7 iemesli, kāpēc peldēšana ir laba veselībai

Veselība 12.maijs 2023
 
unsplash.com
Peldēšana ir pavisam vienkāršs un efektīvs treniņa veids, lai uzturētu ne tikai sevi formā, bet arī veicinātu labu veselību. Eksperti norāda, ka aptuveni 30 minūšu ilga pelde var ievērojami uzlabot vispārējo veselības stāvokli. Laikā, kad vēl peldes brīvā dabā var šķist par aukstu, speciālisti iesaka doties peldēties uz baseinu. Lasiet tālāk rakstu un uzziniet, ko labu mūsu veselībai var sniegt peldēšana!

unsplash.com

1. Labākam miegam

Ir pierādīts, ka aerobie treniņi, tajā skaitā arī peldēšana, var uzlabot miega kvalitāti. Peldes laikā ķermenis atslābsts, tieši tāpēc bieži vien cilvēki pēc aktīvas peldēšanas jūtas noguruši. Ja vakaros dosieties peldēt, tad noteikti labāk naktī gulēsiet. Smadzenes naskāk sāks ražot īpašo miega hormonu melatonīnu.

unsplash.com

2. Labākām prāta spējām

Austrālijā pavisam nesen tika veikts pētījums, kurā piedalījās 7000 bērnu, kas jaunāki par pieciem gadiem. "Grifita" izglītības pētījumu institūts vēlējas noskaidrot, kā regulāras peldes ietekmē bērnu attīstību. Pētījumā tika secināts, ka tiem bērniem, kuri regulāri peld, ir labākas motoriskās un kognitīvās prasmes, un viņi ātrāk spēj apgūt jaunas lietas nekā tie, kuri ar šādu fizisku aktivitāti nenodarbojas.

unsplash.com

3. Uzlabojas plaušu veselība

Peldēšana ir labs veids, kā uzlabot sirds un asinsvadu veselību, un tajā pat laikā arī plaušu veselību. Peldot mūsu organismam nepieciešams lielāks skābekļa patēriņš. Plaušas spiestas strādat aktīvāk, lai apgādātu ķermeni ar skābekli un tas spētu izturēt slodzi. Ja regulāri peldēsiet un šādi "nodarbināsiet" plaušas, tās laika gaitā kļūs izturīgākas un uzlabosies to kapacitāte.

unsplash.com

4. Palēlinās novecošanās

Lai arī novecošanās ir neizbēgams process, kas skars mūs ikvienu un to nevar apturēt, tomēr ir pāris "paņēmieni", kā to aizkavēt jeb palēnināt. Viens no veidiem, ka saglabāt jauneklīgumu, ir peldēšana. Regulāras peldes sniedz daudz plusus, piemēram, var pazemināties augsts asinsspiediens, uzlaboties sirds un asinsvadu veselība, palielināties muskuļu masa u.c. Ja jutīsieties labi un jums būs laba veselība, jūs varat palēlināt novecošanās procesus jeb ilgāk izskatīties jauneklīgi.

unsplash.com

5. Cīņā ar astmu

Cilvēkiem, kuriem ir astma, fiziskas aktivitātes prasa daudz pules un spēku, jo ir apgrūtināta elpošana. Tieši tāpec šie cilvēki nevar nodarboties ar augstas intensitātes treniņiem, lai nekaitētu veselībai. Labas ziņas, peldēšana ir zemes intensitātes treniņš. Tieši tāpēc cilvēkiem, kuri sirgst ar astmu, ieteicams peldēt. Šādi iespējams stiprināt plaušas!

unsplash.com

6. Jutīsieties enerģisks

Nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm mēs varam ne tikai justies veseli, palēlināt novecošanās procesus, bet arī justies eneģiskāki. Var šķist, ka pēc fizisku aktivitāšu veikšanas, jutīsimies izsmelti un noguruši. Tā var būt, bet eksperti norāda, ka peldēšana ir lielisks veids, kā justies enerģijas pilniem. Eksperti iesaka peldēt trīs reizes nedēļā aptuveni 30 minūtes.

unsplash.com

7. Cīņai pret hroniskām sāpēm

Personām ar kustību traucējumiem bieži vien ir ierobežotas iespējas nodarboties ar fiziskām aktivtātēm. Šādiem cilvēkiem peldēšana var būt lieliska izvēle, jo tā var palīdzēt mazināt spiedienu uz locītavām un muskuļiem, vienlaikus stiprinot tos. Tiem cilvēkiem, kuriem ir diagnosticēta multiplā skleroze, peldēšana var arī palīdzēt samazināt sāpes.






Avots

*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija