5 neefektīvas tautas metodes cīņa ar aukstumpumpām

Veselība 25.janvāris 2023
 
unsplash.com
Aukstumpumpas mēdz parādīties pašos nepiemērotākajos brīžos, radot ne vien estētisku defektu, bet arī sāpes un diskomfortu. Aukstumpumpu izraisītāju – herpes vīrusu – pārnēsā līdz pat 90 % pasaules iedzīvotāju, un, lai gan ikdienā tas nav aktīvs, pazeminoties imunitātei, vīruss aktivizējas, izpaužoties kā herpes.
Aukstumpumpu cēlonis ir herpes vīruss, ko iespējams iedalīt astoņos dažādos tipos.

Visbiežāk sastopamais ir HSV-1 (Herpes Simplex 1) apakštips, kas ierosina aukstumpumpu veidošanos mutes gļotādā, uz lūpām, pie deguna vai degunā, kā arī uz vaigiem vai zoda. Grieķu valodā vārds herpein nozīmē „ložņājošs”, tādā veidā apzīmējot šīs saslimšanas hronisko, latento un recidīvo norisi. Herpes vīruss ir pazīstams jau vairāk nekā 110 gadus, un tiek uzskatīts, ka aptuveni 60-90 % populācijas ir inficēti ar šo vīrusu, proti, ir tā nēsātāji. Pēc pirmreizējas saslimšanas vīruss neaktīvā jeb latentā veidā paliek cilvēka organismā, kur mitinās nervu ganglijos, līdz dažādu faktoru ietekmē tas atkal aktivizējas, izraisot herpes jeb aukstumpumpas.

Herpes vīruss cilvēka organismā var iekļūt caur ādu vai gļotādu, un inficēties lielākoties iespējams tikai cieša kontakta ceļā, piemēram, skūpstoties, pieliekot pie mutes rokas, uz kurām nokļuvušas vīrusa daļiņas u.tml.

Lai gan tiek uzskatīts, ka ārējā vidē šis vīruss nav sevišķi izturīgs, tomēr pastāv iespēja inficēties, arī izmantojot saslimušā personiskos priekšmetus, piemēram, krūzi, galda piederumus, dekoratīvo kosmētiku un citus.

„Ja aukstumpumpas ir likušas par sevi manīt vienreiz, tad, visticamāk, tās parādīsies atkal. Herpes vīrusu aktivizē virkne dažādu nelabvēlīgu faktoru vai to kombinācijas - nosalšana, caurvējš, fiziskas traumas, atsevišķu medikamentu lietošana, pārmērīgs UV starojums, dažādi iekšējie procesi, piemēram, imunitātes pazemināšanās, emocionāls stress, citas vīrusu saslimšanas, nogurums, miega trūkums, neveselīgs uzturs, liekais svars un citi. Nav medikamentu, kas spēj izārstēt šo HSV veidu, tomēr ir iespējams samazināt atkārtotu aukstumpumpu rašanās iespējamību. Nepieciešams mazināt ikdienas stresu un spēcināt organismu, tādā veidā pasargājot to no apkārtējās vides nelabvēlīgās ietekmes,” norāda farmaceite Laila Zālīte.

Ko nedrīkst darīt - pretrunīgas tautas metodes un bieži pieļautas kļūdas

unsplash.com

1. Neapstrādājiet herpi ar zobu pastu

Zobu pastās esošais mentols var sniegt īslaicīgu efektu, atvēsinot vīrusa skarto vietu, bet var radīt papildu sarežģījumus, neļaujot čūliņai elpot un tā veicinot iekaisumu.

unsplash.com

2. Neizmantojiet ausu sēru

Šī iecienītā tautas metode vēsta, ka aukstumpumpas radītās nepatīkamās sajūtas palīdzēs mazināt ausu sērs, tomēr ārstēšanas procesam tas nelīdz, turklāt sērs ir nesterils līdzeklis, un šāda metode nav higiēniska.

unsplash.com

3. Nepārduriet infekciozos pūslīšus

Farmaceite uzsver, ka nekādā gadījumā nevajadzētu pārdurt infekciozos pūslīšus. Tādā veidā čūliņās uzkrātais šķidrums iztek, un infekcija var nokļūt citur.

unsplash.com

4. Nelietojiet dekoratīvo kosmētiku

Nebūtu ieteicams lietot dekoratīvo kosmētiku uz aukstumpumpas - tā neļauj inficētajai vietai elpot, kā rezultātā var rasties iekaisums un palēninās herpes dzīšanas gaita.

unsplash.com

5. Ierobežojiet kontaktus ar apkārtējiem

Lai vīrusu nenodotu tālāk, vismaz pirmās trīs dienas ieteicams izvairīties no lieliem cilvēku pūļiem un ierobežot sadzīves kontaktus.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija