7 lietas, kas var veicināt vēdera uzpūšanos

Veselība 10.janvāris 2023
 
pexels.com
Smaguma sajūta un diskomforts vēderā, tas var liecināt par to, ka vēders atkal ir uzpūties. Tās nav patīkamas sajūtas. Vēdera pūšanos var veicināt dažādi faktori. Liela daļa cilvēku uzskata, ka vēdera pūšanos veicina gāzu uzkrāšanās, taču pie vainas var būt arī kaut kas pavisam cits.

pexels.com

1. Liels sāls patēriņš

Ikdienā mēs pat nemanām to, cik daudz sāli uzņemam. Lielākoties cilvēki katru dienu "apēd" produktus ar lielu sāls daudzumu un vairāk nekā to dienā būtu nepieciešams. Sāls var veicināt ūdens aizturi organismā un radīt arī citas problēmas. Pateicoties tam, ka sāls aiztur ūdens izvadi no organisma, mums var uzpūsties vēders. Lai izvairītos no sāls radītā diskomfortu vēderā, sekojiet līdzi tam, ko apēdat un pievērsiet uzmanību produktu etiķetēm.

pexels.com

2. Ogļhidrāti

Ogļhidrāti ir nepieciešami mūsu organismam. Tie ir labs enerģijas avots. Tomēr, kas par daudz, tas par skādi. Arī liels ogļhidrātu patēriņš var veicināt vēdera uzpūšanos. Un jo ātrāk ogļhidrāti uzsūcas asinīs, jo lielāka iespējamība pastāv. Vienkāršie ogļhidrāti, piemēram, baltmaize, konditorejas izstrādājumi, teju uzreiz uzsūcas asinīs, tāpēc ikdienā nevajadzētu aizrauties ar šādiem produktiem. Labāk priekšroku dot graudaugiem, jo tie tiek lēnāk sagremoti, tāpēc pastāv mazāks risks, ka jums var uzpūsties vēders.

pexels.com

3. Pārēšanās

Reizēm, ēdot gardas maltītes, ir grūti nepārēsties. Pārēšanās var radīt pamatīgu diskomfortu, tai skaitā vēdera pūšanos, vēdersāpes, sliktu dūšu. Ja esat pārēdies sāļus un ogļhidrātiem bagātus produktus, tad pastāv ļoti liels vēdera uzpūšanās risks. Eksperti iesaka, lai nepārēstos, pārtrauciet mieloties īsi pirms jūs jūtaties paēdis.

pexels.com

4. Gāzētie dzērieni

Daudzi cilvēki ir iecienījuši gāzētos dzērienus. Pateicoties tam, ka tajos ir "burbuļi" jeb gāze, jums var uzpūsties vēders. Dzerot šādus dzērienus, jūsu gremošanas sistēma tiek piepildīta ar gāzi. Tā nonāk jūsu zarnās un paliek tik ilgi līdz tā iznāk ārā. Jo ilgāk gāze atrodas zarnas, jo ilgāk vēders būs uzpūties.

pexels.com

5. Steidzīga ēšana

Jo jūs ātrāk ēdat, jo vairāk gaisa norijat. Līdzigi kā ar gāzētajiem dzērieniem, tiklīdz gaiss nonāk jūsu zarnās, tas var izraisīt vēdera uzpūšanos. Tāpēc svarīgi ir nesteigties un ēst lēnām.

pexels.com

6. Aizcietējumi

Vēdera uzpūšanos var veicināt ne tikai dažādi pārtikas produkti, ātra ēšana, bet arī tāda lieta, kā aizcietējumi. Neregulāra vēdera izeja var radīt pamatīgu diskomfortu, tai skaitā vēdera uzpūšanos. Ja regulāri piedzīvojat aizcietējumus, jums nepieciešams pārskatīt savu ēdienkarti un apmeklēt ārstu, lai izvairītos no nepatīkamā diskomforta.

pexels.com

7. Piena produkti

Piena produkti var izraisīt vēdera uzpūšanos, ja jūsu organisms nepanes laktozi. Ja jūsu gremošanas traktam ir grūti pārstrādāt piena cukuru (laktozi), tad jums var rasties diskomforts, vēders var uzpūsties, sāpēt un var būt pat caureja. Ja jums ir kāds no šiem simptomiem, tad cenšaties izvairīties no piena produktiem, vai lietojiet tādus, kuros nav laktoze.


Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija