6 veselīgākie graudaugu produkti

Veselība 22.novembris 2022
 
pexels.com
Eksperti nosauc veselīgākos un organismam noderīgākos graudaugu produktus.

pexels.com

1. Mieži

Uztura speciāliste Malēna Perdomo norāda, ka tieši mieži, salīdzinot ar citiem graudaugu produktiem, satur visvairāk šķierdvielu. Taču tas nav viss. Miežos ir sastopamas arī vairākas fitoķīmiskās vielas, kas nodrošina organismu ar visam tam nepieciešamo. Kā arī šis ir labs mangāna, selēna un B vitamīna avots. Ēdot miežus, mēs varam samazināt sliktā holesterīna līmeni asinīs un pat stiprināt imunitāti.

Miežu uzturvērtība: 1/4 glāzes miežu satur aptuveni 160 kcal, 34 g ogļhidrātu, 8 g šķiedrvielu un 6 g olbaltumvielu.

pexels.com

2. Kvinoja

Kvinojai ir daudz plusu - tā ir veselīga, garda un ātri pagatavojama. Šis ir ļoti barojošs graudaugu produkts. Kvinoja ir pilnvērtīgs olbaltumvielu avots, jo satur visas neaizvietojamās aminoskābes. Salīdzinot ar citiem graudaugiem, kvinoja satur mazāk ogļhidrātu, taču tajā pašā laikā daudz olbaltumvielu, kā arī magnija, fosfora, mangāna un folijskābes.

Kvinojas uzturvērtība: 1/4 glāzes kvinojas satur 170 kcal, 29 g ogļhidrātu, 3 g šķiedrvielu, 6 g olbaltumvielu.

pexels.com

3. Amarants

Amarants ir graudaugs, kas nesatur lipekli. Interesanti, ka viens mazais amaranta graudiņš satur aptuveni 14 līdz 15 procentus olbaltumvielu, kas ir daudz vairāk nekā viens griķa graudiņš. Šis graudaugs ir arī labs dažādu fitoķīmisko vielu avots, piemēram, magnija, mangāna, fosfora.

Amaranta uzturvērtība: 1/4 gl amaranta satur 200 kcal, 37 g ogļhidrātu, 6 g šķiedrvielu un 7 g olbaltumvielu.

pexels.com

4. Griķi

Griķi ir iemīļots graudaugs daudziem cilvēkiem. Tas ir ne tikai gards, bet arī ļoti veselīgs produkts. Uztura speciāliste norāda, ka griķos esošie antioksidanti ir īpaši nozīmīgi cilvēkiem ar sirds slimībām. Griķi satur daudz šķīstošo šķiedrvielu, kas palīdz uzlabot holesterīna līmeni asinīs. Šis ir arī labs magnija, vara un mangāna avots.

Griķu uzturvērtība: 1/4 glāzes griķu satur 160 kcal, 34 g ogļhidrātu, 5 g šķiedrvielu, 5 g olbaltumvielu.

pexels.com

5. Auzas

Auzas satur polifenolus, kas darbojas kā antioksidanti un ir spēcīgs pretiekaisuma līdzeklis. Auzās ir arī daudz beta-glikāna, šķīstošās šķiedrvielas, kas palīdz samazināt sliktā holesterīna līmeni asinīs. Auzas ir ne tikai labs šķiedrvielu, bet arī dzelzs, magnija, fosfora, cinka, vara, tiamīna, mangāna un selēna avots.

Auzu uzturvērtība: 1/4 glāzes auzu satur 150 kcal, 27 g ogļhidrātu, 5g šķiedrvielu, 5 g olbaltumvielu.

unsplash.com

6. Bulgurs

Bulgurs ir gards un veselīgs. Tas satur daudz šķiedrvielu un citu minerālvielu. Šis graudaugs ir labs produkts, kur ēst, lai uzņemtu vērtīgo mangānu, magniju, fosforu un niacīnu.

Bulgura uzturvērtība: 1/4 glāzes bulgura satur 160 kcal, 34 g ogļhidrātu, 5 g šķiedrvielu, 5 g olbaltumvielu.



Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija