3 padomi smēķēšanas atmešanai

Veselība 2.jūnijs 2023
 
unsplash.com
Atkarība no tabakas ir nopietna problēma, ar kuru nav viegli, taču ir iespējams tikt galā. Kādas sekas smēķēšana nodara ilgtermiņā, kādas ir šī postošā ieraduma  atmešanas iespējas un ko ieteicams darīt pēc smēķēšanas atmešanas? Stāsta farmaceits Konstantīns Čerjomuhins.
Katru gadu no tabakas visā pasaulē mirst aptuveni pieci miljoni cilvēku un aptuveni 90 % nāves gadījumu ir no plaušu vēža, kuru izraisa smēķēšana. Ir pierādīts, ka cilvēks ar nikotīna atkarību dzīvo aptuveni par deviņiem gadiem mazāk par nesmēķētāju.

Smēķēšana nodara milzīgu kaitējumu sirdij un asinsvadiem, jau pēc vienas cigaretes paaugstinās asinsspiediens, palielinās trombu veidošanās risks, cilvēkam, kurš lieto tabaku, pulss palielinās par 15 tūkstošiem sirds pukstu dienā, tādējādi sirds slodze ir par aptuveni 20 % lielāka par parasto, skaidro farmaceits K. Čerjomuhins. Saskaņā ar medicīnas pētījumiem pasīvā smēķēšana 30 reizes palielina risku saslimt ar plaušu vēzi. Turklāt cilvēki, kuri uzturas smēķētāju sabiedrībā, bieži cieš ne vien no elpošanas sistēmas slimībām, bet arī no sirds un asinsvadu slimībām, tostarp insulta un infarkta.

unsplash.com

Ilgtermiņa sekas

Gadiem ilgi smēķējot, cilvēkam arvien pieaug dažādu veselības problēmu risks. Parādās paaugstināts asinsspiediens, paātrināta sirdsdarbība, artēriju sašaurināšanās, kas var izraisīt gangrēnu, artēriju iekšējās virsmas bojājumus un palielināt infarkta un insulta risku. Smēķēšana ietekmē arī gremošanas sistēmu - iespējami kuņģa darbības traucējumi, kuņģa čūlas, mutes dobuma un smaganu iekaisumi un mutes vēzis. Tāpat smēķēšana var veicināt arī ātrāku ādas novecošanās procesu, saka farmaceits.

unsplash.com

Veidi, kā atmest smēķēšanu

Lai mazinātu dažādu slimību un veselības problēmu attīstības risku smēķēšanas dēļ, farmaceits stāsta par smēķēšanas atmešanas iespējām.

  1. Izmantojiet aptiekā pieejamos līdzekļus. Aptiekās pieejami plāksteri, košļājamās gumijas un aerosoli, kuru sastāvā ir nikotīns, kas palīdz pakāpeniski atmest smēķēšanu. Vēl ir pieejamas tabletes, kuru sastāvā ir aktīvā viela citizīns, ko iegūst no augiem un sēkliņām. Iedarbības mehānisma ziņā citizīns ir ļoti līdzīgs nikotīnam, bet tam ir daudz zemāka toksicitāte un plašāks terapeitiskais indekss. Citizīns konkurētspējīgi nomāc nikotīna mijiedarbību ar attiecīgajiem receptoriem, kas noved pie pakāpeniskas nikotīna atkarības samazināšanas un izzušanas. Par jums piemērotākā līdzekļa izvēli jautājiet farmaceitam, kurš arī pastāstīs, kā šos līdzekļus pareizi lietot.
  2. Vērsieties pēc medicīniskas palīdzības. Ja apzināties, ka pašu spēkiem būs grūti vai pat neiespējami tikt galā ar atkarību, apsveriet iespēju doties pēc palīdzības pie speciālista. Psihoterapeits palīdzēs izstrādāt jums optimālu režīmu cigarešu atmešanai, kā arī nepieciešamības gadījumā izrakstīs medikamentus, kuri palīdzēs tikt galā ar stresu atmešanas periodā.
  3. Dzīvesveida maiņa. Ir arī daudz citu iespēju, ko cilvēki izmanto smēķēšanas atmešanai - viena no tiem ir sports. Aktīvāku fizisko aktivitāšu uzsākšana un vēlme sasniegt labākus rezultātus var motivēt atmest smēķēšanu un pārskatīt savas intereses un prioritātes. Tāpat reizēm palīdz ikdienas ritma maiņa, pārplānojot laiku tā, lai arvien mazāk būtu ērtu brīžu smēķēšanai.

unsplash.com

Pēc smēķēšanas atmešanas

Atmetot smēķēšanu, organisms spēj atjaunoties salīdzinoši īsā laika posmā - jau no divām nedēļām līdz trīs mēnešiem. Šajā periodā cilvēks sāk justies labāk, ievērojami samazinās sirds slimību risks, sāk uzlaboties plaušu funkcija un asinsrite un palielinās fiziskā izturība. Pēc smēķēšanas atmešanas ir ieteicams lietot kompleksos vitamīnus, kuru sastāvā ir plašs vitamīnu un minerālvielu klāsts, iesaka farmaceits. Vitamīni un minerālvielas dos papildu enerģiju, stiprinās imunitāti un organismu kopumā. Savukārt, lai uzlabotu plaušu veselību, ieteicami plaušu vingrinājumi, kuri stimulē plaušu darbību. Tāpat ieteicamas pastaigas svaigā gaisā, it īpaši skuju koku mežā, arī pirts apmeklēšana un dažāda veida inhalācijas ar augu maisījumiem.

Noderēja?

Pievienot komentāru →

Komentē

 
Anonīms
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
 

Lasītākie

Autorizācija