, bažas par novecošanos, hormonu izmaiņas, sadzīviskas problēmas. Stresu var mēģināt mazināt ar regulāru sportošanu, jogu, komunicējot ar tuvajiem cilvēkiem, dienasgrāmatas rakstīšanu. Tomēr ja saprotat, ka nespējat pati tikt galā ar stresu, vērsieties pēc palīdzības pie speciālistiem.

pexels.com

8. Pastāv iespēja palikt stāvoklī

Menopauze iezīmē sievietes reproduktīvo gadu beigas, taču ap šo laiku vai tā laikā joprojām ir iespējama grūtniecība. Perimenopauze var sākties 4-8 gadus pirms menopauzes. Kamēr menstruācijas turpinās, sievietei var iestāties grūtniecība. Tomēr, tuvojoties menopauzei, grūtniecības iespējas samazinās.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija