7 lietas, kas notiek ar ķemeni, kad atsakāmies no kofeīna

Veselība 24.novembris 2022
 
pexels.com
Daudzi cilvēki visā pasaulē nespēj savus rītus iedomāties bez karsti kūpošas kafijas tases. Kafiju lielākoties dzeram, lai gūtu enerģiju, tas notiek pateicoties tajā esošajam kofeīnam. Bet vai zināt, kas notiek ar mūsu ķermeni, ja pārtraucam lietot kofeīna saturošus dzērienus?

pexels.com

1. Samazinās trauksme

Kofeīns mums sniedz ātru enerģijas pieplūdumu. Dažreiz tas var nelabvēlīgi atsaukties uz mūsu mentālo veselību jeb pēkšņais enerģijas pieplūdums var izraisīt dažādus trauksmes simptomus, tai skaitā nervozitāti, sirdsklauves, paniku. Jo mazāk dzersiet kofeīna saturošus dzērienus, jo pastāvēs mazāka iespēja, ka pēkšņi izjutīsiet šīs nepatīkamās sajūtas.

pexels.com

2. Labs miegs

Kā zināms kofeīns veicina enerģijas pieplūdumu un palīdz saglabāt modrību. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka kofeīna saturoši dzērieni ietekmē miega kvalitāti. Izrādas, ka pat, ja izdzersiet pēdējo kofeīna saturošo dzērienu sešas stundas pirms gulētiešanas, tad tas ietekmēs miega kvalitāti.

pexels.com

3. Retāka vēdera izeja

Izrādās, ka kofeīns ir ne tikai labs enerģijas devējs, bet arī var "strādāt" kā caurejas līdzeklis. Dzerot daudz kofeīna saturošus dzērienus, pastāv lielāka iespēja, ka jums bieži būs vajadzība apmeklēt tualeti, lai nokārtotos. Samazinot kofeīna saturošu dzērienu patēriņu, jums uz tualeti vajadzēs iet retāk.

pexels.com

4. Samazinās sāpes krūtīs

Lai gan nav pētījumu, kas apstiprinātu saikni starp kofeīnu un sāpēm krūtīs, daudzas sievietes atzīst, ka, izlēdzot to no uztura, krūtis kļūst mazāk sāpīgas.

pexels.com

5. Palēlinās ādas novecošanās

Izrādās, ka kofeīns var nelabvēlīgi ietekmēt ādas stāvokli jeb veicināt novecošanās procesu. Kofeīns palēlina kolagēna izstrādi ķermenī. Tas ir proteīns, kas piešķir ādai elastību.

pexels.com

6. Balti un stipri zobi

Kafija, limonādes un tējas ir trīs populārākie dzērienu veidi, kas organismam piegādā kofeīnu. Visi šie dzērieni ir vienlīdz slikti zobiem. Pateicoties šo dzērienu skābajai videi un krāsai, tie padara zobus dzeltenīgus jeb tie vairs nav mirdzoši balti.

pexels.com

7. Pazeminās asinsspiediens

Dzerot kofeīnu saturošus dzērienus, paaugstinās asinsspiediens. Pētnieki uzskata, ka cilvēkiem, kuri cīnās ar paaugstinātu asinsspiedienu, vajadzētu minimalizēt kofeīna saturošu dzērienu patēriņu.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Komentāri 1

Komentē 1

 
Anonīms
 

Kas notiek ar ĶEMENI...?

28.novembris 2022 Atbildēt
 

Lasītākie

Autorizācija