6 produkti, kurus ēdot, kaitējam savai smadzeņu darbībai

Veselība 22.februāris 2023
 
unsplash.com
Ēdiens ne tikai palīdz mazināt izsalkumu, sniegt enerģiju, bet arī var veicināt labu veselību. Piemēram, labai smadzeņu darbībai iesaka ēst lasi, riekstus, ogas, bet vai zināt, kuri produkti var kaitēt atmiņai, kā arī citādāk negatīvi ietekmēt smadzeņu darbību?

unsplash.com

1. Margarīns

Būtiskākais iemesls, kāpēc nav ieteicams uzturā iekļaut margarīnu un tā saturošus produktus, ir transtaukskābes. Margarīnā esošās transtaukskābes nav labvēlīgas mūsu sirdij un asinsvadiem. Atsevišķos pētījumos pierādīts, ka transtaukskābes var negatīvi ietekmēt arī mūsu smadzeņu darbību, īpaši gados vecākiem cilvēkiem. Žurnālā "Neurology" publicētajā pētījumā zinātnieki atklāja, ka gados vecākiem cilvēkiem, kuru asinīs ir augsts elaīnskābes (viens no transtauksābju veidiem) līmenis, ir lielāka iespēja saslimt ar demenci.

unsplash.com

2. Alkohols

Lai arī viena vīna vai alus glāze, visticamākais, ka būtiski neietekmēs jūsu smadzeņu darbību un spriestspēju, tomēr alkohols jebkādā daudzumā ietekmē mūsu prāta spējas. Jo vairāk alkoholu patērēsiet, jo grūtāk jums būs apstrādāt informāciju un atcerēties dažādas lietas. Alkohols var arī būtiski ietekmēt jūsu garastāvokli un labsajūtu.

unsplash.com

3. Saldinātie dzērieni

Ja vēlaties vecumdienās saglabāt asu prātu, tad eksperti iesaka ikdienā izvairīties no dažādiem saldinātiem dzērieniem. Pētījumos ir pierādīts, ka tiem cilvēkiem, kuri ikdienā ļoti daudz patērē saldinātus gāzētos dzērienu, saldas tējas, vecumdienās, iespējams, nāksies saskarties ar sliktu atmiņu. Dzērieni, kuros ir daudz cukura, var radīt atmiņas traucējumus.

unsplash.com

4. Fritēti un cepti ēdieni

Fritēti, eļļā cepti ēdieni ne tikai var atstāt negatīvu iespaidu uz figūru, bet izrādas, ka arī uz smadzeņu darbību. Šādi pagatavoti ēdieni ir ļoti trekni. Tajos esošais tauku daudzums var veicināt dažādus iekaisumu procesus organismā un bojāt asinsvadus. Aizkaļķojoties asinsvadiem, smadzenes var nepietiekami tikt apgādātas ar asinīm, tādējādi tām tiek nodarīts kaitējums.

unsplash.com

5. Virtuļi

Šie saldumi ir gan tauku, gan cukura bagāti un šī kombinācija nepavisam nav laba mūsu smadzeņu darbībai. Pateicoties virtuļos esošajam tauku un cukura daudzumam, divtik palielinās dažādu iekaisumu risks organismā. Pētījumos atklāts, ka paaugstināts cukura līmenis asinīs var veicināt demences attīstības risku.

unsplash.com

6. Sarkanā gaļa

Sarkanā gaļa satur daudz piesātināto tauku, kas ir kaitīgi ne tikai sirdij, bet arī smadzenēm. Uzņemot pārlieku daudz piesātināto tauku, palielinās risks iegūt atmiņas traucējumus un koncetrēšanās problēmas. Ja sarkano gaļu ēdat tāpēc, lai uzņemtu olbaltumvielas, eksperti iesaka labāk uzturā lietot zivis, liesu mājputnu gaļu vai pupiņas.


Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija