5 gaļas ēdieni, kurus neiesaka cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni

Veselība 2.decembris 2022
 
pexels.com
Sirds un asinsvadu slimības ieņem pirmo vietu nāves cēloņu ziņā teju visā pasaulē. Augsts holesterīna līmenis ir viens no galvenajiem sirds slimību veicinošajiem faktoriem. Vairumā gadījumu augstu holesterīna līmeni var kontrolēt, ievērojot veselīgu dzīvesveidu - ēdot veselīgas maltītes, sportojot, izvairoties no kaitīgiem ieradumiem. Veselības eksperti nosauc piecus gaļas produktus, kurus nevajadzētu lietot uzturā cilvēkiem ar augstu holesterīna līmeni.

pexels.com

1. Bekons

Lai arī cik gards varētu šķist bekons, tas tomēr nav labs veselībai. Tas ēdieniem piedod īpašu garšu, tomēr tajā esošais piesātināto tauku daudzums ir ļoti liels. Bekons satur daudz vairāk piesātināto tauku nekā labo olbaltumvielu.

pexels.com

2. Steiks

Pasaulē pastāv daudz un dažādu steika veidu. Ne visus steikus ir kategoriski aizliegts lietot uzturā cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Uztura speciālisti iesaka izvairīties tieši no bizona steika, tas satur aptuveni 11 gramus piesātināto tauku un vienu gramu transtauku 115 gramu lielā porcijā. Līdzīgi ir arī ar liellopa fileju. Arī šo gaļu nav ieteicams lietot uzturā cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Aptuveni 115 gramus smags steika gabaliņš satur 10 gramus piesātināto tauku. Arī liellopa rostbifs nav īpaši veselīgs, tas satur deviņus gramus piesātināto tauku un 290 kalorijas.

pexels.com

3. Jērs

Izrādās, ka arī jēru nav ieteicams lietot uzturā cilvēkiem ar paaugstinātu holesterīna līmeni. Aptuveni 155 gramu liela jēra filejas karbonādes porcija satur 11 gramus piesātināto tauku. Tikmēr tikpat liels gabaliņš karbonādes no jēra plecu daļas satur deviņus gramus piesātināto tauku.

pexels.com

4. Ribiņas

Nav pārsteigums, ka ribas ir iekļaujas šajā sarakstā. Aplūkojot šāda tipa gaļas gabalu uzreiz ir redzami tajā esošie tauki, kas nozīmē to, ka arī šis gaļas veids saturēs pietiekami daudz piesātināto tauku. Liellopa ribiņas (155 gramus liela porcija) saturēs aptuveni 13 gramus piesātināto tauku, kas nemaz nav veselīgi.

pexels.com

5. Desas

Veselības eksperti iesaka ikdienā izvairīties no apstrādātiem gaļas produktiem, īpaši desām. Lielākoties desas būs bagātinātas ne tikai ar tīru gaļu, bet arī citām piedevām, tai skaitā taukiem, kas nelabvēlīgi atsauksies uz jūsu holesterīna līmeni. Vairums desu satur ļoti lielu piesātināto tauku un sāls daudzumu, piemēram, 55 gramus liela kūpinātās desas porcija var saturēt sešu gramus piesātināto tauku un 350 līdz 500 miligramus nātrija.

Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija